Plazmayı alanlar çabuk iyileşir

Plazmayı alanlar çabuk iyileşir
10:00 - Kasım 16 2020 Pazartesi

Türkiye’de immün plazma bağışı alan ve hastaya teslim edilen Türk Kızılay Başkanı Dr.Kerem Kınık, tedavinin etkileri üzerine yaptıkları bilimsel çalışmadan olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Gazetemize konuşan Kınık, “Bağışıklık plazma tedavisi; Covid-19 hastalığından iyileşmiş olanların kanında bulunan antikorların hastaya sadece bu kanın sıvı kısmı olan plazmayı alarak transfer etme yöntemi. Geçmişte bulaşıcı hastalıklarda kişilerin kullandığı, 100 yıldır bilinen bir yöntemdir. “Pasif aşılama adı verilen yöntemle hastalara bir tür antikor olan immünoglobulinleri vererek hastalığın üstesinden gelmesini destekliyor.”

AĞIR VAKA VE DİĞER HASTALIKLAR

İmmün plazma naklinin her durumda ve herkese uygulanmadığını kaydeden Kınık, “Bu nakli özellikle hastalığın ağır olabileceğini öngördüğümüz Covid-19’a eşlik eden başka bir hastalığı olanlar için yapıyoruz. Hastalık kötüleşmeden plazma verdiğimizde çok etkili sonuçlar aldık. Bu nedenle bu tedavi ağır ve kritik hastalarda olumlu sonuçlar veriyor gibi görünmektedir. Pek çok çalışma var ”dedi.

SOLUNUM İHTİYAÇLARI AZALDI

Türkiye’de tedavi gören hastalarla ilgili bilimsel bir çalışma yaptıklarını belirten Dr. Kinin, “Bu çalışmayı 1.776 ağır ve kritik hasta yaptık. Kontrol grupları ile yaş, cinsiyet ve ilişkili hastalıklar açısından karşılaştırma yapıldı. Plazma tedavisi alan ve almayan gruplar karşılaştırıldı ve tedavi görenlerin almayanlara göre daha hızlı iyileştiği görüldü.Bu tedaviyi alanların yoğun bakımda kalış sürelerinin kısaldığı, solunum desteği ve vazopresör ihtiyacı azaldı, ölüm oranının düşük oranda düştüğünü söyleyebiliriz ”dedi.

DÜNYANIN EN YÜKSEK ORANI

Plazma bağışı ile ilgili güncel verileri paylaşan Dr. Kerem Kınık, şunları söyledi: Şimdiye kadar 27.908 immün plazma donörümüz oldu. Sağlık Bakanlığı hastanelerine bağış yapanlar da var. Bunlardan yaklaşık 70 bin immün plazma bileşeni alınarak hastalara yerleştirildi. Kızılay, şu ana kadar hastalıktan kurtulan yaklaşık 215 bin kişiye ulaştı. Bir kadının plazma donörü olması durumunda ameliyat olmama veya hamile kalmama gibi kriterler olduğu için hepsi bağış için uygun değildir. Kriterleri karşılayan yaklaşık 63 bin kişi var, bir kısmı bağışta bulundu, bir kısmı da onay bekliyor. Önerdiğimiz uygun kişilerin yüzde 91,8’i kabul ediyor. Bu dünyadaki en yüksek oran. Şu anda 25 ilde 108 cihazla immün plazma bağışını kabul ediyoruz.

Yazma Durmaz / Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi