2020 Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

2020 Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
18:56 - Nisan 14 2020 Salı

Rapor parası sorgulama işlemi yapmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler

  • Sosyal Güvenlik Kurumu İlk Müdürlükleri’ne gitmek
  • E-Devlet Kapısı üzerinden SGK hizmetlerine giriş yapmak
  • Alo 170 Destek Hattı’nı aramak

olarak sıralanabilir. Doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılacak olan sorgulama işlemlerinde kişilerin kimlik veya ehliyet belgeleriyle kurum binasına gitmeleri gerekmektedir. Bu yöntem, genellikle e-devlet girişi olmayan kişilerce tercih edilmektedir. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu e-devlet üzerinden online hizmet veren kurumlardan biri olduğundan, kuruma gitmeden e-devlet girişiyle de rapor parası sorgulama işlemi yapmak mümkündür. Bunun için kişilerin ilk olarak e-devlet girişleri bulunması gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” sekmesinden SGK’nın seçilmesinin ardından, SGK’nın e-devlet üzerinden sağladığı hizmetler arasında bulunan 4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” seçeneğinin tıklanması yoluyla rapor parası sorgulama sayfasına ulaşılabilir. Son olarak, Alo 170 Destek hattı üzerinden çağrı merkezi temsilcileriyle yapılabilecek görüşmeler yoluyla da rapor parası sorgulamak mümkündür. 

Rapor Parasından Kimler Faydalanabilir?

Rapor parasından faydalanabilmek için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu şartlar arasında en temeli, kişilerin sigortalı çalışan olması ve SGK’nın 4A veya 4B güvencesi kapsamında olmaları gerektiğidir. Sigortalı olarak çalışan kişiler, çeşitli sebeplerle geçici olarak iş göremez duruma geldiklerinde, çalışamadıkları süreyi karşılması için SGK rapor parasına başvurur. Fakat kişilerin iş göremezlik sebeplerinin geçerli bir sebep olması gerekmektedir. SGK’nın belirlediği bu sebepler hastalık, hamilelik, iş kazası ve meslek hastalığıdır.  Rapor parasıyla ilgili yapılan düzenlemeler 5510 sayılı kanunla belirlenmiş olup kişinin sağlık raporu süresinin 3 günden fazla olması ve raporun SGK anlaşmalı bir kurumdan alınmış olması şarttır. Bu şartları bulunduran kişinin raporunu işverenine teslim etmesi yeterlidir. SGK başvurusu işveren tarafından gerçekleştirilecektir.

Rapor Parası Tutarı Hesaplama

Rapor parası miktarı, kişinin raporu talep etme sebebine dolayısıyla da tedavi sürecine göre farklılık gösterir. Yatarak tedavi olacak olan kişilere ödenecek olan tutar, kişinin günlük kazancının yarısı kadardır. Ayakta tedavi olacak olan kişiler içinse bu oran, kişinin günlük kazancının üçte ikisi kadardır. Basit bir hesaplamayla, günlük kazancı 150 TL olan bir kişi, yatarak tedavi olması durumunda günlük 75 TL; ayakta tedavi olması durumunda günlük 100 TL rapor parası alacaktır. Rapor sahibinin tedavisini kendi isteeğiyle uzatması ya da rapor aldığı halde tedavi olmaması halinde yapılacak olan ödemenin dörtte biri kesilecektir. Eğer kişi, 5510 sayılı kanun kapsamında raporu alabileceği geçerli sebeplerin birden fazlasını taşıyorsa, örneğin kişi iş kazası geçirmişse ve aynı zamanda hamileyse, bu oranların en yükseği üzerinden hesaplama yapılır. Süreç sonunda rapor parası tutarı rapor parası sorgulama adımları üzerinden kontrol edilebilir.

Rapor Parasının Yatacağı Tarihler

Rapor parasının ilgili hesaplara yatacağı tarihler SGK tarafından hazırlanmış olan prosedürde düzenlenmiştir. Buna göre rapor parası, işverenin SGK’ya kişinin durumunu bildirmesi ve işlemlerin başlamasının ardından en fazla 15 gün içinde hesaba yatar. Para yattıktan sonra iki ay içinde çekilmesi gerekmektedir.

Rapor Parasının Yatırılacağı Hesap

Rapor parasının hangi hesaba yatacağı parayı alacak olan kişiye bağlıdır. Eğer kişinin SGK üzerinden tanımlı bir banka hesabı varsa, para bu hesaba yatacaktır. SGK üzerine tanımlı olan hesap e-devlet üzerinden değiştirilebilir ya da kişinin tanımlı bir hesabı yoksa yine e-devlet üzerinden tanımlı hesap oluşturulabilir. Kişi talep ederse, rapor parasını PTT üzerinden de alabilir. Talep doğrultusunda PTT yatacak olan rapor parası kimlik bilgileriyle çekilebilir. Hesaba yatacak olan para rapor parası sorgulama işlemiyle öğrenilebilir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi