Rusya’nın Covid-19 aşı adayı Sputnik V 10 dolardan daha ucuza mal olacak

Rusya’nın Covid-19 aşı adayı Sputnik V 10 dolardan daha ucuza mal olacak
15:00 - Kasım 24 2020 Salı

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) geçtiğimiz günlerde Rusya’da geliştirilen corona virüs aşı adayı Sputnik V’in fiyatının Pfizer / BioNTech ve Moderna tarafından üretilen aşı adaylarından daha ucuz olacağını duyurdu. Bugün yapılan açıklama ile 2 dozluk bir aşı olan Sputnik V’in 1 doz başına maliyetinin uluslararası pazarlar için 10 doların altında olacağı açıklandı. Bu nedenle, Sputnik V’in benzer etkinlik düzeylerine sahip mRNA aşılarından iki veya daha fazla kat daha ucuz olması beklenmektedir. Rus vatandaşları Sputnik V aşısını ücretsiz olarak alabilecek.

Aşı adayı yüzde 95 etkili

Rusya’daki geliştiriciler, deneme verilerinin 2. ara analizine göre nihayet Sputnik V corona virüs aşısı adayının yüzde 95 etkili olduğunu açıkladı. Klinik çalışma verilerinin ikinci ara analizi, ilk dozdan 28 gün sonra Sputnik V aşısı için yüzde 91.4 etkinlik gösterdi; Aşı etkinliğinin ilk dozdan 42 gün sonra yüzde 95’in üzerinde olduğu bildirildi.

Aşının yurtdışında üretimi ve tanıtımına yatırım yapan RDIF, önümüzdeki yıl 500 milyondan fazla kişiye yetecek kadar aşı üretmek için uluslararası üretim ortaklarıyla mevcut anlaşmalarını genişletmeye devam ettiğini söyledi. Sputnik V aşısının ilk yurt dışı teslimatlarının, yabancı üreticilerle mevcut ortaklıklar temelinde müşterilere Ocak 2021’de yapılacağını açıklayan RDIF, taleplerini yakın zamanda gönderen müşterilerin ilk aşı partilerini buradan alabileceklerini bildirdi. Mart 2021.

Şu anda Rusya’da Sputnik V aşısının III. Aşama testleri; 40.000 gönüllü, çift kör, randomize, plasebo kontrollü bir kayıt sonrası çalışmaya katılıyor. Denemeler sırasında beklenmedik yan etkilere rastlanmadığı belirtilirken, katılımcıların takibi devam ediyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi