Pişmiş kestane 130 lira ağırlığında

Pişmiş kestane 130 lira ağırlığında
10:00 - Ocak 12 2021 Salı

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kestane, havaların soğumasıyla birlikte banklarda yerini aldı. Çiğ kestanenin ağırlığı 20-25 TL arasında olup pişmiş kestanenin ağırlığı 130 TL’ye satılıyor. Fiyatların yüzde 50 arttığını belirten kestane, ihracatçıların köylerde kestane topladığını ve köylülerin kestane stoğu yaptığını belirtti.

“Nakit ile kestane bulamıyoruz”

Kestane yöneticisi Bekir Akdağ, işlerin çok az olduğunu ve kestane bulmakta zorlandıklarını söyleyerek, “Eskiden 18-20 liraya kestane alırdık. Bu yıl 35-40 liradan zam alıyoruz. Bu yüzden fiyatları artırdık. Eskiden 100 liraya satıyorduk şimdi 130 lira kazandık. Bu yüzden kestaneler de yurtdışına gidiyor ve ihracata başlandı. Ayrıca fırsatçılar stoklar, kestane bulamıyoruz. Nakit ile bulamıyoruz. Çok kolay buluyorduk, fiyatlar uygun, bu sene çok pahalı. Eskiden 20 liraya 200 gram verirdik, şimdi 20 liraya 150 gram yaptık. Müşteri itiraz etmez, satın alır. O kadar iş yok, çok şükür ekmek çıkıyor.

“Aracılar ve ihracatçılar arasında kaldık”

Başka bir kestane satıcısı, “Salgın nedeniyle iş yok. Aracılar sayesinde kestane alamıyoruz. Daha önce hatırlayın, onu evrak işleriyle yürekten satın alabilirdik. Her zaman aracıların elinde olduğu için şu anda ne alıp satabiliyoruz. Yine de iş yok ve kimse sormuyor. Saat 3’te henüz ara vermedim. Önceki işlere göre eşimiz ve arkadaşımız sayesinde kestane alabiliyorduk. Artık adam para ödemeden bir kilo kestane bile vermiyor. Eskiden 18-20 liraya alırdık ama şimdi 35 lira peşin olmasına rağmen vermiyorlar. 35’ten az olmayacak diyorlar, ihracat var diyorlar, aracılar var. Aracılar ve ihracatçılar arasında sıkışıp kaldık ”.

Sümer Avcısı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi