SEO Nedir? Site SEO nasıl yapılıyor uzmanı anlatıyor

SEO Nedir? Site SEO nasıl yapılıyor uzmanı anlatıyor
01:18 - Mayıs 23 2020 Cumartesi

Seo günümüzde en önemli kavramlardan biridir. Seo; Search Engine Optimization kısaltması olarak arama motoru optimizasyonudur. Google başta olmak üzere tüm arama motorlarının web sitelerini indexleyebilmek, sorgu sonuçlarında yararlı bir site olarak Google tarafından tanınmak ve arama sonuçlarında ilk sayfalarda çıkabilmek Seo kapsamında gerçekleştirilen bazı işlemlerdir.

Sevgili SEO Uzmanı Oğuzhan İsa Temiz bizlere SEO Nedir ve Bir SEO Uzmanı ile çalışırken dikkat etmemiz gerekenleri anlatıyor.

Her Seo uzmanı kendine has teknik ve yöntemlere sahip olsa da bu teknik ve yöntemler, Google başta olmak üzere arama motorlarının belirlediği Seo kuralları çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu kurallara uzak olarak gerçekleştirilen yöntemler, etkin ve kalıcı sonuçlardan uzak, geçici çözümler sunacaktır. Bunun dışında kurallar dışına çıkılarak yapılan hızlı Seo çözümleri, sitenin kalıcı olarak banlanmasına da yol açabileceğinden, profesyonel Seo uzmanları ile çalışmak gerekmektedir. SEO danışmanlığını her firma yada freelance ile anlaşma sağlayarak alabilirsiniz. Fakat SEO yaptıracağınız kişi yada firmaların seo konusunda uzman olduğunu anlamak için daha önce yapılan çalışmalar ile referansları mutlaka talep edin.

SEO Uzmanı ile Çalışmak Gerçekten Önemli mi?

Günümüzde en gerekli uzmanlık alanlarının başında, teknolojik gelişmeler ve mesleklerin git gide internet ortamına aktarılması sebebiyle elbette Seo Uzmanları geliyor. 

Seo uzmanı; web sitelerini Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarına ve ziyaretçilere göre en uygun hale getiren ve bunun yanında arama motorlarında mümkün olan en iyi iyileştirmeyi sağlayan, sitesi arama motorlarında üs sıralarda çıkarmayı sağlayan bir alandır. 

Seo oldukça komplike bir alandır. Analiz, değerlendirme, uygulama, takip, detaylandırma, raporlama gibi süreçlerin devamını sağlamayı da kapsar. Tüm bu meşakkatli işleri üstlenen uzman ise Seo Uzmanı olarak  isimlendirilir. Seo uzmanı; mutlaka her gün Google başta olmak üzere yayımlanan Seo kural ve yapılarını da takip etmelidir. Anahtar kelime takibi seo araçlarını etkin kullanma gibi terimleri ezbere bilmelidir.

Başarılı Bir SEO Uzmanı ile Çalışmak

Çalıştığınız Seo uzmanının başarısı ve işindeki tecrübesi; sitenizin de başarısınız etkileyecektir. Bu aşamada tercih ettiğiniz uzmanın yalnızca işinde iyi olması elbette yeterli değil. Bu aşamada sizinle sağlıklı iletişim kurabilen, teknik detay ve sistemleri sade ve anlaşılır şekilde anlatıp, sizin de fikrinizi alabilecek, güven duyabildiğiniz bir Seo uzmanı ile çalışmanız elbette en önemli unsurlardan biri.

Peki bir SEO Uzmanı Neleri Bilmeli?

    Sitenin içerik ve kod analizini yapmak,
    Ajans kurumsal sitelerinin optimizasyonunu yapmak,
    Müşteri web sitelerinin optimizasyonunu yapmak,
    Algoritma güncellemelerini takip ederek web sitelerine uygulamak,
    Analiz, optimizasyon, takip ve raporlama süreçlerinde aktif olarak çalışmak,
    Siteyi hangi kelimelerde üst sıralara taşıyacağını analiz etmek,
    Sitelerin arayüzü içerisinde bulunan ve de kullanıcı dostu olmayan kodlama hatalarla beraber SEO’ya uygunluk teşkil etmeyen kısımları tespit etmek ve düzeltmek,
    SEO parametrelerini belirleyerek takibini yapmak,
    Backlink kaynakları bulmak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanmak,
    Kelime araştırması, site içi linkleme ve mevcut içeriğin optimizasyonunu yapmak, 
    Kendisine verilen bütçeyi en faydalı şekilde kullanmak,
    Rakiplerin SEO çalışmalarını araştırmak ve değerlendirmek, 
    İçerik oluşturma konusunda editörü yönlendirmek,
    Özgün ve kaliteli içerik hazırlatmak,
    Web analitik araçları ve SEO Araçlarını (Google Analytics) kullanılarak SEO istatistiklerinin yönetimini gerçekleştirmek, 
    Şirket içinde ilgili, birimlere SEO raporlaması sunmak,
    SEO çalışmalarının dokümantasyonunu yapıp, güncel tutmak,
    SEO uzmanı olarak stajyerleri eğitmek ve yönlendirmek,
    Müşteriler için SEO eğitimi vermek(yapılan iş ile ilgili rapor sunabilmek),
    Web sitelerin yaşadığı düşüşlerde sorunları tespit ederek çözüm üretmek,
    Departmanın gelişimine katkıda bulunmak gibi görevler üstlenmektedir.

SEO Uzmanımı Neye Göre Seçeceğim ?

    Referans
    Sektör Geçmişi
    Pazar araştırması yapabilen
    Bilgi seviyesi olan Crawl Budged nedir bilen
    Site dışı yapılacak SEO Tekniklerini net uygulayabilen
    Garanti vermek yerine kendisini ispatlamış gerçek demeçlerle teklif veren
    Başarılı olunmaması durumunda karşılıklı fesh etme şansı tanıyan
    Ucuz etin yahnisi iyi olur diyerekten 5000 TL maliyeti zor kurtaran sektöre 50 TL fiyat verip sizi kandırmayan
    Uzun vadeli çalışma gerektiğini vurgulayan 1 ayda hemen çıkarız hoplarız zıplarız diyerekten sizi kandırmayan
    İş planı yapabilen yapılacak işleri kaba taslakta olsa size iletebilen
    En az 1 SEO Tool’u kullanan(Ahrefs, Semrush, SEOmonitor, Deepcrawl, Screaming frog vs.)
    SEO Danışmanlarının özelliklerinden bahsettiğimiz üzere, bir de bu kişiler iyi ticari kabiliyete sahip olmalılar. Kendilerini güçlü bir şekilde göstermeliler ki, kurumsallar sizi ve işinizi ciddiye alarak size ve işinize saygı göstersin. Her alıcının bir satıcısı varsa, her satıcının da bir alıcısı vardır ve bu site yapılandırmaları mecradan mecraya ; üsluptan tutun da, SEO yöntemlerine kadar farklılık gösterir. Güven konusu ise gerçekten önemli. Bir SEO Danışmanı kendini güçlü göstermeli ki, kurumsallar da güçlünün yanında bulunsun ve kazanan siz olun. Pasif bir SEO Danışmanına kimse şans vermez. Atak, hızlı, çabuk öğrenen ve araştırmacı bir danışman olmanız sizin lehinize ; 5 seneki SEO yöntemleri 5 sene öncesinde kaldı, artık onlar bir mazi.

Peki Bunları anladık Oğuz Bey Bir SEO Ajansı ile çalışmak istersek nasıl ilerlemeliyiz?

1. Seo Hedeflerinizi(KPI) Açıkça Tanımlayın!

İşe uygun bir seo ajansını bulmak için öncelikle online varlığınızın hangi alanlarını geliştirmek istediğinizi bulmanız gerekir. Tamamen yeni bir web sitesine ihtiyacınız olabilir veya sadece SEO’ya ihtiyacınız olabilir. Hangi alanları iyileştirmeniz gerektiğinden emin değilseniz, önceliklerini belirleyin. Elle tutulabilir bir şekilde kendi hedefinizi belirleyin. Ve size en gerçekçi teklifleri sunabilecek ajansları değerlendirmeye alın!

2. VERİ Okuyabilen Bir SEO Şirketi Bulun!

SEO maalesef yaptık oldu bitti tarzı bir iş değildir! Bu nedenle SEO çalışmalarını ölçümleyebilecek Analytics & Yandex Metrica gibi toolları bilen bir ajansla çalışın! Telefon görüşmelerini, iletişim formlarını, site ziyaretlerini, tıklama oranlarını ve daha fazlasını aylık bazda artışını net bir şekilde raporlayabilecek bir ajansla çalışın! Şirketiniz için doğru iş stratejilerini seçmek için, içgüdülere  değil sonuçlara dayalı kararlar vermek önemlidir. Size en çok trafik getirebilecek hedef kelimelere değil, size en çok dönüşüm getirebilecek anahtar kelimelere odaklanın!

 3 – Seo Ajansı Yorumları & Daha Önce Çalıştığı Referanslar

Özellikle sizinle aynı alanda olması size çok katkı sağlayacaktır. Çünkü benzer bir persona oluşturmuş olması size çok fazla avantaj katacaktır. Ayrıca sektörünüzde tecrübeli olmaları da cabası. Tek bir referansa bağlı kalmayıp tek tüze çalışıp çalışmadıklarına ve daha önce çalıştıkları firmalar için oluşturdukları sayfalara göz atın.

4- Bir SEO Uzmanına Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?

  • Yeterli zamanınız yoksa
  • SEO alanında tecrübeniz yoksa
  • İyi bir ekibiniz yok ise
  • Teknik SEO tarafına hakim değilseniz

Ve yukarıda saydığım maddelerin dışında bir husus var ise bir SEO uzmanı & SEO Ajansı ile çalışabilirsiniz. Önemli olan kritik sorular nedir peki ?

  • SEO ajansı yeteri kadar zaman ayıracak mı ?
  • SEO Ajansının & Ekip içerisindeki SEO uzmanlarının tecrübesi kaç yıllık?
  • Nasıl bir strateji izlenecek ?
  • Growth hacking hakkında bilgi sahibi mi ?

5.  SEO Bütçenizi Tanımlayın

Ödeyemeyeceğiniz bir servise yatırım yapmadan önce bütçenizi önceden planlamayı unutmayın. Hizmetin fiyat aralığında olup olmadığını görmek için bir ön analiz istemek ve teklif aralığını sormak iyi bir fikir olabilir. Çoğu SEO şirketi, size paket satmaya çalışabilir. Aralarından size fayda sağlayabilecek ajansı bulduğunuzda uzun süreli çalışmak için indirim talep etmek iyi bir fikir olabilir.

Yorumlar (1)
  • EL
    Elvankent
    3 sene ago
    bu firma ile çalıştık cidden çok başarılılar.
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi