Özel okulların iadeleri için emsal

Özel okulların iadeleri için emsal
12:00 - Ocak 9 2021 Cumartesi

Etimesgut İlçe Tüketici Hakem Heyeti, başkent Ankara’da özel bir okulda öğrenim gören bir öğrencinin velisinin salgın nedeniyle eğitim alamaması ve ücretinin iadesini talep etmesi üzerine emsal karar aldı. Heyet, Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatlarını takip eden özel okulların ve çevrimiçi eğitimlerinin iade edilmesine gerek olmadığına karar verdi.

“Özel okulların iadeleri konusunda lehimize emsal bir karar”

4 yıldır Ankara Barosu’na kayıtlı üye olarak özel okul danışmanı ve avukat olarak çalışan Avukat Sinem Kızılbuğu, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiriyle konuştu. Avukat Kızılbuğu, “2019-2020 döneminde öğrenim gören bir öğrencinin velisi, tüketici ilçe hakem heyetine başvurarak pandemi döneminde alamadığı öğrenim ücretinin iadesini talep etti. Bununla ilgili olarak okuldan savunma istendi. Hazırladığımız ve gönderdiğimiz savunmanın içeriği, online eğitimin gerekliliklerini yerine getirdiğimiz ve mevzuata uygun olduğumuz belgeler ile sunuldu. Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı ve Kaymakamlıktan telafi eğitimi için izin almış, bunları belgelemiş ve okulumuzun pandemi döneminde herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini ve öğrencilerin eğitimlerini alabilmeleri için gerekli tüm şartları yerine getirdiğini ileri sürdük. Sonra karar bizim lehimize oldu. “Özel okulların iadesi konusunda bizim lehimize emsal bir karardır”.

“Tüketici hakem heyeti, Milli Eğitim Bakanlığı’nın online eğitim ile yüz yüze eğitimi eşit gördüğünün altını çizdi.”

Kızılbğa, “Daha önce pandemi nedeniyle böyle bir karar alınmadı. Yönetmeliklerin ve direktiflerin tüm gereklerini yerine getiren tüm özel okulların, hak ettikleri hizmeti vermeleri için velilerden fiilen ücret almaları gerektiğini belirten bir karardı. Tüketici hakem heyeti, kararda Milli Eğitim Bakanlığı’nın çevrimiçi eğitim ile yüz yüze eğitimi eşit gördüğünün altını çizdi. Daha sonra okulun tüm şartları yerine getirdiğini düşündü ve tüketicinin para iadesine ihtiyaç duymayacağına karar verdi ”.

Yunus Emre Kartal – Tatil Türü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi