Sancaktepe Meydanı’ndaki 14. yüzyıldan kalma saray ortaya çıkarıldı

Sancaktepe Meydanı’ndaki 14. yüzyıldan kalma saray ortaya çıkarıldı
10:00 - Aralık 23 2020 Çarşamba

Bizans imparatorlarının II. Samandıra’da Tiberius ve Maurikios tarafından o dönemde adı “Demeter” olan “Damatrys Sarayı” 14. yüzyılın yorgunluğuna rağmen hala tarihe meydan okuyor. Sarayın boyutları ve nitelikleri düşünüldüğünde Bizans’tan günümüze en önemli yapılardan biri olarak görülmektedir.

Sarayın adı, o dönemde yaygın bir inanış olan putperestlerin ünlü doğa tanrıçası Demeter’den gelmektedir. Demeter, Yunan mitolojisinde “tarım ve bereket tanrıçası” anlamına gelir ve insanlara toprağı işlemeyi öğreten “tanrıça” olarak bilinir. Ayrıca Sancaktepe, rivayete göre vahşi hayvan çeşitliliği ile tılsımlı bir avlanma yeri haline gelmiş ve burayı Bizans imparatorlarının en gözde yazlık beldelerinden biri haline getirmiştir. O zamanlar, yazlıklara ve avlanmaya düşkünlüğüyle tanınan Bizans imparatorlarından biri. Bu saray, Sancaktepe’de Tiberius ve Maurikios tarafından yaptırılmıştır.

Sarayın adının doğa tanrıçası Demeter’den geldiğini kaydeden tarihçi ve yazar Mehmet Dilbaz, “Şu anda Sancaktepe’nin tam merkezinde bulunan ünlü Damatrys Sarayı yapısının üzerindeyiz. Saray yapısı imparator II. Tiberius ve Maurikios döneminde inşa edilmiştir. Damatrys adı, o dönemde yaygın bir inanç olan putperestlerin ünlü doğa tanrıçası Demeter’den gelmektedir. “Sancaktepe ilçe merkezinin bulunduğu bölge eski İstanbul döneminde çok önemli bir yazlık alan, burası güzelliklerin başkenti olarak tanımlanan bir yer”.

3 ay boyunca Roma İmparatorluğu’nun başkenti oldu

1296 yılında İstanbul’da meydana gelen deprem neticesinde Sancaktepe’nin 3 ay süreyle imparatorluğun başkenti olduğunu söyleyen Dilbaz, “Sancaktepe’deki Damatrys Sarayı, imparatorluk sarayının yanı sıra yıkılması ve tahrip edilmesi sonucu 1296’daki büyük İstanbul depreminden sonra sur duvarındaki kamu binaları. O dönemde tüm Roma İmparatorluğu buradan yönetiliyordu.Sancaktepe, 90 gün boyunca Roma İmparatorluğu’nun başkenti olarak hizmet verdikten sonra zamanla imparatorluktan sonra terk edildi.

Saray yapım işinde kuruldu

Sarayın bir inşaat çalışması sırasında bulunduğunu anlatan Dilbaz, “Damatrys Sarayı binasının keşfi, 12 yıl önce bir müteahhitin buraya bina yapmak için temel kazması sonucu ortaya çıktı. Bugün Sancaktepe Belediyesi onarıldı. “Bu bölgenin onarılacağını ve eski görkemli günlerine kavuşacağını biliyoruz.”

Bizans’ın Anadolu’ya açılan kapısı

Damatrys Sarayı’nın Roma ve Bizans dönemlerinde Anadolu’ya açılan kapı olduğunu kaydeden Dilbaz, şöyle devam etti:

Sancaktepe meydanının altında bir grup saray var. Bu bölge de çok önemli. Alt kısımlarda askeri yapılar var. Roma imparatorları Asya yakasına çıkıp Asya yakasından döndüklerinde kesinlikle buraya uğramışlar. İmparator Roma Diogenes’in, Sultan Alparslan ile savaşmak için 1071 Malazgirt Savaşı’na giderken tüm ordusunu burada topladığını ve buradan yola çıktığını söyleyebiliriz. Damatrys Sarayı, Roma İmparatorluğu için önemli bir yapı olmuştur. “

Aykut Zor – Metin Başar

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi