Rusya’ya yaptırım kararı veren AB’ye Kremlin Sarayı’nda sert tepki

Rusya’ya yaptırım kararı veren AB’ye Kremlin Sarayı’nda sert tepki
20:00 - Ekim 15 2020 Perşembe

Avrupa Birliği (AB), Sibirya’dan Rusya’nın başkenti Moskova’ya kaçtığı sırada rahatsız olan ve Berlin’de bir hastanede tedavi gören Rus muhalefeti Aleksey Navalny’nin zehirlendiği ortaya çıkınca harekete geçti. Lüksemburg’da bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda fikir birliğine vardı. AB, Rusya’da yaptırım uygulanacak kişi ve kuruluşları belirledi. Yaptırım kararına göre, Rusya istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov, Rusya Cumhurbaşkanlığı İdaresi İç Politika Direktörü Andrey Yarin, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Tam Yetkili Temsilcisi Sergey Menyaylo, Milletvekili Sergey Menyaylo Yaptırımlar listesine Savunma Bakanları Pavel Popov ve Aleksey Krivoruçko yerleştirilirken, Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması kararı aldı.

Kremlin’de AB’ye güçlü cevap

AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin kişi ve kuruluşların tespit edilmesinin ardından Kremlin Sarayı’ndan açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, “Moskova durumu yakından inceleyecek ve çıkarları doğrultusunda hareket edecek” dedi.

Peskov, AB’nin kararının kasıtlı olduğunu belirterek, “Üzgünüm, bu Rusya’ya karşı kasıtlı ve düşmanca bir adım. Bu karar AB ile Rusya arasındaki ilişkilere ciddi zarar veriyor. “Bu konudaki üzücü olan şey, kararda hiçbir mantığın gözlenmemesidir.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz günlerde, AB’nin yaptırım kararı alması halinde AB ile tüm ilişkilerini kesebileceklerini söyledi.

Erhan Altıparmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi