Selimiye Camii’nin Mahyası Yunanistan’a Kadar Uzandı

Edirne, mimarlık harikası Selimiye Camii’nin minarelerine asılan ve ‘Hoş geldin on bir ayın sultanı’ yazılı mahya, görenlerin büyük beğenisini topluyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve Mimar Sinan tarafından ‘ustalık eserim’ olarak nitelendirilen Selimiye Camii, bu özel ayda mahya geleneğiyle daha da göz alıcı hale geliyor.
Camide devam eden restorasyon çalışmalarına rağmen, mahyanın asılması uzun süren bekleyişin ardından vatandaşları mutlu etti. Ramazan ayının 15’inci gününden itibaren ‘Aile toplumun temelidir’ yazılı yeni bir mahyanın yer alacağı bildirildi.
Mahya ustası Kahraman Yıldız, 52 yılını bu sanata adadığını belirterek, zorluklarına rağmen işinin gurur verici olduğunu ifade etti. Yıldız, mahyanın İstanbul’daki Sultanahmet Camii’nden sonra Edirne ve Bursa’daki camilerde de devam eden bir gelenek olduğunu vurguladı.
Yerel halktan Refik Yakınlar ise, Ramazan ayının manevi atmosferini yaşamak için camiye geldiklerini söyledi. Özcan Güner de mahyaların Ramazan’ın güzelliklerini anlatan önemli bir geleneği yansıttığını, Selimiye Camii’nin ise Edirne’nin manevi bir simgesi olduğunu dile getirdi.