S-400 Türkiye’de üretilecek

S-400 Türkiye’de üretilecek
09:00 - Ağustos 25 2020 Salı

Türkiye ile Rus S-400 hava savunma sistemleri arasında teknoloji transferi ve ortak üretim gündeminde. Türkiye ile Rusya’dan S-400 ile ilgili son zamanlarda yapılan açıklamalarda ikinci anlaşmanın yapıldığı belirtildi; ancak konu henüz netlik kazanmış değil. Ancak Ankara ile Moskova’nın anlaşmaya çok yakın olduğu öğrenildi. Devam eden görüşmede, Türkiye’ye teslim edilen ilk partiden farklı olduğu belirtilen ikinci paketin S-400’ü.

Geçen yılın ilk partisinin ‘doğrudan satın alma’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ortak üretim süreçlerinin yeni ambalajda teknoloji transferi ile başlayacağına dikkat çekiyor. S-400 teknoloji paylaşımı gibi yerelleştirme adımlarının bir dizi yazılım entegrasyonu gibi atılacağı, özellikle füzelerin bir kısmının Türkiye’deki üretim gündemine kaydedildiği kaydedildi.

Askeri kaynaklar, Türkiye’nin acil hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu belirterek, teknoloji transferinde S-400 Hisse alımları Rusya’ya dikkat çekiyor. ABD yetkilileri, rakip Patriot sistemlerinin teknolojiyi paylaşmaya istekli olmadığını belirtti. Ankara’ya teknoloji transferi “Türkiye’ye hava savunma sistemleri ile teknoloji transferinin olmazsa olmazı” isteğinin başlangıcından bu yana görüşünü koruyor.

Rusya gelişmiş S-400 ile Türkiye’ye cazip bir teklif sundu ve fiyat, teslimat, Türkiye ortak üretim ve teknoloji transferi beklentilerini karşıladı. Eylül 2017’de Türkiye, Rusya’dan 2,5 milyar dolarlık S-400 almak için anlaşma imzaladı, ilk teslimat geçen yıl yapıldı.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi