Ömer Çelik: ‘Ermenistan panik içinde’

Ömer Çelik: ‘Ermenistan panik içinde’
21:00 - Eylül 29 2020 Salı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan MYK toplantısının ardından kamera karşısına çıkan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Basın toplantısı düzenlediği standında Türkiye ve Azerbaycan bayrakları bulunan Ömer Çelik, “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Azerbaycan’ın sonuna kadar yakın olduğunun altını çizen Çelik, “Azerbaycanlı kardeşlerimiz nasıl isterse, Türkiye yolunda ne istiyorsa Azerbaycanlı kardeşlere destek vermeye devam edecek. Uluslararası toplum Ermenistan’ı kınamalı. Bir yerde suçlu varsa, diyerek ‘Taraflara sınırlama tavsiyesinde bulunuyoruz’ saldırganı cesaretlendirmek içindir.Bu saldırıya karşı Azerbaycan’ın meşru müdafaa hakkını savunuyoruz. Karabağ bölgesi Azerbaycan’ın toprağı, Ermenistan orada işgalcidir.Ermenistan’ın topraklarını terk etmesi için gereklidir. Ermenistan saldırgan. “Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına yönelik saldırgan tutumu asla kabul edilemez.”

Minsk Grubu’nu eleştiren Çelik, grubun tek bir sorunu çözmediğini belirterek, “Herkesi Ermenistan’a karşı davet ediyoruz” dedi.

CHP Ünal Çeviköz, “Türkiye aleyhine kara propaganda anlamına gelen, Türkiye propagandasına karşı Türkiye’ye yönelik düşmanca tavırlara karşı yetkili bir CHP’nin yetiştirdiği CHP’den merak ediyor, bu yüzden cevabınızın olmasını bekliyoruz. bu “açıklamasında bulunarak böyle bir propagandaya sessiz kalamayacaklarını belirtti. Ömer Çelik, TBMM’de HDP dışında diğer partilerin Azerbaycan’ın yanında durmalarına da teşekkür etti.

“Masada istiyorlarsa, masada çözüyoruz, masada istemiyorlarsa sahada çözüyoruz”

Omar, Doğu Akdeniz’deki gerilimlerden de söz etti ve Çelik, “Türkiye zaten bir müzakere, diplomasi bir devlettir. Masada isterlerse, masadaki sorunları çözeriz, yoksa onlar da çözeriz. Bu, hak ve menfaatlerimizi koruma kararlılığımızdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmez.Zeki iktidar gibi karşımıza çıkan masaya yaklaşılırsa, bizim aleyhimize, eğer kapalıysa sert gücümüze karşı, Türkiye’nin sert gücü gibi saygı, silahlı kuvvetleri kullanmayı biliyor “dedi.

“Teröristler ve ezilenler arasında ciddi bir ayrım yapılması gerekiyor”

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlar Türk ve Müslüman azınlık odaklı politika ve uygulamaları Türkiye’nin her zaman gündeme getirdiğini dile getiren Çelik’in, “Özellikle özgürlük, insan hakları ve inanç açısından bu konuları takip ettiğimizi bilmenizi isterim. çok yakından ”dedi.

Çin’deki Uygur Müslüman azınlığı ve onların Türkiye’ye yönelik tutumlarını anımsatan Çelik, “Türkiye, uygun dinsel Türkler olarak çok güçlü etnik ve kültürel bağlara sahibiz. Türkiye, Türkiye ve Sincan Bölgesi’ndeki diğer Müslüman Uygur azınlık insan hakları, inanç özgürlüğüne saygı , kampın kapatılması için sürekli olarak Çinli yetkililere çağrı yapıyor. “dedi.

Türkiye’nin Türkiye Çelik’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirten Çelik, “Çin’in terörle mücadele hakkına saygı duyuyoruz. Ancak Uygur Türklerinin karşılaştığı muameleler bu bağlamda değerlendirilemez.” Teröristler arasında ciddi bir ayrım yapılması gerekiyor. ve ezilenler. “

“Böyle bir siyasi katılım yolu yok”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı Kobani soruşturması ve bazı muhalefet partilerinin HDP’ye desteğinin ardından Çelik, 6-8 Ekim olaylarını hatırlattı. Türkiye’nin Kobani’yi Kürtlerin hayatını kurtardığını söyleyen Çelik, “Tam tersine burada ‘Bunu siyasete yapıyorum’ diye isyan çağrısı yapanlar 37 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açtı. 763 vatandaşımız yaralandı. Olaylar 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde meydana geldi. Soruşturulmasın mı, ele alınmasın mı? “Dedi.

Çelik konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bir kimse kendisine siyasetçi diyorsa, ‘ben demokratik kurumlar ve kurallar dahilinde hareket ederim’ derse siyasete katılmanın yolu demokrasiden yana, hukuktan yana açıktır. Bunun ilk maddesi teröre karşı olmaktır. Birisi teröre karşı değil terörü destekleyen bir davranış sergiliyor, bunu sistematik olarak yapıyor ve bu önlendiğinde ‘siyasi katılım yolları tıkalı’ diyor. Böyle bir siyasi katılım yolu yok. “

“Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü kendi toprak bütünlüğümüz kadar özenle savunuyoruz”

Azerbaycan’a askeri mühimmat, teçhizat veya asker gönderilmesi masadaki seçeneklerden biri sorulduğunda Çelik, “Burada detaya girmeyeceğim. İki devlet, tek millet. İlk kez kendi bayrağımızın yanında sadece Azerbaycan bayrağını kullanarak bir basın toplantısı düzenliyoruz. Bunun bir anlamı var. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü kendimiz kadar kesin olarak savunuyoruz. Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı tavrına tamamen katılıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanlarında olmamızı istediği gibi olacağız ”.

“Pompeo’nun tarafsızlığını kaybettiğini gösteren bir açıklama”

Yakın zamanda Yunanistan’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yaptığı açıklamaları hatırlatan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Bay Pompeo’dan beklemediğimiz şey, Pompeo’nun tarafsızlığını kaybettiğini gösteren bir açıklama. Sakin Türkiye, Yunanistan tarafını kaybetmiyor. Meis Adası’na gelip provoke eden onların başkanlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile medyaya saldıran çirkin ifadeler kullandı. ABD ile müttefik bir ülkeyiz, Akdeniz’de barışı önemsiyoruz. Sadece Rum tarafına giderek, Türk tarafını ziyaret etmeyerek, ayda iki kez Yunanistan’ı ziyaret ederek, Yunanistan’a önyargılı oldukları mesajını vererek hem tarafsızlığını yitiriyor hem de bu sorunun çözümüne olumlu bir katkı yapmıyor. Umarım Bay Pompeo da dahil olmak üzere ABD yetkilileri bu pozisyonları yakında değiştirirler. “

“Ermeni tarafı panik içinde”

Türkiye’nin Çelik Ermenistanı’na ait bir savaş uçağını düşürme iddiası konusunda, “Ermeni tarafı panik içinde. Ermenistan saflarında savaşan paralı askerler ve PKK unsurlarıyla yakın ilişkiler olduğu ortaya çıktı. oraya cihatçı grupları gönderdi, oraya yabancı unsurlar getiren Ermenistan’ın kendisidir.Bu yalan, Türkiye’de tek bir CHP dışında kimseye izin verilmediğinden dünyada kimseye inanmadı. Türkiye’nin Ermenistan’ı bir F’ye düşürdüğü haberini yaydılar. -16 savaş uçağı başladı, bu tam bir yalan “dedi.

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi