Sağlık Bakanı Koca: ‘En az bir ay yüz yüze eğitime başlanmamalı’

Sağlık Bakanı Koca: ‘En az bir ay yüz yüze eğitime başlanmamalı’
22:00 - Ağustos 12 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yazılı açıklama yaptı. Koca bilim komitesi, özellikle veliler toplantının ana gündemini oluşturan öğrencilerin velileri, okulda konuyu hazırlayacak eğitimin yanı sıra, dünya ve Türkiye’de salgın vakaların artması, vaka sayısının artması İllerde alınacak önlemler, hastane kapasitesi ve aşı çalışmaları yaptıklarını tartıştı.

Bakan Koca, bugün itibarıyla dünyada tespit edilebilen vaka sayısının 20 milyon 500 bine ulaştığını ve can kaybının 746 bin olduğunu açıkladı.

Koca, “Pek çok ülkede vakaların doğru tespit edilmediğini biliyoruz. Yetersiz sağlık altyapısı nedeniyle ülkelerin çoğu yeterli belirleme yapamamaktadır. Gelişmiş ülkelerde taramadan kaçınıldığını ve sadece hastaneye yatırılan ciddi vakaların kayıt altına alındığını biliyoruz. Gururla söyleyebiliriz ki Türkiye, filyasyo ve kontak takip çalışmaları sağlıklı hareket eden ender ülkelerden biridir. Türkiye ilk günden bu yana vaka sayısını şeffaf bir şekilde anlatıyor. Günümüzde, vaka sayısından daha yüksek bir alarm seviyesindeyiz ve tahmin edilen riskler için bir hazırlık niteliğindedir. Endişeleri anlayabiliriz. Ancak spekülasyon, bir önlemden çok bir tehdide hizmet ediyor. Dünyadaki vakalardaki artışlar hız kesmeden devam ediyor. Ülkemizde bölgesel artışlara şahit oluyoruz. Pek çok ülkeden farklı olarak ülkemizde vakaların artmasının kontrolden çıkmamış olması, devlet kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın bu güne adamış olduğu tedbirlerden kaynaklanmaktadır. Ancak bunun altını çizmek isterim. Tedbirlere uyum hala istediğimiz düzeyde değil. Bu konudaki rahatlama bizi günümüze çağırabilir. Grip enfeksiyonları ortaya çıktıkça, özellikle Ekim ve Kasım aylarında risk daha da artacaktır. “Grip hastalıklarının semptomlarının benzerliği, anksiyete ortamına neden olabilir.”

“Önümüzdeki günlerde COVID-19 iletişimi konusunda yeni çalışmalar ortaya koymaya çalışacağız, düzenlemeler yapacağız”

Önümüzdeki günlerde COVID-19 iletişimi ile ilgili yeni çalışmalar ve düzenlemeler ortaya koymaya çalışacağını belirten Koca, “Vatandaşlarımızın önlemlerden kaçınılmaz olarak yorulduğunu biliyoruz. Sevdiklerimiz, akrabalarımız ve arkadaşlarımızla yakın ilişkiler içinde olmayı hepimiz özledik. Seyahatlerimizde eskisi gibi rahat olmayı, sosyal ve kültürel hayata tam anlamıyla dönmeyi arzuluyoruz. Kontrollü Sosyal Yaşam salgın günlerde bizlere bunların en makul sınırlarını sunuyor. Kurallara uyarak, tamamen olmasa da özlediğimiz şeyleri yaşama fırsatına sahibiz. Hem kendi sağlığımız hem de sevdiklerimizin hayatları üç basit kurala bağlıdır. Temizlik, maske, mesafe. Bu kuralları göz ardı edersek, yarın kontrol edilemeyen bir tablo görebiliriz. Hepimiz vaka sayısındaki artış eğilimini görüyoruz. Artış bu oranda devam ederse, bir daha yaşamak istemediğimiz ağır tedbirlere yönelmemiz gerekebilir. Çabamız bunun tekrar olmasını engellemektir. Önümüzdeki günlerde COVID-19 iletişimi ile ilgili yeni çalışmaları ortaya çıkarmaya çalışacağız ve yönetmeliklere gideceğiz.

“Yüz yüze eğitim en az önümüzdeki ay başlatılmayacak”

Bilim Kurulu gündeminde öne çıkanın akademik yıl olduğunu vurgulayan Koca, “Bilim Kurulu gündeminde öne çıkan konu, eğitim ve öğretim süreçlerinin hangi koşullarda yürütüleceği konusuydu. önümüzdeki dönem. Bu konudaki öneri ise yüz yüze eğitimin en azından önümüzdeki ay başlatılmaması, gerekirse online eğitimin yapılması ve kademeli olarak yüz yüze eğitime başlanmasıdır ”.

Mehmet Kalay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi