Şap Hastalığı Nedeniyle Kapatılan Türkiye’nin En Büyük Hayvan Pazarı Mayıs’ta Açılıyor

Şap Hastalığı Nedeniyle Kapatılan Türkiye’nin En Büyük Hayvan Pazarı Mayıs’ta Açılıyor
13:27 - Nisan 30 2023 Pazar

Sivas’ın Şarkışla ilçesindeki Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarından biri olan Şarkışla Hayvan Pazarı, SAT 2 serotipi şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla kapatılmıştı. İlçe Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Doğan, 35 bin büyükbaş hayvanın yüzde 95’inin aşılandığını ve mayıs ayının ilk haftalarında pazarın açılmasını beklediklerini belirtti.

Doğan, şap hastalığı nedeniyle hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların alım satım yapamadığı için ekonomik sıkıntıya düştüğünü ifade ederek, “Şap hastalığı hayvanların ağızlarında yara oluşturmakta, salyalarının akmasına neden olmakta, hayvanların yem yemesini engelleyerek büyük oranda verim kaybına neden olmakla birlikte ciddi manada ölümlere neden olmaktadır” diye konuştu.

Şarkışla ilçesinde 35 bin büyükbaş hayvan bulunduğuna dikkat çeken Doğan, şap hastalığının SAT 2 varyantının uzun yıllardır ülkede görülmediğini belirtti. Kapatılan hayvan pazarıyla ilgili olarak ise Doğan, “Bakanlık kararıyla hayvan pazarı kapatılınca biz hızlı bir şekilde daha önceden de yapmış olduğumuz 4’lü şap aşılarına devam ettik. İlçemizde hastalığın görüldüğü Kızılcakışla köyünde biz gerekli tedbirleri alarak, hastalığın yayılmasını önledik. 7 bin 500 hayvanı SAT 2 varyantına bağışıklık kazandıran aşıyla aşıladık” dedi.

Doğan, mayıs ayının ilk haftalarında Şarkışla Hayvan Pazarı’nın açılacağını düşündüklerini söyledi. Ayrıca, Mart ayının 28’inde aşılanmış olan hayvanların hareketlerinin bakanlık tarafından serbest bırakıldığını belirtti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi