Sanayi Mektebi Aslına Dönüyor

Sanayi Mektebi Aslına Dönüyor
13:58 - Mayıs 23 2019 Perşembe

1092 yılında Abdülhamit Han adına yaptırılan Sanayi Mektebi ilk yapıldığında bir okul olarak inşa edilmiştir. Bu bina son yıllarda cezaevi olarak kullanılmaya başlanmıştı. Okuldan cezaevine çevrilen bina ile ilgili yeniden okul yapılması için çalışmalara başlandı.

Osmanlı Döneminde Ahdülhamit Han adına Sivas’ta inşa edilen bina 1960 yılında yaşanan darbe sonrasında bu bina o dönemdeki yönetim tarafından açık cezaevi olarak kullanılmaya başlandı. Cezaevi olarak kullanıldığı dönemde binaya pek çok ek bina yapıldığı için bina eski görüntüsünden uzaklaşmıştır. Son günlerde Açık Cezaevi olarak kullanılan bina için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ı devreye girdi. Bakanlık tarafından Sanayi Mektebi’nin aslına döndürülmesi için 10 milyon lira destekte bulundu. Bu para ile bina restore edilerek Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’ne dönüştürülecek.

SANAYİ MEKTEBİ ASLINA DÖNÜYOR

Binanın restorasyonunda atılan ilk adımda binaya eklenen bölümler yıkılmaya başlandı. Yıkı çalışmalarını Sivas Valisi Salih Ayhan ve Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal yerinde izledi.

Sanayi Mektebi’nin aslına döndürülmesi çalışmasının ilk adımında yapılan yıkımda Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ve Sivas Valisi Salih Ayhan konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda bu binanın müzeye dönüştürülmesi ile bir dönemin kapanacağını ve halkın bu müzede o bölgenin kültürü yansıtan eserleri göreceklerini söylediler. Sivas Valisi Salih Ayhan bu binanın 60 yıl kadar cezaevi olarak kullanıldığı ve Sanayi Mektebi’nin müze yapılmasının Sivas’taki müze ihtiyacını da karşılayacağını söyledi.