O rezervi bulmak kolay değildi, yıllarca gaz aradık

O rezervi bulmak kolay değildi, yıllarca gaz aradık
09:00 - Ağustos 24 2020 Pazartesi

Karadeniz’de onlarca sondajın ardından 320 milyar metreküp müjdeli haber gelirken, geçmiş yılların sondaj verileri netleşti. Karadeniz’de yaklaşık 30 yıldır 41 deniz arama kuyusu açıldı. Bunlar arasında birçok hidrokarbon bulgusu bulundu, ancak ekonomik değer getirecek uzun vadeli üretilebilir rezervler bulunamadı. Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB), bu kısa vadeli gaz üretiminde sondajla yapılan 17 bulguya denk geldi. Dört kuyunun hepsinde gaz işaretleri tespit edildi. 11 kuyu ‘kuru’ çıktı. Altı kuyunun hepsinde yağ işaretleri bulundu. Bu kuyulardan Limanköy-1 ve 2, Şile-1, Karadeniz-1, İğneada-1, Istranca 1 ve 2, Bayhanlı-1, Durusu-1, Alaplı-1, Gülüç-1, Akkaya 1-2 ve 3, Kuşkayası -1, Sürmene-1, Hopa-1, Çayağzı-1 gibi alanlar bulunmaktadır. Burada yapılan sondajların derinlikleri bin metreden 4.000 metreye kadar çıkıyor.

MARMARA’NIN TARİHİ PARLAK DEĞİL

Karadeniz bölgesinde açılan 30 hidrokarbon arama kuyusunda da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre dokuz kuyuda gaz işaretleri bulunurken, 14 kuyu kuru çıktı. Bazı kuyulardan sadece su çıktı. Bu alanlar arasında Karasu 1-, Sinop-1, Akveren-1, Erfelek-1, Badut-1, Serhat-1, Filyos-1 yapılmıştır. Karadeniz’in yanı sıra Marmara Denizi’nde çeşitli sondaj çalışmaları yapıldı. Şimdiye kadar inşa edilmiş yaklaşık 10 alanda çoğu kuru iken, bazı bölgelerde kısa vadeli gaz üretimine dair kanıtlar var. Kuzey Marmara Bölgesi’nde altı sondaj yapıldı. Ayrıca Doluca ve Işıklar gibi alanlarda çeşitli aramalar yapıldı.

GAZ SÖZLEŞMELERİ DAHA UCUZ YENİLENEBİLİR

Karadeniz’de doğalgaz dengesini dünya lehine çevirecek arama çalışmaları. Türkiye’nin yıllık doğal gaz üretimi 2019 yılı sonunda 473,8 milyon metreküp, doğal gaz ithalatı ise 45,2 milyar metreküp oldu. Geçen yıl Türkiye’nin doğalgaz ithalatında yüzde 33,6 ile Rusya’nın sahada en büyük payını alırken, onu yüzde 21,2 ve yüzde 17,1 ile İran ve Azerbaycan izledi. BOTAŞ ve özel sektörün Rusya’nın devlet şirketi Gazprom ile yaptığı 8 milyar metreküp gaz ithalatını kapsayan uzun vadeli sözleşmeleri 2021’de sona erecek. Aynı tarihte Azerbaycan ile 6,6 milyar metreküp gaz sözleşmesi ve uzun vadeli LNG anlaşması Nijerya’nın 1.3 milyar metreküplük kaplamasının süresi doldu. Ayrıca Cezayir ile 4,4 milyar metreküpü kapsayan uzun vadeli LNG sözleşmesinin süresi 2024, Rusya’dan Mavi Akım boru hattıyla ithal edilen 16 milyar metreküp gaz sözleşmesi süresi 2025, uzun vadeli gaz İran ile 9.6 milyar metreküplük sözleşme süresi 2026’da sona eriyor. Uzmanlara göre, söz konusu sözleşme müzakerelerinde Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi, Türkiye’nin elini güçlendirirken, aynı zamanda Türkiye’nin merkez olma hedefine ulaşmasına da yardımcı olacak. ticaretin. Yatırım ve danışmanlık şirketi APLUS Enerji Ortağı Volkan Yiğit, “Türkiye’nin 16 milyar metreküplük uzun vadeli doğal gaz tedarik anlaşmasının 2021’de sona ereceğini biliyoruz. Discovery’nin en büyük katkılarından biri de bu şekilde olacak. Sözleşme yenileme görüşmeleri yapılırken, Hem küresel piyasalarda düşük fiyatlara gitmek hem de doğalgaz keşfimiz bizi çok avantajlı bir konuma getirebilir ”dedi.

ELEKTRİK UCUZ OLACAK

Söz konusu keşfin etkisinin sadece doğalgaz kalması olduğunu belirten Çarpıcı yanardağ Yiğit, şöyle devam etti: “Türkiye gaza daha ucuza erişim sağlayabilir ve daha düşük fiyatlı gaza pazarlayabilir, bu da Avrupa’dan daha ucuz elektrik üreten bir ülke haline gelebilir. Sanayici daha ucuz elektrik kullanımı Bu da ihracat potansiyelini otomatik olarak artırıyor. Dolayısıyla hem elektrik hem de doğalgaz ticaretini hızlandıracak bir sürecin ilk adımı olarak görebiliriz. ”

ORUÇ REİS’E YENİ NAVTEX

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, hidrokarbon aramalarına 27 Ağustos’a kadar Kıbrıs açıklarında devam edecek. 27 Ağustos’a kadar devam edecek olan yeni Navtex (Denizcilere Bildiri), gemimizin sismik etütler yapacağı alan için duyuruldu. Daha önce 23 Ağustos olarak duyurulan duyuru, yeni tebliğ ile görev süresi 4 gün uzatıldı. Oruç Reis, kıta sahanlığı ve doğal kaynak araştırmaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları yapabilmektedir.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi