Resimli Haberler Nedir?

Resimli Haberler Nedir?
10:21 - Haziran 2 2020 Salı

Resimli haber kavramı söz konusu haberin haberle ilgili resimler ile okuyucunun zihninde daha kalıcı olacak şekilde betimlenmesini ifade eder. Resimli haber yazılı haberlere kıyasla çok daha fazla okuyucu ilgisi çeker. Resimli haberlerin başlıca özellikleri şunlardır:

  • Resimli haberler bir haberin gerçek resimleri olabileceği gibi bazen haberle alakalı temsili resimler de olabilir. Bunun için haber siteleri çok sayıda stok resim kullanırlar.
  • Resimli haberlerin okuyucunun zihnindeki haberle ilgili etkisi ve kalıcılık oranı çok daha yüksektir.
  • Resimli haberlerin bir dezavantajı haberin resim sebebiyle yüklenme süresinin daha uzun olmasıdır. Ancak günümüzde internet bağlantı hızlarının artması ile bu sorun da ortadan kalkmaktadır.
  • Resimli haberler okuyucunun her zaman ilk başta tıkladığı haberlerdir.

Resimli Haberler Nasıl Hazırlanır?

Resimli haberlerin yayına konulması için öncellikle haberin konusuna göre haberle ilişkili resimler seçilir. Bu resimler haber sitelerinin editörleri tarafından seçilir ve sıraya konulur. Daha sonra bazen bir haber sayfasında birkaç resim bazen ise galeri şeklinde habere iliştirilir.

Resimli haberlerin resimleri haber siteleri tarafından bazen değiştirebilmektedir. Örneğin aynı haber için birkaç saat sonra başka bir resim konulabilmektedir. Bu bazı durumlarda haberle daha ilişkili bir resim bulunduğu için yapılırken bazen de habere olan ilgili canlı tutmak için yapılır.

Haber sitelerinin mobil uygulamalarında genellikle bu resimli haberler en yukarıda ve okuyucuya ilk olarak gösterilen haberlerdir. Bu sebeple ilk olarak okunan haberler de bu haberler olur.

Resimli Haberler Daha Çok Mu Okunur?

Resimli haberlerin fazla ilgi görmesi doğrudan okuyucunun algısı ile orantılıdır. Resimli haberlerin daha çok okunmasının sebepleri şunlardır:

  • Resimli haberler okuyucu tarafından daha çok anlaşılır ve hızlı kavranır.
  • Artık insanlar bir haberi okumaktan ziyade ona göz gezdirmeyi tercih etmektedirler.
  • Uzun ve yazılı haberleri okurken okuyucunun ilgisi ve dikkati belirli bir süre sonra dağılır.
  • İnsanlar mobil cihazların yaygınlaşması ile görsele daha çok ilgi duymaktadırlar.
  • Resimli haberle okuyucu nazarında daha zengin olarak algılanır.

Resimli Haberlerin Üstün Yanları Nelerdir?

Resimli haber kullanmanın en önemli avantajı daha çok okuyucuyu haber sitesine çekmektir. Resimli haberler ile haber siteleri şu avantajları sağlarlar:

  • Resimli haberler daha çok okunduğu için haber sitesi daha çok trafik alır ve dolayısıyla reklam değeri de yükselir.
  • Resimli haberlerde resimlerin altına haber siteleri reklam linkleri yerleştirebilmekte ve bu sayede ek gelir sağlayabilmektedir. Resmin reklam içerdiğinin belirtilmesi şartı ile buna yasal bir engel yoktur.
  • Resimli haberler insanlar tarafından sosyal medyada çok daha fazla paylaşılmakta ve bu da haber sitesinin popülerliğini yükseltmektedir.
  • Resimli haberler haber sitesini ziyaret eden kişilerin sitede daha uzun süre kalmasını ve site değerinin artmasını sağlamaktadır.

Resimli Haberler Güvenilir Midir?

Resimli haberlerin gerçekliği tamamen haber sitesinin güvenilirliğine bağlıdır. Resimli haberlerdeki resimler her zaman haberin resmi olmayabilir. Diğer yandan bazı haber siteleri bazen haberin resmini ilgi çekmek amacıyla daha farklı şekilde yayınlayabilir. Örneğin resimli haber ünlü bir kişi hakkında yayınlanacak iken haber resminde o kişinin daha popüler başka bir kişiyle çekilmiş bir resmi kullanılabilir. Burada amaçlanan okuyucuda merak uyandırmak ve haberin tıklanmasını arttırmaktır.

Diğer yandan bazı haber siteleri yanıltıcı veya spekülatif resimli haberler de yapabilmektedir. Ancak sonuç itibariyle asıl olan haberin içeriği ve yazılı kısmının ne denli güvenli olduğudur. Bunun yanında özellikle magazin veya daha popüler konularda yayınlanan resimli haberlerde resimler daha çok sembolik ve ilgi toplama amaçlı olabilmektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi