Sabaha kadar avokado saatini tüfek ve sopayla tutarlar.

Sabaha kadar avokado saatini tüfek ve sopayla tutarlar.
12:00 - Ekim 17 2020 Cumartesi

Türkiye’de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 70 ve 45 bin hektarlık avokadonun buluştuğu bahçe alanında 70 milyon adet üretimin başı belada olan Alanya üreticisinin başını hedef aldı. Yüksek fiyat ve alıcıların kolay bulunabilirliği nedeniyle üreticiler hırsızlıktan sonra sabaha kadar bahçelerde nöbet tutmaktadır. Hava karardıktan sonra ellerinde sopa ve tüfeklerle bahçelerinde devriye gezen üreticiler, en ufak bir ses duyduklarında ‘kim var’ diyerek o yöne koşarlar. Birbirleriyle sürekli telefon teması içinde olan çiftçiler, karanlık noktaları fenerleriyle kontrol ediyor. Üreticiler her gün sabahın ilk ışıklarına kadar avokado nöbetine devam ediyor.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Sevilgen: “Bu insanlar uyumuyor ve eve özlem duyuyorlar”

Bahçede nöbet tutan üreticileri ziyarete gelen Alanya Avokado Üreticileri Derneği Başkanı Hilmi Sevilgen, avokado hırsızlığının artarak devam ettiğini söyledi. Sevilgen, “Şu anda Dimçayı Mahallesi’ndeyiz. Avokadonun en güzel ve bol olduğu bir mahalledeyiz. Burada herkes bahçelerinde hırsızlara karşı nöbet tutuyor. Bu insanların uykusu yok ve evlerini özlüyorlar. Sabaha kadar nöbet tutmaları gerekiyor. Geçim kaynakları avokadodan sağlandığı için üreticiler çalınmamalıdır. Örneğin az önce girdiğimiz bahçede bir köpek var. Yapımcı sabaha kadar köpeğin yanında kalır. Bazı bahçelerde silahları artık nöbet tutan arkadaşlarımız var. Hırsızlar gelirse ateş edecek üreticiler de var ”dedi.

“Avokado hırsızlığının% 80’i gençler tarafından yapılıyor”

Üreticilerin çok acı çektiğini belirten Sevilgen, “Bazı üreticilerin bahçeleri çok küçük, geçim kaynakları sadece buradan. Burada arkadaşımız sabaha kadar nöbet tutuyor. Bu bahçede avokado çaldığı anda, bu kişi yarın evini desteklemek için çalmak zorunda kalacak. Gençler avokado hırsızlığının yüzde 80’ini yapıyor. Bu nedenle bu kişiler adliyeden çıkarılır. Çünkü 18 yaş altı çocuklara ceza yok. Bunu da söylüyoruz; Umarım hırsız ve yapımcı ile tanışmazlar. Çünkü onunla karşılaştığında ya hırsız çiftçiyi vuracak ya da tam tersi. İnanın bu çok kötü nöbetler sabah saatlerine kadar devam edecek ”dedi.

Yapımcı Veli Akın: “Her gün sabaha kadar bir hırsızı bekleyerek geçiyor.”

Avokado bahçesinde nöbet tutan Veli Akın, bu gece de hırsızlara karşı nöbet tuttuğunu belirtti. Akın, “Ağaçlarda avokado kalmadı, tüm gelirimizi onlar topladı. Bu nöbet ne kadar devam edecek? Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz. Bu sadece vatandaşların nöbet tutmasıyla olmuyor, herkes buna duyarlı olmalı. “Her gün sabaha kadar hırsızı bekleyerek geçirilir ve uyuyan yüz yoktur.”

“Bahçemizden yılda 5-6 bin avokado çalınıyor”

20 dönümlük arazisinde nöbet tutan Mehmet Zeybek, elinde sopayla avokado hırsızlarını beklediklerini söyledi. Avokadoların her akşam çalındığını belirten Zeybek, “Bahçemizden yılda 5-6 bin avokado çalınıyor. Tek gelir kaynağımız avokadodan elde ettiğimiz gelirdir. Sopa ve tüfekle köpekle bahçelerde dolaşıyoruz. Her 2 saatte bir böyle devriye geziyoruz. “Yetkililerden bahçelerimizi kurutmak için yardım istiyoruz.”

“Bu gençler kontrolden çıkıyor”

Sabaha kadar nöbet tuttuklarını söyleyen yapımcı Mehmet Küçükcoşkun, “Son dönemde avokado hırsızları arttı. Bu hırsızlığı yapanlar yaşlılar değil gençler. Bazıları uyuşturucu kullanıyor ve aileleri artık onlarla konuşmuyor. Bu gençler el ele gidiyor. Uyuşturucu parası bittiğinde avokado ve muz çalmaya yönelirler. Dileğimiz, devletimizin bu çocukları korumasıdır. “

Erdal Anak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi