Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır’dan Alzheimer Hastalığına Dair Önemli Açıklamalar

Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır’dan Alzheimer Hastalığına Dair Önemli Açıklamalar
10:30 - Eylül 25 2025 Perşembe

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, Alzheimer hastalığı üzerine kapsamlı bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Bolayır, Alzheimer hastalığının beyin fonksiyonlarında zamanla ilerleyen bir bozulma olduğunu ve özellikle hafıza gibi bilişsel işlevler üzerinde ciddi etkiler yarattığını belirtti.

Dünya genelinde yaklaşık 40 milyon insanın bu hastalıkla mücadele ettiğini söyleyen Prof. Dr. Bolayır, Türkiye’deki tahmini hasta sayısının ise 600 bin ile 1 milyon arasında olduğunu ifade etti.

Alzheimer’ın başlangıcında özellikle öğrenme ve bellek üzerindeki etkilerine değinen Bolayır, hastalığın erken evrelerinin genellikle günlük yaşamı etkileyen unutkanlıklarla kendini gösterdiğini vurguladı. Hastalığın teşhisi için yapılan nöropsikiyatrik testler ve bunama tarama testleri gibi yöntemlerle hastalığın evresinin belirlendiğini açıkladı.

Yaşlanmanın Alzheimer hastalığının en büyük risk faktörleri arasında olduğunu belirten Bolayır, hastalıktan korunma yolları olarak aktif bir yaşam sürme, düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme ve baş yaralanmalarından korunma gibi önlemleri sıraladı.

Alzheimer hastalığının geri dönüşümsüz ve kesin bir tedavisinin olmadığını, ancak erken tanının hastalığın seyrini ve tedavi masraflarını olumlu yönde etkileyebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Bolayır, hafıza problemleri yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmalarının önemine değindi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi