Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: ‘Otomotiv sektöründe’ 5 kıtada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz ‘

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: ‘Otomotiv sektöründe’ 5 kıtada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz ‘
14:00 - Ağustos 28 2020 Cuma

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Kocaeli’nin İzmit ilçesinde katıldığı bir programda konuştu. Programda Bakan Varank’ın yanı sıra Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Honggh Choi ve Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da hazır bulundu. Etkinlikte konuşan Bakan Varank, Türkiye’deki otomotiv sektöründeki üretim hakkında bilgi vererek, “Otomotiv sektörü, işte tam da bu yüzden bu çok önemli, bu yüzden ülkemiz sanayisinin lokomotifi. Sektör sadece gelişme ve ilerleme fırsatı sunuyor. kendisi değil sektörün diğer alanları için de tedarikçilerini besleyip büyütür ve ekosisteme yeni oyuncular kazandırır.Geçen yılın ihracat şampiyonu 31 milyar doları aşan rakamla yine otomotiv endüstrisiydi. 5 kıtada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. 200 binden fazla çalışan bu sektörden ekmek yiyor Gerçekten muazzam bir üretim ve inovasyon ekosisteminden bahsediyoruz.Pandemiyle birlikte ne yazık ki sektör haziran ayına kadar küresel ölçekte ciddi kayıplar yaşadı.Üretim kayıpları hemen hemen tüm büyük pazarlarda derinleşti, Özellikle Avrupa Birliği’nde Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’da yüzde 40 ile 85 arasında üretim düşüşleri yaşandı. Haziran ayı dış piyasalar tekrar normale dönmeye başladı. Hem üretimde hem de ihracatta aydan aya artışlar görebiliyoruz. Elimizdeki en son rakam Temmuz ayı ihracatı. Temmuz ayında 2.2 milyar dolarlık ihracat, pandemi öncesi dönemin performansının yaklaştığını gösteriyor. “Artışın yılın geri kalanında hızlanacağını düşünüyorum” dedi.

“Sanayi üretimi Mayıs ve Haziran aylarında aylık bazda çift haneli büyüme kaydetti”

“Biliyorsunuz salgın sırasında Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde dinamik bir süreç yönettik” diyen Bakan Varank, “Her adımı panik yapmadan, gecikmeden planladık. Ekonomik sürdürülebilirlik noktasında; alanlarda kritik adımlar attık. İstihdam, finans ve sosyal yardımlar… Verdiğimiz desteğin çoğunu elbette otomotiv ana ve yan sanayileri de yaptı, dış talepteki iyileşmenin yanı sıra bu destekler sektörün canlanmasına da yadsınamaz bir katkı yaptı. Uyguladığımız politikalar sayesinde büyüme ve ekonomik güven göstergelerine ilişkin öncü veriler güçlü bir seyir izliyor Sanayi üretimi, Mayıs ve Haziran aylarında aylık bazda çift haneli büyüme kaydetti. İmalat sanayiinde siparişler, kapasite kullanım oranları ve yatırım harcamaları artmaya devam ediyor Yatırımlardaki canlılığı teşvik verilerinden teyit edebiliriz.Temmuz ayında bin 200 yatırım teşvik belgesi çıkarıp ulaştık. Teşvik tarihimizde yeni bir zirve. Böylece yılın ilk 7 ayında 108 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek, yaklaşık 163 bin vatandaşa yeni iş imkânlarının yaratılmasının önünü açtık. Salgın koşullarına rağmen yatırım talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 arttı. Ertelenen tüketimin sabit yatırımlara yönelmesi elbette çok sevindirici bir gelişme. Bu eğilimi istikrarlı ve sürekli bir zemine oturtmak ve kalıcılığını sağlamak temel hedefimiz ”dedi.

“Türkiye’nin Otomobili Üretmenin Çok Ötesinde”

Yerli otomobille ilgili konuşan Varank, “Tabii ki otomotiv meselesi olunca Türkiye de arabadan bahsetmeden geçmiyor. Biliyorsunuz 18 Temmuz’da Gemlik’teki fabrikamızın temellerini attık. Tedarikçi seçimlerinin çoğu tamamlandı. bu noktada dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var TOGG tedarikçileri arasında çok parlak startuplar, daha önce hiçbir büyük üretici ile çalışmamış start-up’lar var. Bu firmalar yeni ve özgün çalışmalara imza atıyor. Örneğin; Genç Türk girişimleri otomobilimizin kamerasını, akıllı yaşam teknolojileriyle etkileşimini ve artırılmış gerçeklik teknolojisi gibi katma değeri yüksek çalışmaları üstleniyor … Verdiğim bu üç örnek bile, Türkiye’nin otomobil üretimi çok daha ötesinde bir otomobil olduğunu kanıtlıyor. İşte bu noktada milli otomobil yapımı ortaya çıkıyor. Bu nedenle, mevcut tedarikçilerimizi güçlendirmenin yanı sıra keşfedilmemiş genç yetenekleri de iş planımıza dahil ediyoruz. Bu yetenekler küresel rekabet için yeniden. Böylelikle ekosistemi, özgün bakış açımız ve kendi imzamızla sıfırdan inşa ediyoruz. Bu anlamda sektörle yakın işbirliği içinde hazırladığımız mobilite araçları ve teknolojilerinin yol haritasında kendimize somut ve iddialı hedefler koyduk ”dedi.

“Otonom araç yazılımı geliştiren ve ihraç eden ilk 10 ülke arasında yer almak istiyoruz”

Otomotiv sektöründe öne çıkan otonom yazılımları geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Her modda üretilen araçlarda; Yani otomobillerden lokomotiflere, ticari araçlardan gemilere yerlileştirme oranını en az yüzde 75’e çıkaracağız. 2030 yılında; Elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider, dünyada ise ilk 5 olmayı hedefliyoruz. Batarya modülü, paket ve hücre yatırımları ile ülkemizi Batarya Üretim Merkezi yapmak istiyoruz. Alt teknolojilerin üretimi de hassasiyetle odaklandığımız bir alan. Bu manada; Elektrik ve elektronik sektöründe üretim yapan yetkin firmalarımızın otomotiv sektörüne üretim yapmasına destek olacağız. Elektrik motorları, invertörler, yerleşik şarj cihazları, termal yönetim ve kompresörler gibi kritik bileşenleri üreten bir ekosistem yaratmaya çalışıyoruz. Sektörün geleceği; yazılım ve yapay zeka teknolojilerini belirleyecek. Türkiye bu fırsat penceresinden en iyi şekilde yararlanabilecek entelektüel sermayeye sahiptir. Başta siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranış modelleme yazılımları olmak üzere bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştiren ve ihraç eden ilk 10 ülke arasında yer almak istiyoruz. Kamuoyuyla paylaşacağımız, geleceğe hazırlayacağımız son yol haritamız Türkiye bu planı uygulamaya başlayacak. Elbette bu gelişme, Türkiye’deki tüm markaların inşa edilmesinden fayda sağlayacaktır. Türkiye’de üretim yapan tüm markalar onu küresel pazarda daha rekabetçi hale getirecek “dedi.

Murat Kanber – Enes Altun

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi