Seyfe Gölü kurudu

Seyfe Gölü kurudu
11:00 - Kasım 26 2020 Perşembe

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, mevsimsel etkilerle gölün kuruduğunu söyledi. Çetiner’den yapılan açıklamada; “Seyfe Gölü Kuş Cenneti, sezon itibariyle tamamen kurumuş. Dünyadaki 4 göç yolundan biri üzerinde bulunan gölümüz, kuşların beslenmesi, dinlenmesi ve barınması için ideal bir yerdir ancak göl tamamen kuru olduğu için ters göçün başladığı bu dönemde; “Dinlenmeden ve kalmadan yemek yemeden yoluna devam etmesi gerekiyor” dedi.

Gölün kurutulmasında yağış olmamasının tek etken olduğunu belirten Çetiner, “Gölde su oluşmasına neden olacak tek etken yağış. Gölün özel bir durumu var. Toprak yapısı nedeniyle gölün tabanı çorak topraktır. Yağış yüzeyde kalır. Göle dipten su girişi yoktur. Seyfe, Horla ve Malya kaynaklarında su olmadığı için yüzey suyu alımımız bulunmamaktadır. Tek çözüm göle yağıştı. Yağmur varsa gölde su varsa kuşlardadır. “Gölde su olduğunda kuşlar gelir” dedi.

Göl, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor. Göl, sonbaharda yüzbinlerce ördeğin dinlenme yeri olarak da bilinir. Seyfe Gölü’nde deniz mavisi, pelikanlar, balıkçıllar, yağmur kapları, kazlar, kılıç gagaları, martılar, babalar ve sumrular da kalır.

Enderhan Öz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi