Siber vatan gençleri koruyacak

Siber vatan gençleri koruyacak
09:00 - Haziran 17 2020 Çarşamba

AK Parti tarafından hazırlanan medyadaki dijital dönüşüm raporunda “siber vatan” ın vurgulandığı ve “Kendi verilerimizi koruyan (veri güvenliği) dijital platformların oluşturulması ve bu verileri işleyerek kültürel kimliğimiz ”.

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, medyada dijital dönüşüm hakkında 94 sayfalık bir rapor hazırladı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a MYK’da sunulan raporda, 16-23 yılları arasında Z kuşağı olarak adlandırılan yaklaşık yedi milyon gencin ilk kez 2023’te oy kullanacağı söylendi. Raporda, “Yeni medya doğdukları düzen, veri ve içerik sağlayıcılar tarafından devlet otoritesini, egemenliği ve siyaseti aşan bir zorluk ile karşı karşıyadır. Buna ‘siber egemenlik’, ‘siber vatandaşlar’ ve dijital Türkiye olmalıyız. AB, sosyal ağlarda iki temel kırmızı çizgi belirliyor. Bunlar dezenfeksiyon ve terörle mücadele. Dezenformasyonla mücadele ile Z kuşağı bilinçlendirme çalışmalarımıza başladık ”dedi.

Salgın sırasında internet trafiğinin% 11’i Netflix, YouTube’dan% 15 ve WhatsApp’tan% 12.7 ile “Mobil uygulamaların çoğunluğu dış kaynaklardan sağlanıyor” dedi. Raporda aşağıdaki değerlendirmeler dikkat çekti: “Siber Vatan’ı koruyarak kendi verilerini üreten bir toplum mu yoksa uluslararası dijital düzen tarafından işlenen verileri indiren bir toplum mu olacağız? Aksi takdirde, zihinleri veri sömürgeciliğine bağımlı olan gençlere sahip olacağız. ”

Raporda dört aşamalı bir eylem planının uygulanacağı belirtildi. Raporda, “Öncelikle etik farkındalık yaratılacak. İkinci aşamada, Z kuşağı için “dezenformasyonla mücadele” yapılacaktır. Üçüncü aşama AB, Fransa ve ABD gibi ülkelerdeki taşıyıcı hesaplardır; siyasi hesaplardaki gelişmeler gündeme gelecek. Türkiye’de yasal düzenlemelerin temelini oluşturan medyada eleştirilecektir. Dördüncü aşamanın “yasal düzenleme” olduğu söylenir.

Raporda, Z kuşağı için sosyal medyanın önemini vurgularken, “Oy verme davranışı doğrudan dijital kanallar tarafından manipüle edilebilirse; Tüm kullanıcılar, özellikle yeni Z kuşağı genç seçmenleri yeni bir farkındalıkla donatılmalıdır ”.

ERDOĞAN’DAN TALİMATLAR

Raporda İnternet Kanunu’nda değişiklikler de yer aldı. Raporda, “Fransa’daki sosyal medyada 60 dakika içinde kötü amaçlı içeriğin kaldırılması zorunlu. Ülkemizde sosyal medya tasarısının terör örgütünü temizlemesi gerekiyor” dedi. Erişim, Türkiye kaynaklı yabancı kaynaklı sosyal ağdan bir1 milyon daha fazla temsilciye sahiptir ve Türkiye’deki kullanıcılara veri yerleştirme yükümlülüğü getirilmelidir. Erdoğan, bu konuda hukuk çalışmalarına gelmeden önce Meclise bir süre talimat verdi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi