Prof.Dr.Oğuztürk: ‘Virüsün ana giriş kapısı burun’

Prof.Dr.Oğuztürk: ‘Virüsün ana giriş kapısı burun’
10:00 - Ekim 6 2020 Salı

Covid-19 enfeksiyonunda virüsün vücuda açılan ana kapısının burun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Gargaranızın virüsü etkisiz hale getirmede% 100 başarılı olduğunu söylemek gerçekçi olmayabilir çünkü tek giriş kapısı ağız değildir.” Dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof.Dr.Hakan Oğuztürk, Covid-19 virüsünün vücuda ağız, burun ve göz olmak üzere 3 kapıdan girdiğini hatırlattı. Bilimsel araştırmalara göre virüsün vücuda bu 3 giriş kapısından diğerlerine göre daha fazla burundan girdiğini ifade etti. Dr. Oğuztürk, virüsü etkisiz hale getirmek için ağız gargarasının yeterli olacağını düşünmenin gerçekçi ve bilimsel olmadığını söyledi.

Covid-19 virüsünün vücuda ana kapısının burun olduğunu belirten herhangi bir gargaranın virüsün etkisini yüzde 100 kaybetmesini beklemek gerçekçi değil. Dr. Hakan Oğuztürk, “Virüsün kimyasallardan etkilendiği ve zarar gördüğü bilinen bir gerçek. Ama bunu geniş bir şekilde incelediğimizde, artık herkesin bu gerçekliği var; Virüs vücuda farklı şekillerde girer. Bunlardan ilki burun bölgesi, ikincisi ağız ve üçüncüsü göz çevresi. Bu noktalardan vücuda girebilen bir virüs ile karşı karşıyayız. Bu anlamda virüse karşı mücadelemizde gargara da herhangi bir kimyasal ile yapılabilmektedir. Bu durumun virüsün tamamen etkisiz hale getirilmesinde% 100 fayda sağlayacağını söylemek gerçekçi olmaz. Bu anlamda ağız bölgemizde gargara yaptığımızda virüsün oradan girmesi faydalı olabilir. Ancak bunun% 100 başarılı olacağını düşünmüyorum. Virüs vücuda büyük ölçüde burundan girer. Bu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Virüsün burun mukozasındaki bazı hücrelere daha fazla yapıştığı tespit edilmiş ve bu mukoza bölgelerinde yapılan çalışmalar, virüs kısımlarının, proteinlerinin ve yoğunluğunun vücudun diğer bölgelerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu anlamda virüsün vücuda girmesi için birincil kapının burun bölgesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ağız bölgesinde yapacağınız gargaranın virüsü etkisiz hale getirmede yüzde yüz başarılı olduğunu söylemek gerçekçi olmayabilir çünkü ağız bu anlamda tek giriş kapısı değil.

“Sadece ağız bölgesini kapatan bir maske kullanmak, virüsle mücadelede bize% 100 başarı sağlamayacaktır”

Burun veya çene altına maske takan vatandaşları görünce üzüldüklerini belirten Prof.Dr.Virüsün ana giriş kapısının burun olduğunu hatırlatan Oğuztürk, her iki burnu da kapatmanın çok önemli olduğunu söyledi. ve bir maske ile ağız. Dr. Oğuztürk, “Aslında bu önemli bir sorun. Az önce de belirttiğimiz gibi virüsün ana giriş kapısı burundur. Gördüğümüz bazı gerçekler bizi üzüyor. İnsanlar sadece ağız bölgesini kapatırlar veya çene altına maske takarlar. Burun bölgesinin açığa çıktığı ve sadece ağız bölgesinin kapatıldığı bir maske kullanmak virüsle mücadelede bize yüzde yüz başarı sağlamayacaktır. “Hem burnu hem de ağız bölgesini, özellikle burun bölgesini koruyacak bir maske kullanımının, bunu net bir şekilde bilmek ve kavgada hastalanmamak için başarıda ana faktör olduğunu anlamak ve uygulamak gerekir. “

Öte yandan Oğuztürk, ağızda herhangi bir kimyasal madde ile gargara yapmanın etkisinin sınırlı bir süre içinde devam edeceğini belirterek, bunun virüsü yüzde yüz etkisiz hale getireceğini düşünmenin gerçekçi ve bilimsel bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi