Nuri Demirağ Kimdir ?

Nuri Demirağ Kimdir ?
23:27 - Şubat 24 2019 Pazar

Ülkemizin Havacılık tarihinde etkili bir yeri bulunan Nuri Demirağ, Sivas Divriği ilçesinde 1886 yılında dünyaya gelmiştir. İş adamı ve siyaset adamı olarak tanınan Nuri Demirağ, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın ilk müteahhitleri arasında yer almıştır.

Annesi Ayşe Hanım, babası ise Mühürzade Ömer Bey olan Nuri Demirağ, babasını 1889 yılında kaybetti. Attan düşerek vefat eden Ömer Bey aynı zamanda yargıç olarak görev yapıyordu. Orta öğrenimini Sivas Divriği Rüştiye Mektebinde tamamlayan Nuri Demirağ, bir süre burada öğretmen yardımcısı olarak görev aldı.

17 yaşında geldiğinde Ziraat Bankasının açtığı bir sınava giren Demirağ, bu sınavda başarı gösterdi. 1904 yılı itibariyle Ziraat Bankası Koçgiri Şubesinde göreve başladı. 1906 ile 1909 yılları arasında Erzurum şehrinde oluşan kıtlık olayından sonra inisiyatif üstlenerek halka uygun bedelden buğday ve tahıl temin eden, iş ve siyaset adamı, bu olaydan sonra soruşturma geçirdi. Depolardaki tahıl ve buğdayı halka uygun fiyatlı olarak sattığı olaydan aklanan Demirağ, 1910 yılında Maliye Bakanlığının açtığı sınavda başarılı oldu. Bu tarihten sonra İstanbul Beyoğlu Gelirler Müdürlüğünde Varidat Memuru olarak görev alan iş ve siyaset adamı, Taksim Kışlası ile Talimhane’nin Fransızlara verilmesine de engel oldu.

1918 tarihi itibariyle memurluk hayatından istifa eden Nuri Demirağ, bu tarihten sonra ticaretle uğraşmaya başladı. İstanbul’da ilk Türk sigara kağıdını ürettiğinde bu kağıda ‘’Türk Zaferi’’ adını veren Nuri Demirağ, bu işten büyük kazançlar elde etti. 1920 yılında Müdafa – i Hukuk Cemiyeti Maçka Şubesinde yönetici olarak görev alan iş ve siyaset adamı, Cumhuriyetin ilanının ardından kardeşi Abdurrahman Naci Beyle, demiryolu müteahhitliğine başladı. Ülkemizin o dönemdeki 10 bin km’lik demiryolunun 1250 kilometrelik bölümünün inşaatını Nuri Demirağ ve kardeşi gerçekleştirmiştir. 1934 yılında ise bizzat Atatürk tarafından ‘’Demirağ’’ soyadı verilen iş ve siyaset adamı, toplamda 43 çeşme yaptırmasıyla da ön plana çıktı.

Ülkemizdeki pek çok farklı projenin ilk kez etüt çalışmalarını yapmış olan ünlü siyaset ve iş adamı, inşaat projelerinde de yer aldı. Sivas Çimento, İzmit Selüloz, Karabük Demir Çelik ile Bursa Merinos tesislerini hayata geçiren iş adamı, Eceabat Havalimanı da inşa etmiştir.

İzmit Seka Tesislerinin inşasını da yapan iş adamı, İstanbul Beşiktaş’ta uçak atölyesinin temelini de attı. Bu doğrultuda Yeşilköy’de uçuş sahası, uçak tamir atölyesi ile hangarlar yaptıran Nuri Demirağ, günümüzdeki Atatürk Havalimanının temelini oluşturdu. Ülkemizin ilk uçak ve planör planını Selahattin Reşit Alan ile birlikte çizen iş adamı, 19839 yılında ise ülkemizin ilk yerli paraşüt üretimini de gerçekleştirdi.

1938 yılına gelindiğinde ise Türk Hava Kurumu’nun sipariş ettiği 65 adet planörü başarılıyla teslim eden iş adamı, NuD – 36 adındaki 24 adet eğitim uçağını da tamamlayarak deneme uçuşlarını gerçekleştirdi. Ancak daha sonraki süreçte Eskişehir’deki bu fabrika 1944 yılı itibariyle kapanmak durumunda kalmıştır.

1941 yılında kendisine ait uçak filosuyla semalarda boy gösteren Nuri Demirağ, İstanbul Teknik Üniversitesinde Uçak Mühendisliği bölümün açılmasına öncülük etmiştir. 1944 yılında üretmiş olduğu Nu.D 38 adlı 6 kişilik çift motorlu yolcu uçağı, yolcu uçakları kategorisinde a sınıfında yer almayı da başardı.

1945 yılı itibariyle siyasete atılan Nuri Demirağ, Milli Kalkınma Partisini kurarak, siyasette kendisini gösterdi. Ülkemizin çok partili hayata geçiş sürecini başlatan iş ve siyaset adamı, 1948 yılında bir radyo istasyonu kurmak istese de buna izin verilmedi. 1951 yılında Amerika ile Kanada’ya giden iş ve siyaset adamı, 1952 yılında ise İslam Kongresinde ülkemizi temsil etti.

1954 yılı itibariyle Demokrat Parti’den Sivas Milletvekili olan Nuri Demirağ, pek çok yasa teklifine imza attı. 1920 yılı itibariyle Mesude Hanımla evlenen iş ve siyaset adamı, bu evlilikten toplam 2 oğlu ve 6 kızı oldu. 13 Kasım 1957 yılı itibariyle hayata gözlerini yuman Nuri Demirağ, ülkemizde pek çok önemli işe imza atmıştır.