Rusya’nın Covid-19 aşısının ilk klinik sonuçları açıklandı

Rusya’nın Covid-19 aşısının ilk klinik sonuçları açıklandı
17:12 - Eylül 4 2020 Cuma

The Lancet Science Journal’da yayınlanan makalede, Rusya’nın geliştirdiği Sputnik-V Corona virüsü aşısı hakkında önemli detaylar verildi. Dergide yayınlanan makalede, “Toplanan verilerde rAd26-S ve rAd5-S adenovirüslerine dayalı hastalarda uygulanan aşının hastalar için güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı kaydedildi. “Gönüllülere uygulanan aşının yüzde 100’ünün daha fazla antikor üretmek için humoral bir bağışıklık tepkisine neden olduğu” söylendi.

Aşının 2 bileşenden oluştuğu anlatılırken aşının önce virüsleri zayıflattığı, ardından corona virüsü RNA parçalarını insan hücrelerine gönderecek şekilde modifiye edildiği belirtildi.

Bilimsel kanıtlara dayanılarak yapılan yorumda, benzersiz iki aşamalı uygulama özelliği sayesinde aşılanan tüm vücutların corona virüsüne karşı uzun süreli bağışıklık sağladığı belirtildi. Dergide destekleyici bir makale yazan Gamaleya Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Denis Logunov, aşılananların hepsinde humoral ve hücresel bağışıklık tepkisinin gözlemlendiğini ve bunun Covid-19’dan güvenilir bir şekilde korunmak için yeterli olacağını vurguladı.

Erhan Altıparmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi