Şehir Hastaneleri salgın döneminde ilaç gibi hissettirdi

Şehir Hastaneleri salgın döneminde ilaç gibi hissettirdi
15:00 - Ekim 1 2020 Perşembe

Şehirdeki tüm eski hastanelerde pandemili hastaların tedavisi yoğun bir şekilde devam ederken, pandemik olmayan hastaların tedavisi Şehir Hastanesi’nde gecikmeden devam etti. Hastanenin açılışını 2 Ekim Cuma günü Konya’yı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Konya Şehir Hastanesi, 5 Ağustos 2020 itibariyle 838 yataklı ilk fazı ile hasta kabulüne başlamıştır. Hastanede hizmet vermeye başladığı günden bu yana 100 binin üzerinde poliklinik yapılırken, 6 bin civarında ameliyat gerçekleştirilmiştir. Konya’da corona virüs (Covid-19) salgını son 2 ayda yoğunlaştı. Bu dönemde hizmet vermeye başlayan Konya Şehir Hastanesi, adeta ilaç gibi geldi. Şehirdeki eski hastanelerde pandemili hastaların tedavisi devam ederken, Şehir Hastanesi temiz bir hastane olarak ayrılmış ve sadece pandemik olmayan hastalara hizmet vermiştir.

Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Şehir Hastanesinin öneminin pandemi döneminde yaşanılan deneyimle öğrenildiğini belirten Mehmet Koç, “Cumhurbaşkanımızın Konya’ya verdiği bu hastane gerçekten de hastalığın çözümüne merhem görevi gördü. Bu dönemde pandemik olmayan hastalarımızın sağlık sorunları. Özellikle bu dönemde ağustos ayından bu yana hizmet veren Şehir Hastanemiz, hem acil sağlık hem de poliklinik hizmetleri, ameliyat, doğum ve pandemik olmayan hastaları gönül rahatlığı ile sevk ettiğimiz bir merkez, sağlık üssü haline gelmiştir. Bu dönemde nitelikli cerrahi dediğimiz 2 bin civarında ameliyat yapıldı ancak toplam ameliyat sayısı 6 bin civarında. Grup A, B, C dediğimiz nitelikli ameliyat sayısı 2 bin civarında. Yine 2 ay içerisinde 500 civarında doğum gerçekleşti ve primer sezaryen dediğimiz sezaryen oranımız yüzde 13. Bu Türkiye ortalamasının altında güzel bir rakam. Yoğun bakım ve yatak doluluk oranlarına baktığımızda servis yatağı doluluk oranımız yüzde 60 civarında ve hastanelerimizin çoğu pandemik olmayan hastaları önemsemiyor. 838 yataklı bu hastanede yatak doluluk oranımız yani ameliyat veya felç, kalp hastalığı ve diğer hastalıklar kesintisiz olarak burada tedavi edilmektedir. Yine bu dönemde pandemik olmayan yoğun bakım önemli bir sorundur. Burada bir sorunumuz yok ve buradaki yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 61. Pandemik hastalarımıza ve pandemisi olmayan hastalarımıza Konya’da sorunsuz ve tedavileri aksatılmadan hizmet verilmektedir. Yani Konya’daki şehir hastanemizle birlikte hem pandemili hastalarımız diğer hastanelerimizde rahatlıkla tedavi ediliyor hem de pandemi olmayan hastalarımıza şehir hastanemizde kesintisiz hizmet veriliyor ”dedi.

“Şehir Hastanesi açılmasaydı, bu iki aylık dönemde ciddi sorunlar yaşayabilirdik.”

İl Sağlık Müdürü Koç, Şehir Hastanesinin bu dönemde gerçekten tıp gibi olduğunu belirterek, “Son iki aydır Şehir Hastanemizi açmasaydık bu iki süre içinde hem yoğun bakım hem de yatak açısından ciddi sıkıntılar yaşayabilirdik. -Pandeminin yoğun olduğu aylık dönem, ama bu dönemde gerçekten ilaç gibi geldi. Şehir Hastanemiz sayesinde pandemiyi yoğun olarak yaşadığımız bu dönemde pandemili hastalarımızın ve non-pandemik hastalarımızın muayene ve tedavilerinde, yatarak servis ve yoğun bakım hizmetlerinde herhangi bir sorun yaşamadık. “Pandemili hastalarımızın yoğun bakım ve yatarak tedavilerini eski hastanelerimizde düzenleyerek, pandemi olmayan hastalarımızın poliklinik, acil, doğum ve ameliyat hizmetlerini Şehir Hastanemizde kesintisiz olarak gerçekleştirdik.”

Toplam yatak sayısı 250 bine ulaşacak

Kamu-özel ortaklığı modeliyle yapımı tamamlanan Konya Şehir Hastanesi, 838 yataklı ilk etabı ile hizmet veriyor. Bin 250 yatakla tamamladığı 2. etabı ile yıl sonuna kadar hizmet vermeye devam edecek. Konya ve çevresine hizmet vermek üzere sağlık üssü olarak planlanan Konya Şehir Hastanesi, 420 bin metrekare kapalı alana sahip, 278 poliklinik, 609 hasta yatağı, 130 yoğun bakım, 10 KVC yoğun bakım, 48 yenidoğan yoğun bakım, 14 tek doğumhane, 12 perinatal Servis, 838 yataklı, 19 cezaevi, 3 İyot Tedavi Ünitesi, 17 Yanık Merkezi olmak üzere, jinekoloji, pediatri ve genel hastane olarak hizmet vermektedir. Hastanede yatarak tedavi hizmetleri dışında 32 genel, 12 gün, 2 sezaryen, 2 tüp bebek ve 1 yanık olmak üzere toplam 49 ameliyathane, endoskopi ünitesi, nükleer tıp ünitesi, meme mükemmeliyet merkezi, fizyoterapi ünitesi, hemodiyaliz ünitesi, sağlık yönetim kurulu ve kapsamlı bir radyoloji ünitesi. . Yıl sonunda açılacak onkoloji ve KVC üniteleri ile toplam yatak sayısı 250 bine ulaşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını yapacak

Konya Şehir Hastanesi’nin açılışını 2 Ekim Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Konya’yı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya Şehir Hastanesi başta olmak üzere büyük yatırımların toplu açılışını gerçekleştirecek.

Enver Furkan Çelebioğlu – Fatih Macit

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi