Profesör, ‘Ankara sanıldığı gibi deprem riski açısından güvenli bir yerde değil’ diye uyardı.

Profesör, ‘Ankara sanıldığı gibi deprem riski açısından güvenli bir yerde değil’ diye uyardı.
16:00 - Ocak 11 2021 Pazartesi

Ankara’da 10 Ocak Pazar günü 22.53’te Kalecik merkez üssü ile deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 4,5 olarak açıkladı. 12 kilometre derinlikte meydana gelen depremde can ve mal kaybı olmadığı da açıklandı.

“Ankara sanıldığı gibi deprem riski açısından güvenli bir yerde değil.”

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Ankara ve deprem deyince çok farklı çağrışımlar var. Herkes farklı görünüyor. Kimisi korkuyor, kimisi ‘Ankara’da deprem olmayacak’ diyor. Öncelikle Ankara’nın durumunu bir masada tartışmamız gerekiyor. Öncelikle Ankara’nın aktif faylarını depremler açısından ikiye ayırmamız gerekiyor. Ankara çevresinde, Ankara’ya 50-80 kilometre uzaklıkta, 7 veya daha fazla depreme neden olma potansiyeline sahip ve birçoğunu önceki dönemlerde gördüğümüz depremler oluşturan faylar var. Bunlar hangileri; Bolu-Gerede çevresinden geçen ve Çankırı-Kastamonu üzerinden doğuya giden Kuzey Anadolu Fayı, son 1944 Bolu-Gerede Depreminde Ankara’da ciddi kayıplara neden oldu. 80 km uzakta çünkü burası kırılmış fayın bulunduğu yerdir. Bunun da ötesinde, bu Kuzey Anadolu Fayının büyük bir kısmının 17 Ağustos 1668’de Bolu ile Erzincan arasında kırıldığı tahmin ediliyor. Ankara’yı da tahrip eden çok büyük bir deprem var. Ankara deprem ve deprem tehlikesi açısından sanıldığı gibi güvenli bir yerde değil. Bu sadece Kuzey Anadolu Fayı ile ilgilidir. İki deprem verdim. 70 km güneybatıda Eskişehir-İnönü Fay Zonu vardır. Bunun 7’den büyük depreme neden olma potansiyeli var “dedi.

“Ankara’da yıkıcı etkisi olacak, çevrede çok sayıda yıkıcı etkisi olacak, büyük deprem yaratacak arızalar var”

Depremin merkez üssüne yakınlığın veya uzaklığın bazen depremin etkisini etkilemediğinin altını çizen Prof. Ankara’dan uzak. Bu doğru değil. Bunun net bir teyidini çok yakında İzmir Depreminde gördük. Ne oldu? İzmir Körfezi’nde, Samos’a daha yakın olan Kuşadası Körfezi’nde depreme 80 km uzaklıkta bulunan; Bayraklı, Balçova, Bornova bölgesinde 70-80 km. Mesafe birçok bina yıkıldı, hasar gördü ve can kaybına neden oldu. Yakın yerden 30-40 km uzaklıktaki Seferihisar’da herhangi bir hasar meydana gelmedi. Yani 70-80 km gibi bir mesafede meydana gelen depremin dünyada bir örneği var. Mexico City Depremi, merkezden 350 km uzakta 20.000’den fazla can kaybına yol açtı. Deprem, bulunduğunuz yerin altındaki arızanın kopmasından kaynaklanmayabilir. Bazı arkadaşlarımız bu ilişkiyi görmezden geliyor. Bu doğru değil. “Ankara’da yıkıcı etkisi olacak, çevrede çok sayıda yıkıcı etkisi olacak, büyük bir deprem yaratacak faylar var.”

“Bu yıkıcı bir deprem değil”

Kalecik’te meydana gelen depremin Ankara’nın merkez ilçelerinde meydana gelmesi beklenen depremlerden biri olduğunu ve bu depremin yıkıcı bir deprem olmadığını belirten Pampal, “Bunları kısaca saymamız gerekirse, dün yaşadığımız depreme neden oldu. Ankara’nın merkez ilçelerinden geçerek; Kalecik Fayı, Elmadağ Fayı, hemen güneydoğusundaki Kızılırmak Fayı, hemen yanında Kızılırmak Fayı, Kalecik Fayı’nın hemen batısında Çerkeş-Çubuk arası Dodurga Fayı, hemen batısında Kazan Fayı, ardından Ankara içinden, Merkez ilçelerden Yapracık Fayı, Balaban Fayı ve hatta aşağıda. Geçmekte olan ve 4 ile 6 arasında deprem yapma potansiyeline sahip arızalar var. Dün yaşadıklarımızdan biriydi. Kalecik civarında bir doğrultu atımlı fay, bu fay incelenmiştir. 4 buçuk ve 4,6 değerleri verildi. Bu yıkıcı bir deprem değil. Ama insan kokuyordu, hepimiz fark ettik ve hissettik ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi