2020 PTT Kargo Ücreti Ne Kadar?

2020 PTT Kargo Ücreti Ne Kadar?
19:02 - Nisan 10 2020 Cuma

2020 yılı PTT Kargo bedeli diğer yıllarda olduğu gibi desi bilgisi üzerinden şekillendirilir. Desiler için belirlenen güncel fiyatlandırma bilgisi şöyledir:

  • 1 desi: 16.25 TL
  • 2 desi: 18.25 TL
  • 3 desi: 20 TL
  • 4 desi: 21.80 TL
  • 5 desi: 23.60TL

PTT Kargo ücreti 3 desiden sonrası için her desi başına 1.80 TL’lik ücret artışı gözlemlenir. Gönderici ile alıcısının aynı şehirde olması ya da kargonun şehir dışına gidiyor oluşu hizmetin ücretini değiştirir. Kargonun en, boy ve yükseklik bilgileri santimetre birimi üstünden ölçülür. 5 kg ağırlık, 30 cm en, 15 cm boy, 20 cm yüksekliğe sahip bir yurt içi gönderisi yaklaşık 25 liralık bir ücrete tabi tutulur.

PTT Kargo Ücreti Nasıl Hesaplanır?

PTT Kargo bedeli hesabı kurum tarafından yürütülen gönderi ulaştırma hizmetinin niteliklerine göre yapılır. Maksimum 30 kg ağırlığında olan ve Türkiye içinde bir adrese iletilen gönderiler posta kargosu olarak isimlendirilir. Bu posta kargolarının yurtdışına çıkan versiyonlarına posta kolisi denir. Kargoların eni 9 cm, boyu 14 cm, yüksekliği ise 10 cm’den az olamaz. Kargo ücreti hesaplanırken önem arz eden konular arasında yer alan desi, kargo ebatlarının birbiriyle çarpımının 3000’e bölünmesiyle elde edilir. En fazla 50 kg ağırlığında ve desi değeri 200 olan paketler adrese teslim edilebilir. Kargo bedeli hesabı PTT’nin resmi sitesinden detaylı bir biçimde yapılabilir.

PTT Kargo Yurtdışına Gönderim Ücreti Ne Kadar?

PTT Kargo ile yurtdışına gönderim yapma bedeli kargonun şehir içine, şehir dışına ve yurtdışına gitmesine bağlı olarak değişir. Talep edilen ülkeye ulaşım hizmeti olmasıyla birlikte kargo bilgileri sayesinde kargo ücreti hesaplanır. Bu bağlamda kargonun ağırlığı ve ölçüleri oldukça önemlidir. Maksimum 30 kg’a kadar olan paketler yurtdışına gönderilebilir. Yurtdışına yapılan gönderimleri maliyeti ülkeden ülkeye göre değişir. Türkiye’den en sık kargo yollanan ülkelerden biri Almanya’dır. Tahmini sayılara göre Almanya’ya yarım kiloluk bir kargo yaklaşık 90 liraya gider. 10 kg’lık bir paket için bu meblağ 330 liraya çıkabilir. PTT Kargo ücreti kıtalararası gönderim için farklılaşır. Söz konusu Amerika olduğunda yarım kiloluk gönderi ücreti yaklaşık 140 lira olur. 10 kg ağırlığında bir paketse 600 liraya yakın bir ücrete tabi tutulur.

PTT Kargo Ücreti Neye Göre Değişir?

PTT Kargo ücret tarifesi genellikle paketin ebatlarıyla alakalıdır. Kargo bedeli belirlenirken paketin fiziki özellikleri ve kargo hizmetinden beklenen özellikler netleştirilmelidir. Çeşitli özel hizmetlerle gerçekleştirilen gönderi ulaştırma hizmetinin ücreti çeşitli durumlara göre değişir. Kargo ücretini belirleyen ilk kriterlerden biri gönderinin yurtiçine mi yoksa yurtdışına mı gönderildiğidir. Bu iki hizmet arasında belirgin bir fiyat farkı bulunur. Genellikle kutu ve çantalar halinde görülen bu kargoların ağırlıkları gram cinsinden ölçülerek belirlenir. Sonrasında kargonun ebat bilgileri devreye girer. Bu bilgiler ışığında kargo ücreti belirlenir ve kargoyu yollayan ya da teslim alan kişiden tahsil edilir. Kargo ücreti birkaç lira tutabileceği gibi yüzlerce liraya da mal olabilir.

PTT Kargo Ek Hizmet Bedeli Ücreti

PTT Kargo’nun sunduğu ek hizmetlerin ücreti kendi aralarında değişir. Kargo ulaştırma hizmeti sadece paketin fiziki özelliklerine bağlı değildir. Bu hizmet esnasında sağlanan çeşitli fırsatlar ulaştırma hizmetini daha pratik bir hale getirdiği için çeşitli ücretlere tabidir. Haber alma hizmeti için 2.20 TL, alıcının adresine teslim hizmeti içinse 2.30 TL kadar bir ücret gerekir. Adresten paket alma hizmeti 5.80 TL’lik bir bedele sahipken telefon ile kargo akıbetini bildirme hizmeti 4.10 TL’dir. Şubeden teslim alınan ya da şehir içi yapılan gönderimlerde 4.5’er liralık bir indirim söz konusudur. Özetle PTT Kargo ücreti ilk önce paketin fiziki özelliklerine, ardından gönderim yapılacak yere ve en sonundaysa talep edilen hizmetlere göre şekillenir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi