Risk grubu için sağlıklı ve hem grip hem de zatürre aşısı için grip aşısı

Risk grubu için sağlıklı ve hem grip hem de zatürre aşısı için grip aşısı
06:00 - Ağustos 15 2020 Cumartesi

Grip aşısının Covid-19’dan koruyucu bir özelliği olmadığını ancak hastalığın daha kolay atlatılmasında faydalı olacağını belirten İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, “Klinik olarak birbirine benzeyen iki virüsten birine karşı en az belli bir koruma sağlamak için grip aşısının bu yıl daha popüler olmasını bekliyoruz. Hem grip hem de Covid-19 enfeksiyonu seyrindeki ölümlerin bir kısmı grip sonrası gelişen zatürre nedeniyle meydana geldiğinden, zatürre aşısı yaptırmak risk grubundaki kişilerin grip ve Covid-19 enfeksiyonunu daha sorunsuz atlatmalarına katkı sağlıyor. Herkese aşı olmasını tavsiye ediyoruz ”dedi.

Aşılama ile engellenen pnömoni nedeni olan pnömokok bakterisinin, hastalardan yayılan grip ve Covid-19 ajan virüslerinden farklı olarak zaten üst solunum yolunda bulunduğunu ifade etti. Dr. Balkan, yaşa bağlı bağışıklığın bozulması ve kronik hastalıklar sonucu alt solunum yoluna inerek zatürreye neden oldu. Bu nedenle kronik hastalığı olanlara pnömoni aşısı yaptırmanın faydalı olacağını belirtti.

YANLIŞ KORONAL TANI ÖNLENİR

Grip veya pnömoni geçirenlerin Covid-19’a benzer göğüs röntgeni semptomları ve klinik semptomları olduğunu belirten bu hastalara bazen yanlışlıkla Covid-19 teşhisi konulup tedavi edildi ve kazara Covid-19 pandemi servislerine kaldırıldı. Balkan “Bu durum doğru teşhis, tedavi ve teşhis karmaşasının gecikmesine neden oluyor. Bu nedenle Covid-19 salgın sürecinde risk grubunda bulunanların grip ve zatürre aşılarını tamamlayarak hastalıkların birbirine karışmasını engellemesi gerekiyor. koronavirüs, “dedi Balkan.

Grip aşısının aşı koruyucu etkisinin oluşturduğu antikorlar zamanla azaldığı için mevsimsel grip salgınından hemen önce en uygun zamanlama Kasım ayında yapılacaktır. Doç. Dr. Balkan “Grip virüsü çok hızlı mutasyona uğrayan bir virüs olduğu için her yıl yenileniyor. Bu nedenle geçen yıl grip aşısı yaptıranların bu yıl aşı olmaları öneriliyor. Herhangi bir sağlık şikayeti olmayanların da grip aşısı yaptırması gerekiyor ”dedi.

Zatürree aşısını kimler yaptırmalı?

Risk grubunda olmayanların zatürre aşısı yaptırmasına gerek olmadığını belirten Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, “Buna sağlık çalışanları ve kamuya açık kapalı alanlarda çalışan kişiler dahildir” dedi. Doç. Dr. Balkan, pnömoni aşısı yaptırması gereken risk grubunu şu şekilde sıraladı:

¥ Pnömoni aşısı, 65 yaş ve üstü kişiler,

¥ KOAH, astım, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği olanlar,

¥ Kanser tedavisi görenler,

¥ Organ nakli alıcıları ve bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler,

¥ Kronik HIV enfeksiyonu gibi kronik hastalıkları olan kişiler,

¥ Dalak çıkarıldı.

Grip aşısını kimler yaptırmalı?

Grip aşısı, salgın dönemlerinde herkese ve altı aylıktan büyük çocuklar da dahil olmak üzere risk grubundakilere yıllık olarak tavsiye edilir.

¥ Kronik hastalığı olanlar,

¥ Kronik hasta ve yaşlıların bakımı

¥ Sağlık profesyonelleri,

¥ Salgın riskli kapalı ve kalabalık alanlarda çalışanlar,

¥ Grip aşısı inaktif (ölü) bir aşı olduğu için, bağışıklığı baskılanmış kişilere ve hatta ilk üç ayı geçmiş hamile kadınlara verilmesi önerilir.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi