Sağlık Bakanı Koca: ‘Korona virüsün ilk dalgasının ikinci zirvesini yaşıyoruz diyebilirim’

Sağlık Bakanı Koca: ‘Korona virüsün ilk dalgasının ikinci zirvesini yaşıyoruz diyebilirim’
22:00 - Eylül 2 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Bakanlar Kocası, Bilim Kurulu dersinin dünyada ve Türkiye’de çıkması, toplantının ana gündeminin patlak vermesi, artan doğum vakalarının nedenlerinin artması ve hastaneye kapasite ve aşı denemeleri yapıldığını bildirdi.

Korona virüsünün ilk dalgasının ikinci zirveyi yaşadığını ifade eden Bakan Koca, “Geleneklerimizin ve adetlerimizin önemli bir parçası olan bayram ve düğünlerdeki dinamizmimiz ve dikkatsizliğimiz bizi bu eşiğe getirdi. Halkımızın çoğu ilk gün ihtiyati tedbirler almaya devam ediyor. Haziran ayından sonra başlayan yeni dönemin tipik bir normalleşme dönemi olduğunu hep vurgulamaya çalıştım. Şu andan itibaren kontrollü bir sosyal yaşamın başladığını, kısıtlamaların biraz gerildiği bir durum olduğunu söyledim. Bu dönem, sağlığımızı garanti altına alacak şekilde hayatımızın kısmi özgürleşmesi olmalıydı. Önlemleri ve istekleri sentezleyebilmeliydik.

Bu yeni dönemin vatandaşlarımızın anlayışını iyi anlayacağını umuyordum. Tatil yerlerinde, eğlence mekanlarında ve çarşılarda yapılan törenlerde önlemlerin ne kadar takip edildiğini hepimiz üzülerek görüyoruz. Düğünlerimiz, nişanlarımız, sünnet törenlerimiz, başsağlığı dileklerimiz yeni taziye kaynağı oluyor. Salgın artmaya devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insanı enfekte ediyor. Görüyorsunuz, her gün test sayımızı artırıyoruz. Açıkladığımız yeni hasta sayısı azalmıyor. Bu vakalar arasında ciddi hastalıklardan muzdarip olanların sayısı artmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız her gün ölmeye devam ediyor ”dedi.

Bakan Koca, ülke genelinde farklılıklar olmakla birlikte hastanelerin yükünün arttığını ve tüm bunların gerekli altyapı ve kaynak dağılımından titiz bir bakım gerektirdiğini vurguladı.

“Şu ana kadar sağlık kurumlarımızda virüsün bulaşmasından kurtulamayan 29 bin 865 çalışanımız vardı”

Kamu sektöründe esnek çalışma uygulamasının başladığını hatırlatan Sağlık Bakanı Koca, “Evden çalışmanın teşvik edildiği bu dönemde gece gündüz her kademede görevli doktor, hemşire, sağlık personelimiz var, aylardır eve dönemeyen çocuklarını kucaklamayanlar. Bakıcılardan her aşamada sabır ve fedakarlık isteyen doktorunun bir üyesi olduğunu bilir. Ancak bu fedakarlığı sorumsuz davranışlara feda etmek zorunda kalmamalı. Vatandaşlarımız şüpheli durumlardan uzak durmalarını tavsiye ederken, sağlık profesyonellerimiz tüm işlerini bulaşıcı hastalarla geçiriyor. Yoğun çalışma saatleri gece gündüz getirir ve kaderin mutsuz yüzüyle tanışan insanlar kendilerini mutlu etmek uğruna kendi mutluluklarını feda ederler. Şimdiye kadar sağlık kurumlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız vardı. Maalesef 52 sağlık çalışanını kaybettik ”dedi.

Sağlık kurumlarının da şiddete başvuranlar olduğunu, sağlık personelinin iğrenç saldırılara maruz kaldığını ve coşkusunun kırıldığını belirten Koca, “Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz. Mesafeye saygı duymayan kalabalıklar, kalabalığa atılan her adım, unutulan her adım maskesi, ihmal edilen her ölçü 1 değil, incitiyorlar. Pandemi mücadelemizi zorlaştırıyor. Sağlık çalışanlarımızın beklentisi alkışların ötesinde bir duyarlılıktır. Bu hassasiyet, tüm vatandaşlarımızın hastalık riskine karşı tetikte olması için gereklidir. Kronik hastalığı olan yaşlılarımız için bu hassasiyet gereklidir. “Pandemi nedeniyle işyeri tam anlamıyla çalışmayan kardeşimizin işine girebilmesi için çocuklarımızın eğitimine devam etmesi için bu hassasiyet gereklidir.”

“Ankara en çok artış yaşanan illerden biri”

Ülke genelinde durumun kontrol altında olduğunu ancak Ankara’da son dönemde artışın yoğun olduğu iller arasında yer aldığını vurgulayan Koca, şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul, Trakya ve Ege bölgesinde ciddi bir artış yok. Maalesef İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da artış var. Ankara son dönemde en çok artış yaşanan illerden biri. Yer Mardin Gaziantep Şanlıurfa Batman Bazı illerimizde hasta sayısının artması nedeniyle hastane sıkıntısı yaşandı. Hızlı müdahale sorunları aşılır. Diyarbakır gibi bazı illerde yakın çalışıyoruz. Bu önlemlerle Gaziantep’te yüzde 52, Şanlıurfa’da yüzde 59, Diyarbakır’da yüzde 49 ve Mardin’de yüzde 61 ile hasta sayısını kısmen kontrol ettik. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas ve Kayseri hala riskli illerimiz arasındadır. Virüs gücünü kaybetmedi. Rakamlar bize ölümlerin ve ağır vakaların sayısının arttığını söylüyor. Özellikle ciddi vakaların sayısını azaltmamız gerekiyor. Risk burada, mücadelemizin ana hedefi bunu engellemektir. ”

Bakan Koca, karar süreçlerinde Bilim Kurulu’na yön verdiğini, zaman zaman araştırma ve görüşleriyle uyarılarda bulunduğunu vurguladı.

“Temaslı HES koduyla tecrit tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi tespit edildi”

HES kod uygulamasının başarıyla devam ettiğini ve bu şekilde tecrit tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişinin tespit edildiğini belirten Bakan Koca, “Toplu taşıma araçlarından sonra pek çok sosyal alanda uygulanacak şekilde yaygınlaştırılacak. Haziran ayında 6 bin 289 çekim ekibimizin sayısını şimdi 10 bin 802’ye çıkardık. Her il için özel önlemler almaya başladık. Özellikle sorunlu illerde çekim ekiplerinin sayısını hızla artırıyoruz. “Şu anda Konya’da 460, Şanlıurfa’da 200, Mardin’de 111, Diyarbakır’da 370, Erzurum’da 207, İzmir’de 350, Kayseri’de 120 ve Van’da 128 takım var.

Mevsimsel grip enfeksiyonlarına karşı yeni eylem planları hazırladıklarını belirten Koca, şu açıklamalarda bulundu:

“Bölgesel farklılıklara rağmen salgın ülke genelinde kontrol altında. Ancak önümüzde mevsimsel grip enfeksiyonlarının artacağı bir dönem var. Corona virüsünün bu mevsimlerde hastalıkları birleştirmesi mümkündür. Ancak bu duruma karşı yeni önlemler aldık. Pandemi eylem planımız doğrultusunda bu yeni mücadele dönemine hazırlanıyoruz. ”

Mehmet Kalay – Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi