Şehir hastaneleri salgının yükünü hafifletti

Şehir hastaneleri salgının yükünü hafifletti
12:00 - Aralık 11 2020 Cuma

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi ile şehir hastanelerinin önemi ortaya çıktı. Türkiye salgını şehir hastanelerinde başlayan süreç boyunca hasta kabulüne, yatağa ve yoğun bakım kapasitesine büyük bir yük bindirdi. Türkiye’de 13 ilde ilde hizmete giren hastanelerin 2021 yılında yenilerinin eklenmesi planlanıyor. Bugüne kadar 4’ü İstanbul’da olmak üzere toplam 13 ilde 16 hastane hizmet vermeye başladı. Yeni yılda bu rakamın 21’e çıkarılması hedefleniyor.

Toplam yatak kapasitesinin yüzde 8’ini oluşturuyor

Halihazırda hasta kabul eden şehir hastanelerinin yatak kapasitesi 17 bin 450’dir. Bu hastanelerin toplam yatak kapasitesi 3,77 yoğun bakımdır. Şehir hastanesi yoğun bakım yataklarının toplam yatak kapasitesi ve Türkiye genelindeki rakamlarla karşılaştırılmıştır. Türkiye’de şehir hastaneleri ve toplam 237 bin yatak kapasitesi, genel olarak yatak kapasitesinin yaklaşık yüzde 8’ine denk geliyor. Yoğun bakım yatakları Türkiye genelinin hala yüzde 12,8’ini karşılıyor.

Beş şehir hastanesi daha hizmete girecek

2021 yılında yeni hastanelerin eklenmesiyle faaliyete geçen şehirler, salgınla mücadelede Türkiye’nin elini güçlendirecek. Önümüzdeki yıl Kocaeli, Ankara, Gaziantep, İzmir ve Kütahya’da yeni şehir hastanelerinin hizmete açılması planlanıyor. Bu hastanelerin devreye alınmasıyla birlikte şehir hastanelerinin toplam yatak kapasitesi 26.820’ye çıkacak.

Hasta kabul eden şehir hastaneleri

Türkiye’de Adana, Mersin, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, İstanbul, Eskişehir, Bursa, Konya, Elazığ, İstanbul, Kayseri, Ankara şehir hastanesi görevlendirildi.

Bakan Koca, şehirlerin yoğunluk oranlarını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin, son gün Bilim Kurulu toplantısının ardından salgının Türkiye’deki durumu hakkında bilgi verdi. Bakan Koca illere göre doluluk ve yoğun bakım yoğunluk oranlarını paylaştı. Buna göre hastanelerde doluluk oranları İstanbul’da yüzde 68, Ankara’da yüzde 73 ve İzmir’de yüzde 77 oldu.

Tabloya göre bireysel değerlendirmeler yapan Koca, şu bilgileri verdi:

“Hatay hasta vaka sayısının ve hastane yükünün arttığı illerden biridir. Yoğun bakım% 84,8, solunum cihazı% 79,3,

Adana son iki haftadan bu yana vakaların arttığı ve artış hızının düşmeye başladığı ilimiz. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78, solunum cihazı yüzde 41,8,

Samsun hem vaka sayısının hem de hastane yükünün arttığı ilimizdir. Yoğun bakım yüzde 80,8, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 60,7,

Antalya hasta sayısının arttığı ve hastane yükünün devam ettiği ilimiz, Yoğun bakım yüzde 68,5,

Mersin, vaka sayısının arttığı ve hastane yükünün de arttığı bir şehir. Yoğun bakım yüzde 68,5.

Diğer birçok ilde olduğu gibi bu illerimizde de yoğun bakım yatak kapasitemizi artırdığımızı, bazı illerde de ara yoğun bakım sayımızı önemli ölçüde artırdığımızı belirtmek isterim. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi