Sağır kulaklar, konuşamayan ağızlar

Sağır kulaklar, konuşamayan ağızlar
12:00 - Aralık 26 2020 Cumartesi

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 ile mücadelede herkese yardım etmeye devam ediyor. Bu dönemde iletişimde güçlük çeken işitme engelliler unutulmadı.

Çekim ekipleri, işitme engellilere daha kolay iletişim kurarak yardımcı olmak için işaret dili eğitimi alıyor. Bu kapsamda Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı çekim ekipleri, işaret dilini öğrenen ve hastalara hizmet vermeye başlayan ilk ekip oldu.

Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde yürütülen eğitimler kapsamında, İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının birçoğu işaret dili öğrendi. Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ülgen Güllü, hastalara her alanda hizmet vermek için çalıştıklarını ve bu kapsamda kendilerine destek veren gönüllü eğitimcilere teşekkür ettiğini söyledi. İşaret dili eğitimi alan Diş Hekimi Dilek Şahar, dolgu çalışmaları ile gittiği vatandaşlar ile rahatlıkla iletişim kurabilmektedir. Aynı zamanda sağlık personeli Eda Erdemir, çekim ekibi ile gece gündüz hizmet veriyor.

“3 yaşıma kadar konuşuyordum, sonra hastalandım ve sağır oldum

3 yaşında geçirdiği bir hastalık sonrası sağır olduğunu belirten işitme engelli Covid-19 hastası Remzi Durmuş, “Urfa’da doğdum. 3 yaşına kadar konuşuyordum sonra hastalandım ve sağır Etimesgut’ta çalışıyorum 6 kişi arkadaşlarımla oturuyordum.Konuşan arkadaşım da iyiydi anlamadım boğazımda kaşıntı gibi bir şey vardı anlamadım doktora gittim ve aldım sürüntü testi bıraktım gittim çarşamba akşamı saat 2:00 sularında başımda şiddetli ağrılar vardı hastalandım ne olduğunu anlayamadım e-devletten mesaj aldım ama anlamadım mesaj elbette. İşte konuşan arkadaşıma dedim. “Ve ertesi gün geri döndüm. Başhekimle konuştum. Yeniden tanıştım Tekrar bir pamuklu çubuk aldılar ve pozitif olduğumu öğrendim. “

“İlk tanıştığımda inanamadım, şok oldum”

Covid-19 hastası Durmuş, sağır olduğu için işitme engelli kişilerle iletişim kurmakta çok zorlandığını belirterek, işaret dilini bilen çekim ekipleriyle karşılaşınca çok mutlu olduğunu belirterek, “Otururken maskemiz ve mesafemiz vardı. Ama tabii ki akşam yemeği yediğimiz ve çay içtiğimiz için maskemizi çıkarmak zorunda kaldık. Yemekten sonra maskelerimizi takıyorduk ve çay bitti. Virüsü kaptığımda ilk yurda geldim. Kız kardeşimle geldik. Kapı açıktı çünkü duymadım. Bana kullanmam için ilaç getirdiler. İlk tanıştığımda inanamadım, şok oldum. Çok iyi bir farkındalık. Anladım, sorun yok dedim. Çok teşekkür ederim “.

“Bütün birimlerin aslında bilmesi gerekiyor”

Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının talepleri doğrultusunda engelsiz sağlık hizmeti vermek için birlikte hareket ettiklerini vurgulayan İşaret Dili Eğitmeni Sema Tekin, “Çok mutluydu ve destekliyor. Aslında tüm birimlerin bilmesi gerekiyor. Çünkü zor zamanlar geçirdiğimizi söylüyor. İletişim kurmakta ve anlamakta güçlük çektiğimizi söylüyor. Telefonda konuşamadığımız için kız kardeşim hep yanımdaydı ama olmayan insanlar olduğunu söylüyor. Aslında her alanda işaret dili bilen çalışanlara ihtiyacımız var. Halkın her alanında, karakol, karakol, hastane, sağlık, okul, gerçekten işaret dilini bilen personel yetiştirilmelidir. Biliyorsunuz, en azından, ilaçların nasıl kullanılacağını ve bu filtrasyon sürecinde onlara nasıl yardım edileceğini açıklamak için işaret dilini bilmek gerekiyor. Bu bir farkındalık ”dedi.

“Sağlık profesyonelleri olarak haftanın 7 günü 24 saat sizin için çalışıyoruz”

İzleyicilere mesajını işaret diliyle veren Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ülgen Güllü, “Sağlık çalışanları olarak haftanın 7 günü 24 saat çalışıyoruz. Lütfen maskenizi takarak, mesafeyi koruyarak, temizliğe ve hijyene dikkat ederek bize destek olun. Sağlığınızı koruyun. Covid-19 ile mücadelemizi birlikte kazanacağımızı umuyoruz ”dedi.

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi