Şehit MİT üyesinin kimliğinin ifşa edilmesine ilişkin davada ilan edilen ara karar

Şehit MİT üyesinin kimliğinin ifşa edilmesine ilişkin davada ilan edilen ara karar
23:00 - Haziran 24 2020 Çarşamba

Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeniçağ gazetesi yazarı 1’in Oda TV muhabiri Hülya Kılınç, Libya’daki görevi sırasında ölen MİT üyesinin kimlik bilgilerini açıkladığı gerekçesiyle. 6’sı tutuklu olan 8 sanığın yargılanması bugün başladı.

34. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuklu sanık Eren Ekinci SEGBİS sistemine katılırken, duruşmada Baş Barış Pehlivan’daki Oda TV Editörü ve Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu da dahil olmak üzere 6 gözaltına alınan sanık hazırlandı. Öte yandan, sınırlı sayıda seyirci duruşmaya, korona virüsü önlemleri kapsamında katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Murat Ağırel, mevcut olmayan bir suç nedeniyle 120 gün hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. İddianame sadece benim için bir niyet. Terör örgütüyle hiçbir bağlantım yok. Barışı biliyorum dostlarım. Ayrıca vatanseverlik için kefil oldum. “Sosyal medya paylaşımımda ne profesyonel bir pozisyon, ne bir unvan, ne de bir MİT üyesi var.”

Barış Pehlivan, Libya’daki şehitler hakkındaki haberlerin 19 Şubat 2020’de savunmasında yayınlandığını söyledi. 22 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libya’da birkaç şehidimiz var.” Aynı gün şehitlerin isimleri ve fotoğrafları sosyal medyada birçok kez paylaşıldı. ”

Pehlivan, sanıklardan Hülya Kılınç’ın Manisa’da halkla ilgili haberleri Oda TV’ye verdiğini söyledi. “2 Mart sabahı Hülya Hanım’dan bir mesaj aldım. Libya’da şehit düşen askerlerimizden birinin Manisa’dan olduğunu ve Oda TV’nin cenazesiyle ilgili haberlerle ilgilenip ilgilenmeyeceğini sordu. Hülya Kılınç şehidimizin o sırada sadece bir asker olduğunu düşünüyor. MIT’e üye olma konusu o zaman gündemimizde değil. Amacımız sadece şehitlerin cenaze törenini haber vermektir. Aynı günün akşamı Hülya Kılınç bana şehidin MİT üyesi olduğunu söyledi. Haber hazırdı, ancak cenaze anından itibaren bir fotoğrafın geleceğini söyledi. Başka bir yerde yayınlanmayacaksa haberleri ve fotoğrafı beklediğimi söyledim. Ertesi sabah bana haberleri attı “dedi.

Barış Pehlivan, haberleri yayınlamadan önce şehidin MIT üyesi olduğunu doğrulamak istediğini söyledi. “Haberi yayınlamadan önce şehidin fotoğraflarını, adını ve soyadını, nasıl şehit olduğunu, MIT üyesi olduğunu ve birçok yerde cenaze töreninden bazı görüntüleri gördüm.” Sanık Pehlivan ayrıca köyün soyadı, mahalle, şehit, anne ve babanın adı ve soyadının da şehit ailesinin zarar görmemesi için yayınlanmadığını belirtti. Haberden sonra Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç’ın tutuklandığını ve “Bir gün sonra sırtımda hapishane çantasıyla geldiğim Çağlayan’dan Silivri’ye gönderildiğimi” söyledi.

Davalı Hülya Kılınç ise şehitinin bölgesinde tören olmadan gömüldüğünün harika bir haber olduğunu söyledi ve “Fotoğrafta şehit cenazesini taşıyan MIT üyeleri olduğunu bilmiyordum haberlerde. Bu haberin sadece Manisa’daki şehidimizin gömülmesi ile ilgili olduğu ve resmi tören yapılmadığı açıktır. Yaptığım gazetecilik işi. Beraat talep ediyorum. ”

Sanıkların savunulmasının ardından Cumhuriyet Savcısı, görüşünü hazırlamak için dosyanın kendisine gönderilmesini ve tüm sanıkların gözaltına alınmasını talep etmiştir.

Mahkeme kurulu ara kararı açıkladı ve yurt dışına çıkmamaları koşuluyla Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Aydın Keser ve Ferhat Çelik’i serbest bırakmaya karar verdi. Mahkeme, TV TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, yazar Murat Ağırel ve muhabir Hülya Kılınç’ın gözaltına alınmasına karar verdi.

iddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı tarafından hazırlanan iddianamede sanıklar Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Şef Pehlivan’da Oda TV Editörü, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Şefi Gazetesi Editör Mehmet Ferhat Çelik, Şef Aydın Keser ve Akhisar Belediyesi basınında polis biriminde sözleşme memuru olarak tutuklanan sanık Eren Ekinci ve gözaltına alınan Erk Acarer, ‘güvenlikle ilgili gizli tutulması gereken bilgileri ifşa ettiği için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı devletin siyasi faydaları. Suçlarından 9 yıl hapse mahk prisonm edilmeleri istendi.

Melike Inal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi