Op. Dr. Özlem Bolayır; Ortalama Menopoz Yaşına Dikkat Çekti!

Op. Dr. Özlem Bolayır; Ortalama Menopoz Yaşına Dikkat Çekti!
17:53 - Ekim 18 2021 Pazartesi

Medicana Sivas Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Özlem Bolayır; menopoz dönemine dair önemli bilgiler verdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Özlem Bolayır; menopozda ortalama yaş aralığının 47 olduğunun altını çizdi! Menopozun kalıcı olarak adet durumunun kesilmesi olarak tanımlayan Bolayır; bu duruma menopoz denilmesi için mutlaka bir yıllık bir sürenin dikkate alınmasının gerekli olduğu belirtti. Ortalama 4 ile 8 yıllık bir sürecin geçiş süreci olarak tanımlandığının altını çizen Op. Dr. Özlem Bolayır; geçiş sürecinin de ortalama 5 yıl kadar sürdüğünü ifade etti.
Menopoz öncesindeki geçiş sürecinde adet düzensizliklerinin sıklıkla rastlanılan bir durum olduğunu ifade eden Op. Dr. Özlem Bolayır; bu dönemde östrojen hormonunun düzeyinde de belirgin oranda bir azalma yaşandığının altını çizdi. Ülkemizde ortalama olarak menopoz döneminin 47’li yaşları içine aldığını ifade eden Bolayır; sıcak basması ya da cinsel birliktelik sırasındaki yanma durumlarının menopoz başlangıcında sıklıkla karşımıza çıkan belirtiler arasında yer aldığını belirtti. Yine bu dönemde kolejen seviyesinde belirgin bir azalmayla birlikte sıklıkla idrara çıkmaya paralel olarak idrar yolu enfeksiyonlarının da bu süreçte sıklıkla karşılaşıldığını ifade etti.
Erken bir şekilde menopoza girmenin adeta kadınların korkulu rüyası haline geldiğini ifade eden Op. Dr. Özlem Bolayır; şayet bireyin ailesinde erken dönemde menopoza girmek gibi bir öykü varsa erken menopoz riskinin de bulunduğunun altını çizdi. Erken menopozun nedenleri gündeme geldiği zaman kalıtsal nedenlerin ilk sırada yer aldığını ifade eden Bolat; menopoz döneminde uzmanlardan destek almanın önemine de değindi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi