Ölümden döndü, bir bacağını kaybetti şimdi protez bacak bekliyor

Ölümden döndü, bir bacağını kaybetti şimdi protez bacak bekliyor
11:00 - Kasım 21 2020 Cumartesi

Olay, Arıcak ilçesi Üçocak beldesinde meydana geldi. Kendi mısır tarlasında çalışan Muharrem Ölmez (43), silaj makinesine ayaklarını kaybetti. Haber verilmesi üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri gelerek ilk müdahaleyi yaptı. Ölmez, ayaklarının durumunun ağır olması ve silaj makinesinin çıkarılamaması üzerine jandarmaya ait helikopterle Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesine sevk edildi. FÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’na kabul edilen Ölmez’in ayağı makineye takılarak doktor ve itfaiye ekiplerinin desteği ile 6 saatte çıkarılabildi. Daha sonra bölüm başkanı Prof. Dr. Ölmez’in sağ bacağı ameliyat sonrası Erhan Yılmaz ve ekibi tarafından kesildi. Başarılı operasyon sonucu iyileşen 6 çocuğun babası enfeksiyon riski nedeniyle hayatını kaybetme riskine rağmen 41 gün sonra taburcu edildi. Talihsiz bir kaza sonucu bacağını kaybettiğini belirten Ölmez, 3 ay sonra protez bacak planlandığı bilgisi aldı.

Silaj makinesi ile hastaneye kaldırıldı

Hastanın kendisine makine ile geldiğini ve bu tür vakaların en zor vakalar arasında yer aldığını hatırlatan FÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Erhan Yılmaz, “Hastamız 9 Ekim 2020 tarihinde Elazığ ili Arıcak ilçesine bağlı kendi köyünde tarımla uğraşırken mısır silaj makinesine ayağını kaybetti. Hastanın sağ bacağı makinenin üstündeki diz ve bacağın alt kısmı makine tarafından tamamen koparıldı. Hasta önce ambulansa bindirilerek ilçe merkezine daha sonra askeri helikopterle hastanemize getirildi. Yaklaşık 6 saat zaman kaybı oldu. Hastamızın kalan bacağının hayatta kalabilmesi için en kısa sürede müdahale gerekiyordu. İtfaiye ekiplerinin yardımıyla ameliyathanedeki silaj makinesinden çıkarıldı. Bu da çok zor bir işti ve itfaiye teşkilatı sayesinde bunu çok iyi yaptı.

“Yoğun enfeksiyon nedeniyle hastaların kaybedilebileceği yaralanma türü”

Hastanın silaj makinesinden kurtulduktan hemen sonra ameliyat edildiğini belirten Prof. Dr. Erhan Yılmaz, “Bu tür çiftlik yaralanmaları ortopedimizde önemli yaralanmalar olarak kabul ediliyor. Çünkü enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ve bu yoğun enfeksiyon nedeniyle hasta kaybedilebilen yaralanma tipleridir. Bunun farkında olduğumuz için hastayı en kısa sürede ameliyata aldık ve yoğun bir temizlik yaptık. Temizledikten sonra hastamızın amputasyonunu yaptık. Hastamızın 40. gününde ampütasyon yarasında gelişen problemler ve enfeksiyonlarla ciddi şekilde mücadele ettik. Hastamız bugün itibariyle taburculuk aşamasına gelmiştir. “Üç ay sonra, ampute ettiğimiz hastanın bacağına protez takacağız.”

“Bacağımın gideceğinin farkındaydım”

Mısır atarken bacağını silaj makinesine kaptırdığını ve o anı tam olarak hatırlamadığını belirten Muharrem Ölmez, “Kendi tarlamda çalışırken silaj makinesine yakalandım. Ben de bugün buradayım, Tanrıya şükür iyiyim. Oradaki herkes ellerinden gelen her yardımı yaptı. Ne yazık ki sınırlı olasılıklar vardı ve kurtarılamadım. Daha sonra makine ile ambulansla Arıcak ilçe merkezine götürüldüm. Orada onlar sayesinde vali, kaymakam ve belediye başkanı devreye girdi ve askeri helikopterle Fırat Üniversitesi’ne getirildim. Doktorlar beni makineden çıkarıp hemen ameliyata soktular. Bacağımın gideceğini gördüm ve gideceğini biliyordum. Makine çalışırken mısır fırlattım ama görmedim. Bacağın gittiğini fark ettiğimde. O anda hiçbir şey görmedim. Onu görür görmez bacak tamamen gitmişti ve makine boğulmayı başardı. Yaklaşık 41 gündür buradayım ve bugün hala taburcu ediliyoruz. Tanrıya şükür yaram iyileşme yolunda. Çocuklarıma gitmekten mutlu ve huzurluyum. Üç ay sonra protez bacak için hastaneye geri döneceğim. Bu yüzden hayırseverlerden yardım bekliyorum ”.

Rıdvan Yeşilırmak – Erkan Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi