Sağlık Bakanı Koca: ‘Vaka artış oranımız kontrol altına alındı’

Sağlık Bakanı Koca: ‘Vaka artış oranımız kontrol altına alındı’
13:00 - Eylül 25 2020 Cuma

Samsun Valiliği’ni ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca konuşmasında, “Doğu, Güneydoğu ve Ege Bölgelerimizden sonra, Orta Karadeniz’deki illerimizin şartlarını değerlendirmek ve incelemek için bugün Samsun’dayız. Sayın Valimiz ile görüşerek ziyaretimize başladık. Genel durum değerlendirmesi Sağlık hizmetlerinin ihtiyaçları ve çözüm için talep edilen konular hakkında bilgi alma ve danışma fırsatı bulduk Samsun büyüyen ve gelişen bir il olan bölgenin cazibe merkezidir. sağlık alanı gün geçtikçe artmaktadır.Bugüne kadar il merkez ve ilçelerimizde birçok sağlık yatırımı gerçekleştirdik.Saygıdeğer Valimiz ile önceki görüşmemizde başta şehir hastanesi olmak üzere sağlık tesisleri hakkında detaylı değerlendirmeler yaptık Bu yatırımlara ek olarak Samsun ihtiyacı da … Akşam tamamladıktan sonra bu konuda daha detaylı açıklamalarda bulunacağız Buradan ayrıldıktan sonra Samsun T’mizi ziyaret edeceğim. yağmur yağıyor ve Araştırma Hastanesi. Daha sonra çalışma toplantılarımızda olacağım ”dedi.

“Maalesef, kurallara sıkı sıkıya uyma döneminde yaşadığımız önemli düşüş sürdürülebilir değildi.”

Hasta sayısındaki önemli düşüşün sürdürülebilir olmadığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bildiğiniz gibi 6 aydır corona virüs salgını ile mücadele ediyoruz. Kurallara sıkı sıkıya uyarak bir süredir yaşadığımız önemli düşüş maalesef sürdürülebilir değildi. Hastalığı küçümsemek, temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymamak bir daha istemediğimiz resimlerle bizleri bıraktı. Hasta sayılarımız ve kayıplarımız yeniden artmaya başladı. Bu durumda sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya. Bildiğiniz gibi hasta sayımızdaki artış her bölgede aynı değil. “Bazı illerimizde istenmeyen artışlar görürken, sağlam tedbirler ve vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde bazı il ve bölgelerimizde salgını kontrol altında tutabiliyoruz”.

“Dava artış oranımızın kontrol altında olduğunu söyleyebilirim”

Geçen hafta vaka artış hızının kontrol altına alındığını vurgulayan Bakan Fahrettin Koca, “Ülke genelinde alınan tedbirler sayesinde vaka artış oranımızın kontrol altına alındığını söylemek isterim. geçen hafta sıkı kontrol. Ancak bu asla bizi zorlamamalı. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz haftalarda çeşitli bölgelerdeki hastanelerin yoğunluğu. En çok Orta ve Doğu Anadolu illerimizde öne çıksa da zaman zaman tüm büyük şehirlerimizde sıkıntı yaşadık. Valilerimiz, il müdürlerimiz, başhekimlerimiz ve sağlık ordumuz ile yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemize devam ediyoruz. Samsun ve çevre iller bu anlamda Sağlık Bakanlığı olarak çalıştığımız merkezlerimizden biri haline geldi. Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin kavşak noktası olması nedeniyle önemli bir insan hareketine maruz kalmaktadır. Yaz sonunda diğer illere dönmesi nedeniyle hastalığın daha da yayılma potansiyeli vardır. Dolayısıyla Samsun, ülke genelinde salgın kontrolü açısından kritik bir yere sahiptir ”dedi.

“Samsun’da 60 yaş üstü hasta oranımız oldukça yüksek”

Samsun’da 60 yaş üstü hasta oranının oldukça yüksek olduğuna işaret eden Koca, “Samsun’daki artış için yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle vaka sayısı 1 ay öncesine göre 3’te 1 azaldı. geçen hafta. Artış hızının kontrol altına alınmasını takip eden 1 hafta 10 gün içinde hasta sayısının daha da azalmasını bekliyoruz. Alacağımız önlemler ile her geçen gün hasta sayısını ve hastane yükümüzü azaltmayı hedefliyoruz. Samsun’da bu dönemde Samsun için radyasyon ekip sayısını özellikle sahada 175’e çıkardık, bu da salgındaki başarı oranımızı önemli ölçüde etkiliyor. Türkiye’deki ortalama kişi taraması 13 saate kadar indirebildi. Samsun’da takip süremiz 9 saate düşürüldü. Bu Türkiye ortalamasının altında. Samsunlularımıza da buradan önemli bir uyarıda bulunacağız. İlimizde 60 yaş üstü yaşlılarımız arasında hasta oranımız oldukça yüksektir. Samsun’da bu yaş grubunun nüfusa oranı yüzde 17 iken hasta oranı yüzde 28. Yani yüzde 65 daha fazla. 60 yaşın üzerinde hastalığın daha şiddetli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle yaşlılarımızı daha iyi korumak Samsun halkının ve bizlerin, özellikle de gençlerin görevidir ”.

Samsun programına ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları söyledi:

Ben her zaman altını çizerim. Temasları ne kadar erken izole edebilirsek, salgın kontrolünde o kadar iyi olacağız. Türkiye, dünyanın en iyi parkurlarından biri olan o ülkeyle iletişime geçiyor. Samsun’da da sahaya bu gücü veriyoruz. Önümüzdeki günlerde bu etkiyi daha çok göreceğimizi söylemek istiyorum. Temizlik, maske ve mesafe bu salgına karşı en büyük koruyucu gücümüzdür. Bu önlemlerden ödün veren her ülkede ve her ilde istemediğimiz resimleri görüyoruz. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızı önlemlere sıkı sıkıya sarılmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek ve acil müdahale gerektiren sorunlara çözüm bulmak için buradayız. Bir süre sonra Samsun Sağlık İl Müdürümüz, saha koordinatörümüz ve başhekimlerimizin katılımıyla il sağlık değerlendirme toplantıları yapacağız. Ayrıca alınabilecek önlemlere de başvuracağız. Ardından Amasya, Çorum, Ordu, Sinop ve Tokat il sağlık müdürleri, başhekimlerimiz ve saha koordinatörlerimizin katılımıyla bölgesel değerlendirmelerimizi yapacağız. Böylelikle bu 6 ildeki mevcut durumu, ihtiyaçları ve sağlık altyapısını detaylı olarak değerlendireceğiz. Toplantımız bittikten sonra akşam yine karşınızda olacağım, daha detaylı bilgiler ve verdiğimiz kararları anlatıp, soruları cevaplayacağım. ”

Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve ilgili kurum başkanları katıldı.

Bakan Koca, il değerlendirme toplantılarının ardından her hafta 18.30’da düzenli olarak basın açıklaması yapacak.

Furkan Abrek Ünal – Erdi Demür

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi