Oluşumu Belli Olmayan Kayalar İlgi Görüyor

Oluşumu Belli Olmayan Kayalar İlgi Görüyor
13:43 - Mayıs 14 2019 Salı

Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı bulunan Sarıkaya Köyü yakınlarında boş bir arazi üzerinde bulunan bu kayalar araziden farklı bir görüntü ortaya koyuyor. Kayalar bu boş arazi üzerinde belli bir yerde kümeler halinde bulunuyor. Bu kaya kümesindeki kayaların o çevredeki kayaların bilinen oluşum özelliklerine uymaması ve farklı görüntü oluşturması meraklılarının çoğalmasına sebep oluyor. Mantar şeklindeki kayaların bazılarının mantar kısmı ile gövde kısmı farklı yapıda taşlardan oluşuyor. Kayaların bazıları üst üste dizili olarak dururken bazıları şapka şeklinde başka bir kayanın üzerine örtülü şekilde duruyor.

SİVAS’TAKİ MANTAR KAYALARIN SIRRI ÇÖZÜLEMİYOR

Sarıkaya Köyü’nde yaşayan Halife Şimşek bu kayaların nasıl oluştuğu ve buraya nasıl geldikleri konusunda bilgilerinin olmadığını, bu kayaların çok uzun süredir bu arazide bulunduğunu ifade ediyor. Köylüler bu taşların Allah tarafından buraya konulduğunu ve nasıl bu halde oluştukları konusunda da bilgilerinin olmadığını belirttiler.

Köyde bu taşlarla ilgili grip inanışlar da ortaya konulmaktadır. Bu inanışlardan birine göre bu köydeki bir düğün alayı bu araziden geçerken düğünün yapılmasını istemeyen birinin yaptığı “taş olasın” bedduasının ardından düğün alayının burada taşa dönüştüğü inanışıdır.

Köy sakinlerinden Halife Şimşek bu taşların zaman zaman kutsal kabul edilip ziyaret edildiğini ve burada kurbanlar kesildiğini belirtiyor. Kayaların bulunduğu mekanın ziyaret edildiğini burada dualar edildiğini ve kurban kesildiğini belirten köylüler kayaların dışarıdan uçakla atılmadığını Allah tarafından buraya yerleştirildiğini söylüyorlar. Bu kayaların özellikleri ve nasıl burada oluştukları gizemini korumaya devam ediyor.