Ortaya çıkan ağaçlar yaşanan kuraklığı gözler önüne seriyor

Ortaya çıkan ağaçlar yaşanan kuraklığı gözler önüne seriyor
13:12 - Aralık 23 2020 Çarşamba

Tokat merkez Çamlıbel Beldesi’ne bağlı Akın köyünde yer alan gölette yağışların azalması sonucu kuraklık tehlikesi bulunmaktadır. Yaklaşık 25 yıl önce inşa edilen gölet, son yılların en düşük su seviyesine sahip. Su seviyesi kıyı şeridinden yaklaşık 70 metre aşağı inerken göletin ortasındaki ağaçlar gün ışığına çıktı. Birçok kuş türünün barından gelen göletteki kuraklık çiftçileri endişelendiriyor. Su seviyesindeki düşüş havadan görüntülendi.

Havuzdaki balıklar tehlikede

Akın İlçe Muhtarı Mahmut Delioğlan, göletteki su seviyesinin geçen yıla göre daha fazla çekildiğini söyledi. Muhtar Delioğlan, ülke genelinde olduğu gibi köylerde de kuraklık yaşandığını belirterek, suyun kıyı şeridinden 70 metre çekildiğini belirterek, “Kıyı seviyesinden çekilen suyun derinliği 15-20 metre civarında düştü. Suyumuz neredeyse sıfıra düştü. Balıklar tehlikede. Hayvanlarımızın su içme kapasitesi kalmadı. Bölgedeki yaban kazları da bu durumdan etkileniyor ”dedi.

Muhtar Delioğlan, Güzelce barajında başlatılan kanal çalışmasını tamamlayarak gölete su temini için beklediklerini belirterek, “Yağmur yağdığı yıllarda göletimiz tamamen doldu. 50-60 bin hektar tarım arazisi sulanmaktaydı. Bu alan 15 bin hektara düşmeye başladı. Göletin eski halini bilenler bu manzarayı görünce şaşırırlar. Yaklaşık 25 yıl önce inşa edilen göletimizde sular yoğun bir şekilde çekildi. Türkiye kuraklık genel olarak bizi etkiledi “dedi.

Barajdan gölete su istiyorsun

Akın Köyü Sulama Birliği Kooperatifi Başkanı Şevket Delioğlan, 7-8 köye su veren göletin kuruduğunu söyledi. Yağış olmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Delioğlan, Güzelce barajından gelen suyun göletlerine kanal ile bağlanmasını beklediklerini söyledi. “Yağış azlığı nedeniyle ürün ekemiyoruz. Güzelce barajından gelen suyun bir an önce buraya bir kanalla bağlanmasını istiyoruz. Göletin ortasındaki ağaçlar tamamen suyla kaplıydı. Yağış azlığından dolayı suyun çekilmesi ile ağaçlarda ortaya çıktı. Balıklar da çiftçilerimizin kurbanı ”dedi.

Nurhan İçmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi