Radyasyon ekiplerinden yürek burkan bir çağrı

Radyasyon ekiplerinden yürek burkan bir çağrı
12:00 - Aralık 12 2020 Cumartesi

Filyasyo ekibi, Çin’in Wuhan kentini kurarak dünyada ortaya çıktı ve Türkiye’nin uzay etkisinde milyonlarca kişi hayatını kaybetti Covidien-19 pandemisi hem ev hastalarını takip etmek için hem de takip eden vaka sayısındaki artış çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde görev yapan radyasyon ekipleri, artan vakalara müdahale etmeye çalışıyor.

“Vatandaşlardan olumsuz tepkiler alabiliriz”

Radyasyon ekipleri müdürü Mehmet Cüceler, çalışmalar kapsamında yaşanan zorluklara değindi; “Ekip olarak günde 13 takım, 26 kişi, 3 vardiya. Sahada toplam 48 ekip, 10 masa başı, 30 çağrı merkezi ve 80 kişi ile çalışıyoruz. Yaşadığımız zorluklar ise, hastalarımızın ev adreslerini bulmakta zorlanabiliriz. Köylerine gittiğimizde yer olmayabilir, telefonlar almıyor. Ekiplerimizle ulaşmaya çalışıyoruz. Hastaların adresleri farklı yerlerde bulunabilir. İnsanları aradığımızda ‘Beni bulursan gel beni bul’ gibi olumsuz tepkiler alabiliyoruz. Bu hastaları bir gezide bulmaya çalışıyoruz ”dedi.

“Özel kıyafetlerle çalışmak zor ama insanlar için değerlidir”

Cüceler, özel koruyucu giysiler nedeniyle hareketlerin kısıtlandığını; “Bu özel kıyafetlerle çalışmak çok zor. Hastalanmamak için bunları takmalıyız. Ancak hareket sınırlıdır. Kışın soğuk olmamakta fayda var ama yazın çok zordu. Yazın yarım saat içinde hepimiz terleriz. “Rahatlık için büyük bedenler giyiyoruz ama bu gerçekten zor” dedi.

“Kurallara uyulmadığı takdirde yayılacaktır”

Radyasyon ekiplerinin özverisine rağmen çekim ekiplerinin yönetmeni Mehmet Cüceler, mesafeyi aşanlara ve maskesiz dolaşanlara seslendi, “Belli dönemlerde belli kurallar var. Bu kurallara uyulmalıdır. 81 ilde halkımızın sağlığı için kurallar koyuldu. Bu kurallara uymayan vatandaşlar var. Bir şeyleri başlarına geldiklerinde anlarlar. Evet, hastalığı biraz atlatanlar var ama çok yavaş hayatta kalan insanlarımız var. Kovid, kurallara uyulmadığı sürece yayılacaktır. Yayıldığı sürece kısıtlamalar devam edecek. Herkes kurallara ilk günlerdeki gibi uyarsa vaka sayısı artmayabilir. Ancak kurallara uyulmadığı sürece vaka sayısı artmaktadır. En büyük sebep kurallara uymayan vatandaşlardır. Dikkat edin, kurallara uyulursa durum o kadar da acı çekmez. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz, eğer yaparlarsa sorun olmayacak. Kurallar çok zor değil. Maske takılacak, sosyal mesafeye dikkat edilecek. Ve maskeler günlük. Maskeler her gün ve nemli olduğunda değiştirilmelidir. Ayrıca bu süre zarfında misafirlere gitmeyebilirler. Çünkü akraba ziyaretlerinden daha fazla vaka ortaya çıkmaya başladı ”dedi.

“9 aydır ailemi görmedim”

Salgının ilk günlerinden beri sevdiklerinden uzaklaştıklarını ve kurallara uymayan vatandaşları görünce üzüldüklerini belirten Cüceler, nihayet “Mesela ben Malatyalıyım ama bu sene ben aileme gitmedi. Kurallara uymak için düğünlere ve cenazelere gidemedim. Ailem çocuğumuza bakıyordu. Onları riske atmamak için Malatya’ya gönderdim. Şu anda eşimle birlikte çocuğumuza sırayla bakıyoruz. Bu şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Düzce’ye Mart’ta geldim. Ailemi yaklaşık 9 aydır görmedim. Arkadaşlarımız ve akrabalarımızla telefonla da görüşebiliriz. Ancak son zamanlarda çok çalışıyoruz. Çünkü davalar arttı. Sabah 8’de girip gece 2-3’te çıkıyoruz. Bu nedenle arayacak vaktimiz yok. Gerçekten zor. “Kurallara uymayanları gördüğümüzde, çabalarımızın karşılığını almadığımızı düşünerek üzülüyoruz.”

Selçuk Akyol – Enes Bektaş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi