Sağlık Bakanı Koca: ‘Faz 1 uygulaması konularla ilgili Pazartesi veya Salı başlayacak’

Sağlık Bakanı Koca: ‘Faz 1 uygulaması konularla ilgili Pazartesi veya Salı başlayacak’
21:00 - Ekim 9 2020 Cuma

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir üretim sahasının yerli aşı çalışmalarında sertifika aldığını ve önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim sahasının daha söz konusu olduğunu belirterek, “Bin kişilik doz üretimi önümüzdeki Pazartesi veya Salı günü tamamlanacak. . Üretim tamamlandıktan sonra 44 kişilik ilk denemeler başlayacak ”dedi.

Ayrıca daha sonra basın toplantısı düzenleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bakan Koca Bakan Koca, “Salgında Adana ve çevre illerde gelinen noktayı değerlendirdiğimiz toplantıya misafir oldum. 11 Mart’tan bu yana karşı karşıya olduğumuz salgın nedeniyle şartlar bizim de karşılaşmamızı gerektirdi. Corona virüsüyle mücadele için izlemeniz gereken önlemler ve yürütmekte olduğumuz çalışmalar bu sohbetlerimizin ana unsuru oldu. Hastalarımız, geçici aksilikler dışında hekim ilgisinden ve hastane olanaklarından yararlanabilmiştir. Bu yıl toplam 466 milyon poliklinik muayenesi yapıldı. 7 milyon kişi yatarak tedavi gördü, 7.5 milyon kişi ameliyat oldu. 510 bin kişi yoğun bakımda tedavi gördü. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere tedavi hizmetlerimizde herhangi bir aksaklık yaşanmadı. “Salgınla mücadelede beraberdik” dedi.

“Salgından en az etkiyle çıkmaya çalışan ülkelerden biriyiz”

Salgından en az etkilenen ülkelerden biri olarak Türkiye’den ilerlediğini belirten Bakan Koca, “Toplumun ekonomik hayatının diğer hastalıkları, diğer ülkelerle ilişkilerini aksatmıyor. Ancak bu önlemler salgın hastalıklarla mücadeledir. Biz de bunlardan biriyiz. Salgından en az etkiyle çıkmaya çalışan ülkeler Sağlık yatırımlarımız sayesinde oldu.Sağlık sisteminin amacı büyük insanlara ayrım gözetmeksizin hizmet etmek.Hastanın da hastalıkta ayrım gözetilmemesi var Güçlü durumumuz Her birimizin eşit sahipli olduğu, halk sağlığı hizmetlerini eşit olarak sağlıyor.Türkiye, salgına karşı dünyada görülen az sayıda sağlık hizmetini gösterdi. Devlet, millet için var olduğunu bir kez daha gösterdi. 30’a ulaştı. “Virüse karşı mücadelede her bölgenin zayıf noktaları değişiklik gösteriyor.”

“Yangın bile tehlikelidir”

Maske, mesafe ve hijyenin bir an bile bozulduğunda acı verici sonuçlar doğurduğunu anlatan Bakan Koca, “Bugün şehir yöneticilerimizle görüştük. Arkadaşlarımız ve siz şimdilik tatmin edici sonuçlar elde ettiniz. Bu dövüşte yangın bile tehlikelidir. Maskesiz bir an bile risktir. Zaferi virüse geri vermemeliyiz. “Yolda aşı ile yeni acılara neden olmamalıyız” dedi.

“İllerde vaka sayısında azalma var”

İllerdeki vaka sayılarındaki düşüş oranlarını anlatan Bakan Koca, şunları söyledi:

“Adana İl Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 187 bin yatan hastamız var. Yoğun bakım dahil 62’si corona virüsü nedeniyle burada. Bu sayı önlemler ile azalacaktır. Hastalık denilince Covid-19’un akla geldiği günleri geride bırakalım. Adana’da vaka sayısı geçen aya göre yüzde 66 azaldı. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yüzde 40’a düştü. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 59. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74. Solunum cihazına bağlanan hasta sayısı yüzde 30’dur. Sahada 1’i doktor olmak üzere 228 radyasyon ekibi var. Mersin’de son zamanlarda vaka sayısı 3’te 1’e düştü. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yarı yarıya düştü. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 49. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65. Solunum cihazına bağlanan hasta sayısı yüzde 19. 1’i doktor olmak üzere 210 radyasyon ekibimiz sahada. Son dönemde Gaziantep’te vaka sayısı yarıya indi. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı 3’te 1 azaldı. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 58. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77’dir. Solunum cihazına bağlanan hasta sayısı yüzde 33’tür. Radyasyon ekibimizin 241’i sahada. Kahramanmaraş’ta son dönemde vaka sayısı yüzde 30 azaldı. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yüzde 15 azaldı. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 50’dir. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78. Solunum aparatına bağlanan hasta sayısı yüzde 20.300 ve radyasyon ekibimiz sahada. Hatay’da son zamanlarda vaka sayısı 3’te 1 azaldı. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yüzde 30 azaldı. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 51. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77’dir. Solunum cihazına bağlanan hasta sayısı yüzde 37. Radyasyon ekibimizin 213’ü sahada. Osmaniye’de son zamanlarda vaka sayısı 3’te 1 azaldı. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yüzde 40 düştü. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 50’dir. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67’dir. Solunum aparatına bağlanan hasta sayısı yüzde 13.50 ve radyasyon ekibimiz sahada. Kilis’te son dönemde vaka sayısı yüzde 75 azaldı. Covid polikliniğine başvuran hasta sayısı yüzde 49 azaldı. İlimizin yatak doluluk oranı yüzde 71’dir. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 33’tür. Solunum cihazına bağlanan hasta sayısı yüzde 33’tür. Radyasyon ekibimizin yüzde 45’i sahada. “

“11 bin 800 film ekibi var”

Türkiye genel olarak yüzde 48 doluluk oranı ile yoğun bakım yatağı doluluk oranının yüzde 68’i, maskeli kocanın doluluk oranının yüzde 31 olduğunu belirterek, “Bu yedi ilimizde 60 yaş üstü nüfusun oranı yüzde 10 hastalık Yüzde 19 oran 60 Yaşını doldurmuş kişilerin salgından 2 kez etkilendiğini görüyoruz.Türkiye genelinde 11 bin 800 kadro filyasyouna sahip.Bu sayı salgında bazı ülkelerin görevlendirdiği hekim sayısından fazla . Maske, mesafe ve temizlik kuralına uyarak bu ekiplerin tarama sayısını azaltın. Radyasyon ekibimiz dünya çapında tanınıyor. Bizimki gibi sistematik ilerleyen bir ülke yok. Türkiye bile Dünya Sağlık Örgütü dünyaya örnek oluyor ”diye konuştu. dedim.

Bakan Koca, değerlendirme toplantısı düzenlediği 7 ilde sağlık yatırımlarının devam ettiğini söyledi.

“Yurt içi aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor”

Yerli aşılama çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Koca, “Daha önce söyledim, tünelin sonu görüldü. Aşılama konusu buydu. Aşı konusunda 3. faz çalışmasına gelen dünyada 5 aşı olduğunu biliyoruz. Bu aşılardan ikisi ülkemizde de yapılmaktadır. 3. Aşama çalışmalarına izin verme amacımız, bunların insanlarımız üzerindeki etkilerini görmektir. Herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. 13 aşı adayı çalışması vardır. Bu aşılar arasında 5 aşının ön planda ilerlediğini söylemiştim. İnsan çalışmalarının erken dönemde başlayacağını söylemiştim. Geçen gün söylediğimiz aşının içinde, insan çalışmaları için bin kişilik bir doz üretimine başlandı. Önümüzdeki pazartesi veya salı bin kişilik doz üretimini tamamlayacak. Üretim tamamlandıktan sonra konular ve gönüllüler için 1. faz uygulaması başlatılacaktır. 44 kişi kabul edilir. Yüzlerce kişinin bundan sonraki aşamada olacağı ifade ediliyor. Faz 3 onbinlerce insan için planlanmıştır. Denekler önce 5 günlük bir karantina dönemine sahip olacak. 5 günlük karantina sürecinde tüm genel durum kontrol edilecek ve ilk uygulama tamamlanacaktır. Bu süreç 2 haftalık bir süreç olacaktır. Aşağıda iki çalışma daha ön planda olacak. Daha sonra 2. aşama ve 3. aşama çalışmaları yapılacak. Bu süreçte Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kriterler dikkate alınacaktır. Bir üretim sitesi sertifikalandırıldı diyebilirim. Önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim tesisi söz konusu olabilir ”.

“Anadolu’daki illerimiz geçen eylül itibarı ile zirveye çıktı”

Bakan Fahrettin Koca, Kurban Bayramı sonrası vaka artışı olan neredeyse hiçbir ilin olmadığına dikkati çekerek, “Eylül ayından bu yana artan sayıda vaka ile karşı karşıyayız. Bayram sonrası artışı yaşamadığımız il kalmadı. Bu nedenle salgının ilk zirvesini Anadolu illeri yaşamazken, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Sakarya salgının ilk zirve dönemindeydi. Anadolu’daki illerimiz geçen Eylül ayı itibari ile zirveyi yaşadı. Görülme sıklığının artmadığı bir ilimiz yoktu. Özellikle bu dönemde sahadaki çekim ekiplerimizi artırdık ”dedi.

“Sistemimizle ve sağlık uzmanlarımızla gurur duyalım”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 gün önce yayınlanan Türkiye’nin başarısına ilişkin Avrupa İlerleme Raporu’nun da şu ifadeleri kullandığını söyledi:

“Testi pozitif çıkan insanları hasta olarak görüyoruz. Test politikamızda, semptomları olan kişileri de test ediyoruz. Hangi ülkenin hangi test politikasını uyguladığı zaten belli. Temmuz ayından itibaren taramalar yapıyoruz. Yeni normalleşme dediğimiz dönemde bazı ülkelerin bazı testler talep ettiği dönemlerde hava limanları, cezaevleri ve OSB’lerde testler yaptık. Salgınla ilgili saha araştırması yaptık. Ayrıca bağışıklık taraması adı verilen bir tarama yapacağız. Avrupa İlerleme Raporu 2 gün önce yayınlandı. Virüsün Türkiye korosuna geldiği noktadaki başarısından bahsediyor. Sistemimizle, sağlık uzmanlarımızla gurur duyalım. Bunu gölgelemek için çaba sarf etmeyelim. “

“İstanbul dışında davanın azalmadığı bir ilimiz yok”

Bakan Koca, Ankara’da İstanbul’daki vaka oranının yarı yarıya azaldığını söyleyerek, “Şu anda Ankara, İstanbul’daki vaka oranının yarısına düştü. Davayı gizleyerek bu sonucu elde edebilir misin? İstanbul dışında düşüşün olmadığı şehir yok diyebilirim. Hayır, ilimiz Türkiye dışında İstanbul dışında bu durum şu an azalmaktadır “dedi.

“22 Mart’tan önce testi pozitif çıkan Mersin vatandaşı yok”

Ayrıca Bakan Koca, ‘Şubat ayında Mersin’de ilk vaka görüldü’ yazan bir medya kuruluşunun da yanlış bilgi verdiğini belirterek, “Yazıda ilk vaka Şubat’tı. Bununla ilgili bilgiler bakanlığımız tarafından doğru değil. Ben bunu söylüyorum. Mersin’de ilk vaka 22 Mart’ta görüldü. Bir avukat bizim kardeşimizdi. Yurt dışından biriyle iletişime geçti. İkinci vaka, bu kişiyle teması olan bir akrabadır. 22 Mart’tan önce testi pozitif çıkan Mersinliler yok. Lütfen politikacıların sağlık üzerine politika yapmasına izin vermeyin. Sağlıkla ilgili politikanın iyileşmeyeceğini bilmelerini sağlayın. Birliğimizi ve dayanışmamızı korumalıyız ”dedi.

“Muhittin Böcek’in sağlık durumu kritik”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in durumu hakkında bilgi veren Bakan Koca, “Öncelikle kendisine bol şans diliyorum. Bildiğiniz gibi daha önce özel bir hastanedeydi. Akdeniz Üniversitesinde takibinin uygun olacağını düşündük. Rektörümüz ve arkadaşlarımız takip ediyor. Genel durum takibi devam ediyor. Durumunun birkaç gün iyi olduğunu söylemek istiyorum ama genel durumu ciddiyetini korudu. Umarım yakında iyileşir. Yakınlarının bir an önce iyileşmesini diliyorum ”dedi.

Umutcan Isledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi