Reina saldırganı Masharipov’a 40 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Reina saldırganı Masharipov’a 40 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
23:00 - Eylül 7 2020 Pazartesi

İstanbul Ortaköy’deki Reina gece kulübüne yılbaşı gecesi düzenlenen saldırıda 39 kişinin hayatını kaybettiği ve 79 kişinin yaralandığı 19’u tutuklanan 60 sanığın davası sonuçlandı.

İstanbul 27.Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki duruşmasında, aralarında sanık Abdülkadir Masharipov’un da bulunduğu 16 sanık, avukatları ve tercümanları hazır bulunurken, 3 sanık da SEGBİS üzerinden bağlandı.

Sanık avukatlarının duruşma savcısının mütalaasına karşı ifadelerinin tamamlanmasının ardından mahkeme başkanı, kararın açıklanacağını belirterek sanıklardan son sözlerini istedi.

“Söyleyecek ciddi bir şeyim yok”

Son sözü sorulan sanık Abdulkadir Masharipov, “Ben söyleyeceğim; daha önce mahkemede bu suçlamaları kabul etmedim. Adli Tıp Kurumu’ndan güçlü kanıtlar için parmak izlerini eşleştirmesini ve güvenlik görüntülerini eşleştirmesini istemiştim ama hiçbiri olmadı. Savunmak için güçlü kanıtım yok. Söyleyecek ciddi bir şeyim yok. Bundan sonra size bir transfer. Beraatimi istiyorum ”dedi.

Sanıkların son sözlerinin tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti kararın açıklanması için ara verdi.

Masharipov için 40 ağırlaştırılmış müebbet hapis

Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, sanık Abdülkadir Maşaripov’u ’39 kişiyi kasten öldürme’ ve ‘anayasal düzeni bozmaya teşebbüs’ 40 kez ağırlaştıran ’79 kişiyi öldürmeye teşebbüs’ ve ‘muhalefet’ suçlarından görevlendirdi. 6136 sayılı ateşli silahlar kanunu. hapis cezasına çarptırıldı. “Ciddi nitelikte ruhsatsız silah taşıma” suçundan sanığı 375 bin Türk Lirası para cezasına çarptıran mahkeme tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme, saldırıyı planlayanlardan biri olduğu iddia edilen sanık İlyas Mashharipov’u ‘anayasayı ihlal etmeye yardım’, ’39 kişiyi tasarlayarak öldürmeye yardım’ ve ‘yardım etmek’ suçlarından toplam 1.432 yıl hapis cezasına çarptırdı. 79 kişiyi tasarlayarak cinayete teşebbüs ‘dedi Abdulkadir Masharipov. Resmi olarak evli eşi Zarina Kazanlayeva da dahil olmak üzere 46 sanığı “terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 aydan 12 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırdı.

Sanık İrfan Taşkan’ın dosyasını ayırmaya karar veren mahkeme, 16 sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Celil Çelik ve Zarina Kazanlayeya’nın tutuklanmasına, 11 sanığın ise tüm suçlardan beraatına karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçları Araştırma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede sanık Abdulkadir Masharipov ‘Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs’, ‘Nitelikli kasıtlı öldürme’, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘Kasıtlı olarak nitelikli öldürmeye teşebbüs eden’, “sayı ve nitelik bakımından ciddi silah veya mermi satın alıp taşıma” suçlarından 40 ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 1,540 ila 2,370 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, saldırganın eşi Zarina Kazanlayeva ile bağlantılı olduğu tespit edilen sanıklar İlyas Mashmaripov, Ali Jameel Mohammed Mohammed ve Abdurrauf Sert’den 40 ağırlaştırılmış müebbet ve 1.548’den 2.385 yıla kadar hapis istendi. aynı suçlar. Diğer 52 şüpheliye ise ‘anayasal düzeni bozmaya teşebbüs’ ve ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 7,5 ila 15 yıl hapis cezası istendi.

Saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananların çoğunluğunun yabancı uyruklu olduğu ifade edilen iddianamede 39 kişi ‘merhum’, 122 kişi ‘mağdur ve şikayetçi’ olarak yer aldı.

İrem Demir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi