Sakarya’da sağlık çalışanına tekme, tokat ve makasla saldırı

Sakarya’da sağlık çalışanına tekme, tokat ve makasla saldırı
01:00 - Eylül 25 2020 Cuma

Olay, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde meydana geldi. Kolundaki kesi şikayeti ile hastaneye gelen kişi pansuman yaptırmak istedi. İddiaya göre, hastanenin gerekli prosedürünü takip etmeden önce travma odasına girmek zorunda kalan kişi, beklemeden cerrahi müdahale odasına girdi. Burada ameliyat ekibindeki sağlık görevlisi Celalettin Karabıyık hastaya pansuman yaptırmak istedi. Bu sırada yaralıya sedyenin yanlış yerde yattığını ve daha yükseğe çıkması gerektiğini söyleyen Karabıyık, ‘Beni niye zorluyorsun’ diye bağırmaya başlayan yaralıya saldırmaya başladı. Bu sırada saldırganın dışarıda bekleyen diğer 4 akrabası da odaya girerek sağlık çalışanını darp etti.

“Cerrahi makasla yaralamaya çalıştı”

Sağlık çalışanına saldıran kişilerden biri tekme ve tokatla tedavide kullanılan cerrahi makası eline aldı. Kavga sırasında sağlık görevlisine makası bıçaklamak isteyen kişi, diğer vatandaşların müdahalesiyle son anda durduruldu. Olay anında sağlık çalışanı yaralanırken tedavi için kullandığı eşyalar yere atıldı. Saldırganlar olaydan sonra kaçarak ortadan kayboldu. Polis ekipleri, kaçan saldırganları yakalamak için operasyon başlattı. Saldırı sırasında başına aldığı darbeler sonucu darp raporu aldığını belirten sağlık çalışanı Karabıyık, hastanede 24 saat gözetim altında tutulacağını bildirdi.

Saldırı anını söyledi

5 kişinin saldırısına uğrayan cerrahi ekipte sağlık görevlisi Celalettin Karabıyık, saldırı anlarını anlattı. Karabıyık, “Bireyler saat 09.15’te hastaneye geldi. Sarhoştu ve yaralı kolundan yaralandı. Ameliyathaneye geldiler. Orada hastayı müdahalesini yapması için bir sedyeye götürdüm. Akrabalarına dışarı çıkmalarını söyledi. Zaten hasta yakınlarını cerrahi müdahale odasına almıyoruz. Sonra hasta sedyenin yanlış tarafına yattı. Kafası boşluğa girdi, sedyede yukarı kaymak zorunda kaldı. Kişiye daha yüksek uyumasını söyledim. Çünkü sadece bu şekilde müdahale edebilirim. Ona bu şekilde söylediğimde, ‘Neden beni zorluyorsun? Çok sert konuşuyorsun ‘dedi. Ben de ona sedyenin yine yanlış yerde yattığını ve müdahale edebilmek için yukarı kayması gerektiğini söyledim. Bunu söyleyince ayağa kalktı ve üzerimden geçti ve bağırarak bana saldırmaya başladı. Bu saldırıdan sonra yakınları içeri girdi. Doğru hatırlıyorsam 4 kişiydi.

Saldırıyı tekmelemeye ve yumruklamaya başladılar. Daha sonra kişi tedavi masamızın üzerindeki cerrahi makası alıp bana saldırmaya ve bıçaklamaya çalıştı. Tam o sırada güvenlik arkadaşları geldi, sağlık personeli geldi. Diğer meslektaşlarım da o sırada oradaydı. Saldırdılar, tekmelediler, yumrukladılar, küfürler ettiler, tehdit ettiler, böylece bir olay meydana geldi. Bireyler hastaneye geldiklerinde girişleri veya kayıtları yoktu. Gözaltına alındıklarını bilmiyorum. Başhekimimiz sayesinde İl Sağlık Müdürümüz aradı. Başsavcılık ile temasa geçtiler. Bir saldırı raporu aldım. 24 saat gözlem yapacaklar. Çünkü kafama yumruk attılar. Benim de başım ağrıyor. “Artık hastanedeyiz” dedi.

“Böyle bir olay bizi derinden yaralar”

Sağlık-Sen Sakarya Şube Başkanı Abdullah Sönmez, “Bu akşam Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde görevli kardeşimiz Celalettin Karabıyık, şiddete maruz kaldı. Sağlık-Sen olarak Ağustos şiddet raporunu henüz yayınladığımız günün arifesinde böyle bir olayla karşılaşmak bizi derinden yaralamaktadır. Sağlık-Sen, emeğe saygı ve şiddete sıfır tolerans sempozyumu düzenleyerek tüm dikkatleri şiddete çekmiş ve bu duyarlılığı hem gazi meclisimiz hem de tüm toplumdan artıracak adımlar atılmasını talep etmiştir. Ancak bu bilinç bir türlü cevap bulamaz ve şiddet hız kesmeden devam eder. “En az 15-20 yıllık bir sağlık çalışanına saldırı için tabelaların bir an önce bu hastane duvarlarına asılmasını ve bu şiddetin son bulacağı günleri arzuluyoruz.”

“Sorunu takip edeceğiz”

Salgın sürecinde zor şartlarda çalışan sağlık çalışanlarının desteklenmesinin gerekliliğinin altını çizen Sönmez, “Sağlık çalışanları şu anda tıpkı bir polis gibi korona virüsü ile savaşıyor. Toplum olarak onlara her türlü desteği vermeliyiz. Konuyu takip edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Giyinmeye gelen arkadaş oraya müdahale ederken olay yaşanırken şimdi polis güçlerimiz konuyu takip ediyor. Konu yargıya inşallah geçecek. Saldırıya uğrayan değerli kardeşimizin ifadesi alındı ve inşallah gerekli açıklamaları yapmaya devam edeceğiz. Başına darbe alındığı, ifadesinin ardından yanında olacağımız belirtildi. Belki bugün başka bir sağlık çalışanını kaybetmekten derin bir üzüntü yaşarız ”dedi.

20 santimetre kaldı, makası tuttular

Cerrahi Müdahale Birimi Sorumlusu Mahmut Serdar, “Kişi cerrahi müdahale makasını alıyor, makası bıçakladığı anda kalabalığın içinde tutuyor, yani makası 20 santimetre önce tutuyor. Yani arkadaşımız tutmazsa makası yapıştıracaktır. Önce içeride bir kişi vardı ve dışarıdaki yakınlarını duyunca sayı 5’e çıktı. 5 kişi ansızın arkadaşımızı köşeye sıkıştırdı ve orada yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir bardak var ve oradan bile atma imkanı buldular. Pazarda saldırgan yok, polis tutuklanmaları için gerekli işlemleri başlattı. Saldırganın kolunun yaralandığını, yaralandığını ve hastanın doğrudan ameliyata herhangi bir müdahalede bulunmadan geldiğini, hatta prosedürleri atladığını, arkadaşımızın götürmesine ve yalan söylemesine rağmen önce tramvaya gelmesi gerektiğini söyledi yanlış, sanırım kafan boşlukta ve olay bana gittikçe başlıyor.

Burak Can Tokyürek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi