Seçim eşiği için dört alternatif

Seçim eşiği için dört alternatif
09:00 - Haziran 27 2020 Cumartesi

MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin getirdiği seçim mevzuatında atılacak adımlar için AK Parti tarafından oluşturulan komisyonda ilk somut tavsiyeler ortaya çıkmaya başladı. Seçim mevzuatında sınırlı bir değişiklik yapmaya karar veren AK Parti yönetimi, özellikle seçim eşiğini düşürmek için 4 farklı oran üzerinde çalışıyor.

Milletvekillerinin partisini değiştirmek için milletvekillerine yeni kurallar getirilerek seçim sisteminde yapılan çalışmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP lideri Bahçeli ile yaptığı son görüşme ele alındı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki seçim yasası komisyonunun bu haftaki toplantısında, seçim barajı, seçim sistemi ve dünya değişen partilere milletvekili örnekleri hakkında bir sunum yapıldı.

Elde edilen bilgilere göre, yüzde 10’luk seçim barajını düşürmek için dört farklı teklif tartışıldı. Komisyon üyeleri yüzde 7, yüzde 5, yüzde 3 ve sıfır eşiği hakkındaki görüşlerini dile getirdiler. İttifak yapacak taraflar için seçim barajının yüzde 10’unun korunmasına ve ittifak dışı partiler için daha düşük bir oran uygulanmasına yönelik görüşün hakim olduğu belirtiliyor. Ayrıca, seçim sisteminin diğer ülkelerdeki daralmasına bakıldığında, Türkiye’deki seçim bölgelerinin sayısına odaklanılabilir. Daralmış bölge sistemine göre, her seçim çemberinin beş milletvekilinden oluşacağı öngörülmektedir. Komisyon toplantısında gündeme gelen teklifler, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak AK Parti MYK toplantısında raporlanacak ve tartışılacak.

SİMÜLASYON HAZIRLANIYOR

Diğer yandan; AK Parti yönetim seçim barajının düşürülmesi ve bölgenin daralması durumunda, 81 partide siyasi partilerin vereceği milletvekillerinin sayısı konusunda bir simülasyon hazırlanmasına karar verildi. Bu bağlamda, 24 Haziran 2018 seçim sonuçlarına göre, milletvekillerinin dağılımı farklı seçim eşik oranlarına göre hesaplanacaktır. Yine, her seçim çevresinin beş milletvekilinden oluşmasını öngören daralmış bölgeye göre, alınacak oylar ve verilecek milletvekili sayısı hakkında bir hesaplama yapılacak. AK Parti, iki yıl önce yapılan daralmış seçim tartışmaları sırasında bir simülasyon yaptı ve AK Parti’nin mevcut durumdan yüzde 10 daha fazla milletvekili çıkaracağı tespit edildi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi