Prof.Dr.Uğur Şahin, aşılamaya giden süreci şöyle anlattı: ‘Bu benim için bir onur’

Prof.Dr.Uğur Şahin, aşılamaya giden süreci şöyle anlattı: ‘Bu benim için bir onur’
23:00 - Aralık 4 2020 Cuma

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Covid-19 ile mücadeleye ilişkin özel oturumunun ikinci gününde, Alman biyoteknoloji şirketi BioNtech’in kurucu ortağı Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, UNICEF ve aşılara adil erişimi sağlamak için çalışan kuruluşların yöneticileri katıldı. BionTech’in kurucularından Türk bilim adamı Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Amerikan ilaç firması Pfizer ile ortak geliştirdikleri corona virüs aşısından bahsetti. Salgın nedeniyle video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda konuşan BioNTech firmasının kurucu ortağı Uğur Şahin, aşılama çalışmalarının sürecini anlattı. Şahin, “Bu benim için bir onur. Deneyimlerimizi paylaşmaktan gurur duyuyorum” diyerek sevincini paylaştı.

Şirketlerinde ağır hastalıklarla mücadele için çalıştıklarını belirten Şahin, “Yeni teknolojileri kullanmak ve aşıyı hazırlamak zorunda kaldık. Yaklaşımlarımızı birleştirdik, Wuhan’da salgın olduğunu duyduk, olduğunu öğrendik. 24 Ocak Cuma akşamı Çin’de yeni bir virüs. İnsanlığın bağışıklığının olmadığı bir virüs, Ciddi solunum yolu hastalığı olan bir durumdu. Enfekte olanların bir kısmı hiçbir belirti olmamasına rağmen bulaşıcı olabilirdi. Özlem’i aradım ve dedim. yeni ve şiddetli bir salgın olduğunu, bir plan hazırladık ve arkadaşlarımızla görüştük, buna karşı aşı geliştirmemiz gerektiğine değindi.

Korona virüs aşısını bulan Şahin, “İlgili çevremizi harekete geçirdik, bilim adamlarını bir araya getirdik ve zaman kaybetmemeye çalıştık. Bu bilim adamları gönüllü çalıştı. Tek başımıza çalışamadık, Pfizer ile ortak hareket ettik. Bilim adamları ve uzmanlar koydu. Bizi bir sonuca götürdü ve sonunda uygulanabilir bir aşıya ulaştık “dedi.

“Aşı, farklı topraklarda farklı kitlelere ulaşmalı”

Covid-19 aşısının bulunmasında önemli rol oynayan bir diğer isim olan BioNTech’in kurucularından Özlem Türeci, “Umutsuzluğumuzla şirketimizi kurduk. Bütçe konusu her zaman inovasyon ve araştırma sorunu olmuştur. Ancak buna rağmen biz işimizi yaptık, şimdi söylenenler bana dokunuyor ona göre aşının gelişimi tüm dünyaya yayılmalı, aşı farklı topraklarda farklı kitlelere ulaştırılmalı, amacımız da bunu üretmek. aşıyı mümkün olan en hızlı şekilde ve dünya ülkelerine ulaştırmak, Çaba ve işbirliği dünya çapında olmalı, kurumlara hitap etmelidir.

Mustafa Ulusoy

ALAKALI HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye tebrikler

ALAKALI HABERLER

Sağlık Bakanı Koca, Prof.Dr.Uğur Şahin ile telefonda görüştü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi