Otlukbeli Gölü: Dünya çapında eşsiz bir göl

Otlukbeli Gölü: Dünya çapında eşsiz bir göl
11:00 - Haziran 23 2020 Salı

Maden sularının oluşturduğu traverten yerleşimli bir göl olan Otlukbeli Gölü, bu özelliği ile “doğal anıt” unvanını hak ediyor. Ülkemizdeki diğer göllerden farklı özelliklere sahip olan bu göl, her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Otlukbeli Gölü, kırmızı rengi ve muhteşem manzarası ile dikkat çekiyor.

Otlukbeli Gölü’nü ziyaret eden Adem Aktürk, Otlukbeli’ye 7 kilometre uzaklıktaki göl hakkında şu bilgileri verdi: “Deniz seviyesinden 1885 metre yükseklikteki Otlukbeli Gölü’nün yüzey ölçümü yaklaşık 7500 metre karedir. Derinliği 20 metre olan gölün uzunluğu mevsime göre 150-160 metre arasında değişiyor ve genişliği 30 ila 50 metre arasında değişiyor. Gölde bentlerin oluşturduğu bol miktarda maden suyu vardır.

Oluşum açısından karst kaynaklarından değil, dünyada maden sularından oluşan tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 612 sayılı kararı ile doğal koruma alanı olarak ilan edildi. “doğal anıt” olarak tanımlanmıştır. Alanı bakımından “küçük” olarak tanımlanan bu göl, özellikleri bakımından oldukça büyüktür. Akarsu tarafından beslenen maden suları ve kükürtlü sular ile tatlı sular göle karışmaktadır. Göldeki maden sularının romatizmal hastalıklar, kırık çıkıkları ve jinekolojik hastalıkların tedavisinde faydalı olduğu söylenmektedir. ”

Ahmet Akbuğ

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi