Orman itfaiyecileri 7/24 nöbet tutuyor

Orman itfaiyecileri 7/24 nöbet tutuyor
11:00 - Ağustos 11 2020 Salı

1. derece yangına tüm ilin hassas olduğu Mersin’de Orman Bölge Müdürlüğü; 800 personeli, 19 itfaiye kulesi, 3 helikopteri, 58 sprinkler, termal kameralar ve diğer ekipmanları ile olası yangınlar için gece gündüz nöbet tutmaktadır.

Mersin, yüzde 48’i kızılçam olmak üzere 835.534 hektar ormanlık alana sahiptir. Ormanları özellikle yangınlardan korumak için mücadele eden Mersin Orman Bölge Müdürlüğü,% 76’sı Haziran-Ekim ayları arasındaki 5 aylık dönemde meydana gelen orman yangınlarına karşı 24 saat çalışıyor.

“Orman yangınlarıyla mücadelemiz yıl boyunca aralıksız devam ediyor.”

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarının termal kameralarla izlendiği ve sahadaki tüm araçların izlendiği Yangın Operasyon Merkezi’nin kapılarını açtı. Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, burada orman yangınları ile mücadeleden bahsetti. Akdeniz iklim kuşağında mevsim şartlarından dolayı maalesef orman yangınlarının kaçınılmaz olduğunu belirten Akduman, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün çok önemli bir deneyim ve bilgi birikimine sahip olduğunu söyledi. Orman yangınları ile mücadelelerinin yıl boyunca kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Akduman, verdikleri eğitimlerle bu mücadeleyi kendi ekipleriyle ve toplumun tüm kesimleriyle yürütmeye çalıştıklarını belirterek, “Bunu iyi yaptığımızı düşünüyoruz. ayrıca. Mersinli vatandaşlarımızın bu konudaki hassasiyetinden çok memnunuz ”dedi.

“Orman yangınlarının% 90’ı insan kaynaklı”

Mersin’de orman yangınlarıyla ilgili bazı acı deneyimler yaşandığını hatırlatan Akduman, “Özellikle 2008 yılında Gülnar’da tarihin en büyük yangınlarından biri oldu. Halkımız öldü, evler ve tarlalar yandı. Maalesef orman yangınları felaketlere varabilir. Orman yangınlarını önlemek bizim elimizde. Ne yazık ki ülkemizdeki orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı. İhmal ve dikkatsizlikten kaynaklanan yangınlar. Ancak mevcut iklim koşullarına yetiştiğinde, örneğin bağıl nem çok düştüğünde, sıcaklık arttığında, kurutucu rüzgarlar dediğimiz kuzey rüzgarları estiğinde orman yangınları başlayıp büyüyebiliyor ”dedi.

“Bu yıl şu ana kadar 31 yangında 40 hektar orman alanı yandı”

Akduman, bu yıl Ramazan öncesi riskli hava eylemleriyle karşılaştıklarını ve bazı ormanlık alanların yakıldığını belirterek, “Ancak önceki yıllarla kıyasladığımızda, yangın sayısı ve yanan alan açısından görece iyi durumdayız. Geçen yıl toplam 90 orman yangını çıktı ve 360 hektar alan yandı. Bu yıl Ağustos ortasına yaklaşıyoruz ve şu ana kadar 31 yangında 40 hektar orman yakıldı. Bu alanların çoğu aynı zamanda kötü alanlardır. Yıl boyunca bu yerleri ormana geri getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz ”dedi.

“Mersin için en riskli aylar Ağustos ve Eylül”

Yılın her ayı orman yangını çıktığına ancak en riskli ayların yeni başladığına dikkat çeken Akduman, “Bizim için daha riskli bir dönem var. Güney bölgelerimizde özellikle Mersin’de Ağustos ve Eylül ayları Haziran ve Temmuz aylarından daha risklidir. Hem tehlikeli rüzgarlar hem de kuraklık nedeniyle su azaldıkça yangın riskimiz artıyor. Aldığımız tedbirlerle bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatmayı umuyoruz ”dedi.

“Dünya standartlarında ekipmana sahibiz”

Orman Genel Müdürlüğü’nün sağladığı imkanlarla dünya standartlarında ekipman ve donanıma sahip olduklarını vurgulayan Akduman, şunları söyledi:

“Şu anda 835 bin hektar ormanlık alanımızın 75 farklı noktasında 58 sprinkler, 20 su tankerimiz ve 29 ilk müdahale aracımızla 7/24 çalışıyoruz. Bunların dışında iş makinelerimiz ve uçaklarımız var. Bu yıl 2 helikopterin yanı sıra üçüncü helikopter Bölge Müdürlüğümüze konuşlandırıldı. Bu anlamda güzel fırsatlarımız var. Elbette ekiplerimizin sürekli eğitimi ve tatbikatı ile orman yangınları ile mücadele şu an ana faaliyetimizdir. Yaklaşık 800 personelimizle orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. ”

“Yangınla mücadeleyi Yangın Operasyon Merkezimizden yönetiyoruz”

Akduman, orman yangınlarıyla mücadelede etkili olmanın eldeki imkanlara bağlı olduğuna dikkat çekerek, Yangın Operasyon Merkezi hakkında bilgi verdi. Akduman, “İnsanınız var, ekipmanınız var, teknolojik imkanları kullanırsanız etkin bir şekilde savaşabilirsiniz. Burada araç takip sistemlerimiz var. Yangınla mücadelede yer alan tüm sprinklerlerimiz, iş makinelerimiz ve ilk müdahale araçlarımız araç takip sistemine sahiptir. Tüm bu araçları ve yangınla mücadeleyi Yangın Operasyon Merkezimizden yönetiyoruz. Araçlarımızın hangi noktada olduğunu görebiliriz. Buradan hangi aracın hangi noktaya sevk edileceğine karar veriyoruz. Haberi alan ekibin ne zaman harekete geçtiğini ve ne hızda gittiğini takip ediyoruz. Bir savaş veriyorsunuz ve disiplin gerekiyor; Bu organizasyonu açıkça yönetmeniz gerekiyor. Bu bilgiler sağlıklı kararlar almamızı ve süreci yönetmemizi sağlar. Bunun dışında termal kamera ile gözlem yapma imkanımız var. Şu anda aktif olan 19 yangın kulemiz var. Bunlarla yangınları 7/24 takip ederken, duman sensör cihazımızın sinyali ile en kısa sürede müdahale etme şansımız da var. Zamana karşı yarışıyorsun; Çıkan yangına ne kadar çabuk müdahale ederseniz, yangını büyümeden kontrol etme şansınız olur. Bu merkezdeki yangına nasıl müdahale etmemiz gerektiğine karar veriyoruz. Burada arkadaşlarımız aynı zamanda meteorolojik verileri de takip ediyor ”.

“Kendi mutluluğumuzu yaşarken, ormanlarımızın yok olmasına neden olmayalım”

Mersin halkının ormanların değerini bildiğini ve hassas olduğunu vurgulayan Akduman, “Özellikle vatandaşlarımızdan talep ediyorum; Piknik yapıyoruz, ama kendi mutluluğumuzun tadını çıkarırken, lütfen ormanlarımızı incitmeyelim, tahrip etmeyelim. Etrafımızdakileri uyaralım, herhangi bir duman veya yangın gördüğümüzde 7/24 ücretsiz hizmet veren Alo 177 ve 112’yi arayınız. Ormanlar ortak değerimizdir. “Vatandaşlarımız en azından yaz aylarında dumansız piknik yapmalı.” Dedi.

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi