Rusya’da Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı

Rusya’da Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı
13:00 - Aralık 5 2020 Cumartesi

Corona virüsü salgını tüm dünyada etkisini artırmaya devam ederken, Rusya’da Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı.

Rusya Corona Virüsü Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Merkezi’nden yapılan açıklamada, Sputnik V aşısının başkent Moskova’da halka uygulanmaya başlandığı açıklandı. Açıklamada, aşının bugün itibariyle Moskova’daki 70 tıp merkezinde açılan aşı odalarında halka uygulanacağı ve risk grubundaki kişilerin SMS ile bilgilendirildiği belirtildi.

Rus yapımı aşının öncelikle doktorlara ve diğer sağlık çalışanlarına, öğretmenlere ve sosyal hizmet uzmanlarına uygulanacağı ve bu meslek gruplarının hastalığa maruz kalma riskinin yüksek olduğu belirtildi. Aşı olacaklara 60 yaş sınırı getirilirken, son iki haftadır sağlık sorunu olanlar, hamileler ve solunum yolu hastalığı olanlar aşı yaptıramayacak.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin dün yaptığı açıklamada, “İlk 5 saatte 5.000 kişi aşı için kayıt oldu. “Öğretmenler, doktorlar, sosyal hizmet uzmanları sağlıklarını en çok riske atanlar ve bugün hayatı en önemli olanlardır.”

Temas halinde olan ve risk grubunda olmayanların Moskova Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden online başvuru yapabileceğini belirten, “Bugün itibariyle 70 klinikte aşı yapılmaya başlandı. Mesleki faaliyetlerde bulunan ve ana risk grupları ile temas halinde olan vatandaşlar aşılanabilir ”.

Kliniklerde aşı uygulamasının sabah 08.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşeceği, aşı olmak ve başvuranların yanlarında kimlik, pasaport ve sağlık raporlarının olması gerektiği belirtildi.

Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya tarafından geliştirilen 2 milyon dozluk Sputnik V aşısının kamu yönetimi için talimat verdi.

Son 24 saatte 28 binden fazla yeni vaka

Rusya’da corona virüsü salgınında son 24 saatte 28 bin 782 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 2 milyon 431 bin 731’e ulaştı. Ülkede son 24 saatte 508 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 42 bin 684’e çıktı.

Erhan Altıparmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi