Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ‘İkinci dalgayı deneyimlemediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ‘İkinci dalgayı deneyimlemediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz’
21:00 - Haziran 24 2020 Çarşamba

BAKAN KOCA’NIN TARİFİNDEN HATTI BAŞLIKLARI;

Virüsün yayılmasına karşı maske esastır. Bu bir zorunluluktur. Bu önlem, birbirleriyle etkileşime giren herkes tarafından alınmalıdır. Maske takmamak kişisel yasaların ihlalidir. Maske kullanmayan kişinin maske takanlara karşı sorumluluğu vardır

Öfke içine düşmek, uzun vadeli mücadeleye geri dönmek demektir. Bugüne kadar, 62 ilde maske uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Maske ortak sorumluluğumuzdur.

-Sıcak yaz günlerindeyiz. Sezon en rahat ve iç açıcı giysileri gerektirir. Maske bize tüm zorlukları veriyor, ama lütfen sıcaktan geçmeyelim.

Virüsün yayılma oranı yaz aylarında azalmadı. Hastalanma hızı hakkında net bir bilgimiz yok. Herhangi bir ihtiyatlı iyimserlik hastalığa hizmet eder.

– Gençler, dünyada bunu bilmenizi istiyorum; İyilik, güzellik ve özgürlük adına ne yapılırsa yapılsın, tüm bunlar sizin yaşınızda kalmayı başaranlar tarafından yapıldı. Gençlik bir kez gelir, yaşam boyunca devam edenler dünyayı değiştirir. Yaşınıza yakın insanlar bugün dünyayı değiştirdi. Hepimizin dört gözle beklediği iki sınav günü vardır. İçtenlikle bu iki günün, birkaç ay boyunca sizi feda etmek isteyen kardeşiniz olarak hepinize başarı getirmesini diliyorum.

– Sağlık açısından sınava uygun koşullar hazırlamak için elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz bir sınav tedbir kılavuzu hazırlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurumlar hazırlıklarını tamamladılar. Son zamanlarda yapılan diğer sınavları da düşünmeliyiz. Okula giriş yığınlarında ailelerin olduğunu biliyoruz. Gençliğe katılacak aileler varsa, sınav merkezlerinden uzak durmalarını rica ediyoruz.

İKİNCİ DALGA YAŞAMADIĞIMIZ RAHAT OLABİLİRİZ

İkinci dalgayı deneyimlemediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu anda deneyimlediğimiz ilk dalganın etkileri. Yerlerde dalgalanmalar görüyoruz. Bazı bölgelerde vaka sayısının arttığını görüyoruz.

– Olguların yaş ortalaması daha önce 41, ama şimdi 32’ye düştü. Ancak yoğun bakımda olan, entübe edilen ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yaşının arttığını görüyoruz.

Yurtdışında kan grupları üzerinde iki çalışma vardı. A grubunun daha riskli ve 0 grubunun daha az riskli olduğu gözlendi. Bunu daha büyük bir çalışma ile desteklemek gerekir. Ülke olarak, yayıncılık aşamasına getirmek için bu konudaki verilerimizi topladık. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde yayınlanmaya hazır olacak.

– Dava sayısının binin üzerinde olduğunu görüyoruz, ölüm sayısının geçmişe göre daha düşük olduğunu görüyoruz, hastane yükünün düşük olduğunu görüyoruz, önümüzdeki dönemde gündeme yeni bir kısıtlama getirmedik . Bu dönemi ‘Kontrollü Sosyal Yaşam’ olarak adlandırdık. Önlemler alarak bu yaşamın devamını önemsiyoruz. Bu dönemde virüsle karşılaşma şeklimiz; maske, mesafe ve el temizliği

TATİL TATİLİNDE BİR KISITLAMA OLACAK MI?

Kurban Bayramı sırasında Kurban Bayramı’nda bir sınırlama diye bir şey yoktu. Kurban Bayramı’nda herhangi bir kısıtlama olup olmayacağını önceden söylemek benim için zor. Ramazan Bayramı’nda herhangi bir kısıtlama olmayacağını düşünüyorum. Önemli olan önümüzdeki haftalarda salgının seyrini görmek. Bu belirleyici olacak.

COVID-19 AŞI İŞLERİ

4-6 aydan önce aşı ile ilgili (Covid-19 tedavisinde kullanılacak aşı ile ilgili) somut bir gelişme olacağı görülmemektedir.

Yurt dışında kan grupları konusunda iki çalışma yapılmıştır. A grubunun daha riskli ve 0 grubunun daha az riskli olduğu gözlendi. Bunu daha büyük bir çalışma ile desteklemek gerekir. Ülke olarak, yayıncılık aşamasına getirmek için bu konudaki verilerimizi topladık. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde yayınlanmaya hazır olacak.

153 bin kişinin (PSR ve Antikor testi ile ilgili) test edileceğini söyledik. Halen 118 bin kişiye uygulanmaktadır. Tüm testlerin 1 hafta 10 gün içinde tamamlanacağını düşünüyorum.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi