SGK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?
12:44 - Nisan 9 2020 Perşembe

SGK hizmet dökümü belgesi almak için, vatandaşların e-devlet portalına giriş yapmaları gerekir. Vatandaşlara kamusal alanda birçok konuda hizmet veren ve vatandaşların bu alandaki işlerini daha kolay halletmesini sağlayan e-devlet kapısının, en çok  ziyaret edilme nedenlerinden birisi SGK hizmet dökümü sorgulama olarak biliniyor. Pek çok resmi işlemde lazım olan bir belge olarak karşımıza çıkan SGK hizmet dökümü belgesini e-devlet kapısı üzerinden alabilirsiniz. Bunun için ilk olarak e-devlet kapısına girerek, kimliğinizi sorgulamanız gerekiyor. 

SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar, sırasıyla şu şekilde olmalı;

  • Öncelikle turkiye.gov.tr. adresinden e-devlet kapısına girişinizi gerçekleştirin.
  • Portalın sağ üst kısmında, Giriş Yap butonu yer alır. Buraya tıklayarak kimliğinizi doğrulamanız gerekiyor.
  • E-devlet şifreniz yoksa, PTT şubelerinden kendinize bir e-devlet şifresi edinebilir ya da mobil bankacılık kullanıyorsanız, girişinizi mobil bankacılık ve kimlik kartı seçenekleriyle de yapabilirsiniz. 
  • Giriş işleminizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdiyseniz, “Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim” yazan arama kutucuğunu görebilirsiniz. Bu kutucuğa “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” yazıp, portalda arama yapmalısınız.
  • 4A Tescil Bilgileri, 4B Tescil Bilgileri gibi seçeneklerden hangisine ihtiyacınız varsa ona tıklayarak, istediğiniz belgeye erişim sağlayabilirsiniz.

Belgenizi eriştikten sonra yazdırma işlemine geçebilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü Belgesi Nasıl Çıkartılır?

SGK hizmet dökümü belgesi çıktısına ihtiyaç duyuyorsanız, e-devlet sistemi üzerinden belgeyi yazdırabilmeniz mümkün. E-devlet portalını kullanarak belgeyi yazdırmak için yapmanız gerekenler,

  • Belgeyi açtığınız sayfanın sağ üst kısmındaki “Yazdır” butonuna tıklayın. 
  • Yazdır seçeneğine bastıktan sonra, karşınıza gelen ekranda belgenin yazdırılmasını onaylayarak, belgenin çıktısını elde edebilirsiniz.  
  • Kullandığınız bilgisayar size ait bir bilgisayar değilse, belgenin indirilmeden yazdırılması tavsiye edilir.

SGK Hizmet Dökümü Belgesinde Yer Alan Bilgiler

SGK hizmet dökümünde yer alan bilgiler, bugüne kadarki sigorta geçmişinizi kapsar.  4A hizmet dökümü, 4B hizmet dökümü gibi belge seçenekleri içerisinde yer alan bilgileri somut bir şekilde saymak gerekirse; 

  • Sigortalı olarak işe başladığınız ilk tarih 
  • Sigorta sicil numarası
  • Sigortalı olarak çalıştığınız süre 
  • İşten çıkış tarihiniz 

Bunların yanında daha ayrıntılı bilgilerden de söz etmek gerekirse, primlerinizin hangi tarihlerde ne zaman yattığı, işverenin primlerinizi düzenli olarak ödeyip ödemediği gibi bilgilerde bu belgede yer alır.  

SGK Hizmet Dökümü Ne İşe Yarar?

SGK hizmet dökümü işlemi, genellikle vatandaşların SGK borçlarını sorgulayabilmeleri için kullanılan bir hizmettir. Bu hizmet SGK ödemelerinizi çevrimiçi yapabilme olanağı da verir ve ödemeler bu şekilde daha hızlı gerçekleşir. Bunun dışında bu belge mahkeme ya da iş yerleri tarafından da istenebilir. SGK hizmet dökümü belgesi, bazı durumlarda bize başvurularında da talep edilebilir. Yurt dışı işlemlerinizde gelir durumunuzla ilgili bilgi alınmak istendiğinde, sizden SGK hizmet dökümü belgesi istenir. SGK hizmet belgesi 4A, 4B ve 4C olarak ayrılır ve kurum sizden bu belge türlerinden hangisini talep ederse onu çıkarmak durumundasınız. 

Barkodlu SGK Hizmet Dökümü

Barkodlu SGK hizmet dökümü belgesi, belgenin resmi bir yerde kullanılması gerektiğinde alınması gereken bir belgedir. Barkodlu SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi için, yine aynı adımları izleyebilirsiniz. Fakat belgenin çıktısını alırken yapmanız gerekenlerde küçük değişiklikler olacak. Barkodlu SGK hizmet dökümü çıktısı için;

  • Bu belge resmi işlemlerde kullanılacaksa, yukarıdaki adımları izleyerek e-devlet üzerinden belgeyi açtıktan sonra, bu kez sol üst köşeye bakmalısınız.
  • Sol üst köşede, Barkodlu Belge Oluştur diye bir seçenek göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayın.
  • Seçenek sizi başka bir sayfaya yönlendirir. Yeni sayfada, sağ bölümden Dosyayı indir demeniz gerekiyor. (Barkodlu SGK hizmet dökümü belgesi indirilmeden yazdırılamaz.)
  • Daha sonra indirilenler klasöründen, belgenizin çıktısını istediğiniz zaman alabilirsiniz.

Barkodlu SGK hizmet dökümü belgesi için, bu adımları takip etmelisiniz.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi