Rabia’nın otizmle başarısı, çamaşır makinesinden başlayıp konservatuvara ulaşma

Rabia’nın otizmle başarısı, çamaşır makinesinden başlayıp konservatuvara ulaşma
11:12 - Temmuz 26 2020 Pazar

Aytek, yetenek ve eğitimi doğrultusunda Pendik Belediyesi Erişilebilir Yaşam Merkezi’nde engelli çocuklara müzik eğitimi vermedeki başarısıyla da örnek oldu.

Müzik yeteneği çok küçük yaşta annesi tarafından fark edilen ve başarısı konservatuara uzanan otizmli Rabia Aytek, herkese örnek oluyor. Rabia Aytek’in, çamaşır makinesinin dönen pervanesini çocukken izlerken annesi tarafından müzikal bir yeteneği olduğu keşfedildi. Anne Canan Dolunay Aytek, çamaşır makinesini izlerken, metronom koyduğu kızının müzik yeteneğine sahip olduğunu keşfetti. Rabia Aytek, otizmle birlikte müzik eğitimine Pendik Belediyesi’nin Engelsiz Yaşam Merkezi’nde büyük bir istekle başladı. Aytek aldığı eğitim ile kendini geliştirdi ve 24 yaşında 23 enstrüman çalabildi. Aytekli otizmli aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı eğitim alan ilk otistik öğrenci ve ilk ve tek otistik öğrenci oldu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde Türk Müziği Bölümünde öğrenim görmek. Eğitim hayatına Türk Müziği Bölümü’nün 3. sınıfında devam eden Aytek, otizmli diğer gençlere yol açmak istediğini söyledi. Aytek şimdi Pendik Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezinde engelli gençlere ücretsiz müzik eğitimi vererek müzik ve aldığı eğitim doğrultusunda edindiği bilgileri aktarıyor.

“24 yaşındayım, 23 müzik aleti çalıyorum”

Müzik yeteneğini keşfinden bahseden Rabia Aytek, “24 yaşındayım. 23 müzik aleti çalıyorum. Gitar, keman, piyano, hukuk, ciltleme, çello, perküsyon, klarnet, keman lute … İstanbul Medeniyet Üniversitesi Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Türkiye’de ilk otizm olma hedefini başardım Türk Müziği bölümüne yerleşti. Arkamda otizm olan başka kardeşlerim var. Diğer kardeşlerimi otizmle açmaya, diğer engelli kardeşlerimi açmaya çalışıyorum. Bu güne annemle olan çok zorlu mücadeleden geldim. Küçükken müzikal yeteneğim ve takıntılarım vardı. Bazı otizmlerin de saplantıları vardır. Annem çamaşır makinesinin dönen pervanesini izlerken metronom koydu. Metronom ile ritmik olarak sallandım. Sonra bir gitar istediğimi söyledim. Tanıdıklarımız var, evimize gitarla geldi. Doğrudan Pendik Belediyemizin gitar kursuna öğretmenim Numan Yüksel ile başladım. Konser günü, konserde gitarda hiçbir parça çalmadan tüm şarkıları çalmaya ve şarkı söylemeye başladım. Sonra keman ve piyano çalmaya başladım. Pendik Engelsiz Yaşam Merkezimdeki engelli kardeşlerime de müzik öğretiyorum. Engelli kardeşlerim için de iyi ve ailelerine de öğretiyorum. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin Belediye Başkanı’na teşekkür ederiz. Pendik Engelsiz Yaşam Merkezi’nde büyüdüm ve bana çok destek veriyorlar. ”

“Bu gücü belediyemden ve belediyemin öğretmenlerinden almasaydım Rabia bu günlere gelmezdi”

Kızı Rabia’nın müzikal yeteneği ve zorlukları hakkında konuşan Canan Dolunay Aytek, “Pendik Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde okuryazarlık ve akademik destek eğitmeniyim. Ben Rabia’nın annesiyim. Otizm yolculuğunda 24 yıldır çok ciddiye alıyoruz. Yine aynı şekilde, Türkiye’de otizmli çocukların tüm anneleri ile aynı mücadeleyi vermeye devam ediyoruz. Rabia çok şiddetli otizmi olan bir bireydi ve bu güne kadar şiddetli otizmi olan bireyin desteğiyle eğitimlerle geldik. Sekiz yaşındayken Rabia’nın müzikal bir kulağı olduğunu fark ettim. Metronom sayesinde onun müzikal bir yeteneği olduğunu keşfettim. Daha önce müzikal bir geçmişim var. Ben de piyano çalıyorum. Rabia’nın müzikal yeteneğini keşfettikten sonra, müziğin hayatında onun için çok iyi olduğunu, terapi gibi göründüğünü ve birçok olumsuz davranışının üstesinden geldiğimizi fark ettim. Bu yüzden üzerinden geçmeye karar verdim. Pendik Belediyesi, Rabia’yı kimsenin bizi hiçbir yerde kabul etmediği bir noktada kabul etti. Kelimeleri asla unutmam, ilk başladığında bana “Canan, Bayan Rabia, sadece bir köşede oturun ve bir oyuncu gibi oynayın, ama burada oturun, onu bu şekilde kazanabiliriz” dediler. Eğer o gücü belediyemden ve belediyemin öğretmenlerinden o yıllarda almamış olsaydım, Rabia bugüne kadar gelmezdi. O yıllarda ortaokulu bitiren Rabia, o yıllarda eyalet büyüklerimiz tarafından davet edildi. Çankaya Köşkü’nde ve ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çeşitli konserler verdi. ”

Halit Arslan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi