Pozantı’nın kahramanları

Pozantı’nın kahramanları
18:00 - Eylül 13 2020 Pazar

Pozantı’da 9 Eylül Çarşamba günü Eskikonak mevkiinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Belemedik köyünün batısında, Köselerik Boğazı’nda kanyonda devam eden yangına 1 uçak, 13 helikopter, 93 sprinkler, 6 dozer, 350 işçi ve 50 teknik personel olmak üzere toplam 400 personel ile müdahale edildi. Havadan ve karadan müdahale edilerek üç taraftan kontrol altına alınan yangın kanyona hapsedildi. Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz da saha çalışmalarını Belemedik’teki yangın krizi yönetim merkezinden koordine etti.

Her biri 25 metrelik 280 hortum

Yolun bulunmadığı dik kayalarla çevrili arazi nedeniyle müdahale edilmesinin zor olduğu bölgeye hortum takılmasına karar verildi. İtfaiye çalışanları, fıskiyenin giremeyeceği kayalık yamaçlarda geceleyin her biri 25 metre uzunluğunda 280 hortum eklediler. 7 kilometrelik hortum çekerek alevleri kontrol altına alan kahraman işçiler, yangının kontrol altına alınmasında başrol oynadı. Kayalık, kayalık ve dik yapısı nedeniyle tamamen sönmesi beklenen yangın, kahraman yangın işçilerinin fedakarlığı sayesinde söndürülerek soğutma çalışmaları başladı.

İlk kez 7 kilometre hortum döşendi

Yetkililer, “Yangına müdahale ettiğimiz hortumlar 25 metre uzunluğunda. Uçtan uca ekleyerek 7 kilometrelik hortum zinciri oluşturduk, yangın söndürme ve soğutma işi yaptık. Bu her zaman yapılmıyor. 7 kilometre büyük bir rakam bu tür yangınlara 2-3 kilometre eklenir ancak bu yangında yol olmadığı için oradan suyu alamadık ve ilk defa 7 kilometrelik hortum takıldı.

Bu arada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda özverili işçileri tebrik etti. Bakan Pakdemirli, “Kahramanların büyük çabasıyla Adana Pozantı ateşi kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Şu anda aktif bir orman yangını yok. Tüm ekip arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”

Beril Solmuşgül

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi